$
כלכלה ומדיניות

"שי ג'ינפינג פשוט רוצה להוריד את ארה"ב מהגב שלו"

המפגש בין נשיאי ארה"ב לסין לא הניב הסכמות בנושאים של הפרק, בהם יחסי המסחר. שר האוצר האמריקאי: "יש לנו אינטרסים כלכליים דומים וישנם תחומים שהם רוצים לשתף עמנו פעולה"

בלומברג 14:4208.04.17

גורמים רשמיים בארה"ב אמרו כי המפגש הראשון של הנשיא דונלד טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינפינג שנערך השבוע היה "הזדמנות לשני המנהיגים של הכלכלות הגדולות בעולם להכיר זה את זה". נראה כי זה בהחלט הדבר היחיד שאותו הצליחו השניים להשיג, לאחר שבילו 18 שעות זה במחיצתו של זה, בבית הנופש הפרטי של טראמפ באתר מאר-א-לאגו.

 

הפגישה, שנערכה בצל מתקפת הטילים האמריקאית בסוריה, לא הניבה הכרזות הנוגעות ליחסי המסחר או להשקעות, או בנוגע לבלימת השאיפות הגרעיניות של קוריאה הצפונית ולכוונותיה של סין להפיג את המתיחות בים הסיני הדרומי.

 

"יש לנו אינטרסים כלכליים דומים וישנם תחומים שהם רוצים לשתף עמנו פעולה. המטרה היא להגדיל את הייצוא שלנו אליהם", אמר שר האוצר האמריקאי, סטיבן מנוחין, לכתבים. 

שר המסחר ווילבור רוס אמר כי "הדבר המעניין ביותר עבורי הוא שהם הביעו עניין בצמצום המאזן המסחרי שלהם בשל ההשפעה שלו על אספקת הכסף ועל האינפלציה. זוהי הפעם הראשונה שאני שומע אותם אומרים זאת".

 

מנהיגיה של סין מודאגים מזה זמן רב מהפער הגדל בגירעון המסחרי של ארה"ב עם מדינתם – 347 מיליארד דולר ב-2016. רוס אמר כי שתי המדינות הסכימו ל"תוכנית 100 ימים" לדיון בענייני מסחר, אך לא מסר פרטים נוספים.

 

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג צילום: אי אף פי

 

המפגש ותוצאותיו אינם שונים מהותית מהמפגש בין שי לנשיא הקודם, ברק אובמה, שנערך ביוני 2013. גם מפגש זה הפיק תוצאות מועטות בלבד בכל הנוגע להכרזות ממשיות. ואולם במפגש הבכורה של טראמפ עם שי היתה דרמה, בעקבות המתקפה האמריקאית בסוריה.  

  

עם זאת מבחינת סין המפגש ככל הנראה היה מוצלח. במהלך הקונגרס של ממשלת סין מאוחר יותר השנה, יחולו שינויים רבים במנהיגות המפלגה, ו"שי ג'ינפינג פשוט רוצה להוריד את ארה"ב מהגב שלו", אומרת בוני גלזר, יועצת בכירה לענייני אסיה וראש "צ'יינה פאוארפרוג'קט" במרכז ללימודים אסטרטגיים ובין-לאומיים בוושינגטון. היא הוסיפה שנראה כי שני המנהיגים פיתחו ערוץ תקשורת ביניהם.

 

בין הנושאים שלא הוזכרו בהכרזותיהם הפומביות של שני הנשיאים היו ההתקפה על סוריה, וכן קוריאה הצפונית ויחסי המסחר, שאמורים היו לעמוד במרכז מפגש הפסגה. ההערות של השניים נגעו באופן כללי ב"התקדמות" של היחסים בין המדינות ואופטימיות לגבי העתיד. הדבר מרמז על אפשרות של יציבות ביחסים בין שתי המדינות, חרף ביקורתו של טראמפ נגד סין במהלך קמפיין הבחירות שלו, לגבי משרות ייצור שהיא "גונבת" מארה"ב.

 

"הקשר המתפתח בין הנשיא שי לביני הוא יוצא מן הכלל, אני חושב" אמר טראמפ אתמול (ו') במהלך המפגש בין משלחות שתי המדינות. "אני סבור שהרבה בעיות שליליות ייעלמו". "ניהלנו שיחות ארוכות ומעמיקות. ויותר חשוב – ביססנו יותר לעומק את ההבנות בינינו ויצרנו סוג של אמון והתחלנו לבנות קשרי עבודה וידידות", אמר שי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x