"אם יוכחו ההאשמות נגד קרדיט סוויס, הרי שהבנק פעל כמיזם פלילי גלובלי"
נדל"ן וזהב הוחרמו בסוף השבוע בפשיטה עולמית על משרדי קרדיט סוויס ובתיהם של לקוחות החשודים בהעלמות מס באמצעות חשבונות הבנק
בתום חקירה חוצת יבשות שנמשכה שנה, ותחת אפם של רשויות שוויץ, פשטו בסוף השבוע רשויות המס באירופה ובאוסטרליה על משרדי קרדיט סוויס ועל בתיהם של חשודים בהעלמות מס באמצעות חשבונות בבנק.
הבנק השני בגודלו בשוויץ נמצא עתה במוקד חקירה בינלאומית שבמסגרתה נבדקים חשדות להלבנת כספים ולהעלמות מס ב־55 אלף חשבונות. החקירה צפויה להנחית מכה קשה על שוויץ, שמנסה להתנער מתדמיתה כמקלט מס.
המידע שהתניע את החקירה הגיע ממודיע לצוות חקירת הפשעים הפיננסיים ברשות המסים ההולנדית, FIOD - כך על פי דוברת מטעם המשרד. קואליציה של חמש רשויות מס, בהובלת הולנד, בודקת חשדות להתנהלות פלילית והלבנת כספים בחסות חשבונות "שחורים", כהגדרת החקירה, שלא דווחו. מלבד הפשיטות בצרפת ובהולנד מצויים בחקירה לקוחות ועובדים בכירים של קרדיט סוויס בבריטניה, גרמניה ואוסטרליה.
חמש המדינות תיאמו את ההתנהלות ביניהן באמצעות סוכנות שיתוף הפעולה השיפוטית של האיחוד האירופי, שמסרה כי פעולות נוספות יינקטו בשבועות הקרובים. הפשיטות נעשו מבלי להודיע לרשויות שוויץ. "במסגרת החקירות העצמאיות נאספו ראיות ונבדקו כמויות אדירות של נתונים", מסרה הסוכנות האירופית. "הנכסים שהוסתרו מוערכים במיליוני יורו".
קרדיט סוויס אישר ביום שישי כי נערכו פשיטות במשרדיו בלונדון, פריז ואמסטרדם "בעניין מסי לקוחות", וכי הוא משתף פעולה עם החוקרים.
"לא משחקים לפי הכללים"
הגילויים הביאו לחידוש הקריאות לשים קץ לחשאיות הבנקאות השוויצרית. "ההנחה כי הבנקים השוויצריים טובים מבנקים במדינות אחרות מוטעית. הם פשוט לא משחקים לפי הכללים", אמר ל"גרדיאן" הפרקליט מיילס דין, מומחה מס מחברת הייעוץ מיילסטון אינטרנשיונל.
במקביל הציתו הפשיטות תקרית דיפלומטית בין שוויץ להולנד, וגורמים רשמיים בז'נבה זעמו על מה שהגדירו כ"החלטה מכוונת להסתיר מהם מידע". על פי הודעת דובר מטעם ממשלת שוויץ, "אנחנו ממתינים עתה להסברים בכתב מרשויות הולנד".
בהולנד נעצרו שני חשודים והוחרם רכוש רב מכספות ומבתים בהאג ובמקומות נוספים, כולל 35 תמונות בשווי כולל של 1.2 מיליון יורו, מכונית מרצדס ומטילי זהב. לידי רשויות המס של המדינה הועברו, לפי דיווחים, שמותיהם של 3,800 בעלי חשבונות. עשרות אזרחים הולנדים זומנו לחקירה, ובשבועות הקרובים צפויים מהלכים נוספים. צרפת הודיעה כי 25 פקחי מכס ביצעו פשיטות במדינה במסגרת חקירת חשדות ל"הלבנת כספים והונאה פיננסית". חוקרים חשפו "כמה אלפי חשבונות" לא מדווחים שפתחו אזרחים צרפתים בשוויץ.
באוסטרליה נחשפו יותר מ־340 אזרחים שהחזיקו בחשבונות סודיים. כוח המשימה האוסטרלי לחקירת פשעים פיננסיים הודיע כי יחקור השבוע עובדים של הבנק, כמו גם בעלי חשבונות ועורכי דין.
על רקע הפשיטה אמר היום איקבל חאן, מנהל חטיבת ניהול ההון העולמית של הבנק, כי הופתע מהתזמון של החקירה, שכן בעוד ימים ספורים מתוכננת לצאת לדרך הטמעה של מערכת החלפת מידע אוטומטית עם הרשויות באירופה. במסגרת שיתוף הפעולה בין 100 מדינות ואזורי שיפוט — כולל ישראל שאמורה ליישם את ההסכם עד 2018 — יועבר המידע פעם בשנה בין רשויות המס של המדינות השונות. זאת כדי להקשות על פעילות מעלימי מס פוטנציאליים.
על פי הודעת הבנק, מאז 2013, עוד לפני כינון מערכת החלפת המידע, הוא מיישם הסכמים עם בריטניה, הולנד וצרפת לחשיפת מעלימי מס. "הפעולה הפתיעה אותי", אמר חאן לבלומברג. "נקטנו גישה של מניעה ואפס סובלנות בכל הקשור להעלמות מס באירופה".
לדבריו, מוקדם לדעת אם הפשיטות ישפיעו על עסקי הבנק השנה. לפי הערכות קרדיט סוויס, לקוחות שיחלו לציית לחוקי המס ימשכו מהחטיבה בניהולו של חאן כ־5 מיליארד פרנק. עם זאת, בבנק מדגישים כי לא מדובר בלקוחות באירופה, שכבר מצייתים לחוקים ולמגבלות שהוחמרו. "האשמות בדבר הלבנת כספים והעלמות מס בקנה מידה כזה, אם יוכחו, מעידות שהבנק הוא הלכה למעשה מיזם פלילי גלובלי", אמר אלכס קובהאם, מנכ"ל חברת הייעוץ טאקס ג'סטיס נטוורק, ל"גרדיאן".
החקירות מציבות מכשול בפני מנכ"ל קרדיט סוויס טידג'אן תיאם, שמנסה לעצב מחדש את פעילות הבנק כך שיתמקד בניהול הון. תיאם, שנכנס לתפקידו לפני כשנתיים, פועל לאישוש ההון שהידלדל בעקבות קנסות של יותר מ־8 מיליארד דולר שהושתו בגין עבירות קודמות מאז 2011.