המחיר ההולך ועולה של כלה בסין כבר מוביל לרצח
באזורים הכפריים העניים בצפון ומערב סין נדרשים גברים לשלם סכומים גדולים כדי לקבל את ידן של נשים. התוצאה: משפחות ששוקעות בחובות ואלפי רווקים מתוסכלים
- בגלל הזדקנות האוכלוסייה: סין שוקלת תמריצים לזוגות שיביאו לעולם שני ילדים
- נשיא סין ממנה מקורבים ומבצר את מעמדו בהנהגת המדינה
- לא יהיו מנצחים במלחמת סחר סינית-אמריקאית
אין זה המקרה הראשון שבו סכסוך על הדרישה של משפחת הכלה מהחתן לספק מתנת אירוסין יקרה מקושר לאלימות טרגית. לפי העיתון שנחאי דיילי, ב-2015 היו לפחות שלושה מקרים דומים ברחבי סין בהם החתן רצח את הכלה או את הוריה על רקע זה.
הענקת מתנת אירוסין מהחתן למשפחת הכלה הוא מנהג עתיק יומין בסין שאמור להביא מזל טוב ושגשוג לזוג. בחלק מהמקרים משפחת הכלה תעביר בהמשך את הכסף שקיבלה או חלק ממנו לפחות לזוג ביום הנישואין. אלא שבשנים האחרונות מרקיע שחקים מחירן של מתנות האירוסין בעיקר באזורים הכפריים. הדרישה למתנות יקרות מובילה משפחות לשקוע בחובות כבדים כדי לממן את חתונת הבן ויוצרת אלפי גברים מתוסכלים שנותרים רווקים כיוון שאינם יכולים לארגן את התשלום הנדרש.
מסקר מקיף שפרסם עיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית People’s daily בחודש שעבר עולה כי באופן פרדוקסלי ככל שהאזור בסין עני יותר כך מתנת האירוסין הנדרשת בו יקרה יותר. במחוזות עניים כמו מונגוליה הפנימית, שינג'יאנג, גאנסו ושאאנשי נדרשו החתנים המיועדים ומשפחתם לשלם עד 200 אלף יואן (כ-100 אלף שקל) במזומן, לצד מתן תכשיטים לכלה ולעיתים גם רכישת רכב ודירה.
בדרום סין נמצא אמנם כי שווי מתנת האירוסין הממוצעת ירד בהשוואה לסקר קודם, אך באזורים אחרים במערב ובצפון המדינה זינקה עלות המתנה פי 20 בתוך חמש שנים. "כאשר הבן מתחתן, הוריו הופכים לרזים יותר", נהוג לומר באזורים כפריים בסין שם נושא מתנות האירוסין הוא בעיה מעיקה במיוחד.
בחג ולנטיין דיי האחרון פרסם אתר סיני סרטון במרכזו עומד יאנג ז'ווי צ'ינג בן ה-40 ממחוז גאנסו במערב סין, אחד המחוזות העניים במדינה. יאנג מנסה למצוא אישה כבר 18 שנה ללא הצלחה. לדבריו, הוא חסך 150 אלף יואן (80 אלף שקל) במהלך השנים, אך הורי הבחורות באזור דורשים תשלום גבוה יותר של כ-200 אלף יואן. הוודיאו זכה למיליוני צפיות ברשת כשרבים מהמגיבים ברשתות החברתיות הזדהו עם מצבו של יאנג ותיארו את התלאות שעברו הם עצמם בדרך לחופה.
האינפלציה במתנות אירוסין מיוחסת בעיקר לפער בין שיעור הגברים והנשים בגילי נישואין בסין, תוצאה של מדיניות הילד האחד, ההעדפה של הורים לילדים בנים והפלות סלקטיביות לאורך שנות ה-80 בהן נפוצו מכשירי אולטרה סאונד בכפרים בסין. בהתבסס על רישומי הילודה ההערכה היא כי יש כיום בסין 30 מיליון גברים רווקים שלא יכולים למצוא אישה בת גילם.
מחקר שפורסם בשנה שעברה במגזין China Quarterly טען אמנם כי חלק מהפער בין בנים לבנות ברישומי הילודה נובע מאי-רישום של בנות במרשם האוכלוסין, כשהתופעה של הפלות סלקטיביות קטנה יותר משנהוג לחשוב, אך עדיין בפועל באזורים כפריים עניים רבים המחסור בנשים גדול. עצוב אבל גם כאן חוקי הכלכלה עובדים וככל שהביקוש עולה על ההיצע כך "המחיר" של הכלה עולה.
נשים רבות מעדיפות להינשא לגבר עירוני וכך להיחלץ ממעגל העוני בכפר. כדי לשדל את משפחתן בכל זאת לתת להן להינשא לגבר כפרי צריכים האחרונים להתחייב לתשלום גבוה, כזה שישמש כתוכנית פנסיה להורים. באזורים מסוימים בסין הפכה הדרישה למתנת אירוסין לכל כך נפוצה עד שמשפחה שאינה דורשת סכום גבוה מסתכנת בכך שבבתם תדבק תדמית "זולה", כמי שממש משליכה את עצמה לרגלי החתן.
חלק מהרשויות המקומיות בסין כבר ניסו לרסן את התופעה שהפכה לבעיה חברתית כואבת. רשויות אזוריות במחוזות סצ'ואן בדרום-מערב סין וחנאן במרכז סין קבעו למשל רף של 60 אלף יואן (32 אלף שקל) עבור מחיר כלה. אך קשה לראות כיצד אפשר יהיה יאכפו באפקטיביות תקנות כאלה. בכל מקרה לנושא יש גם השלכות אזוריות רחבות יותר כאשר חלק מהגברים הסינים הרווקים פונים למדינות כמו וייאטנם כדי למצוא נשים, מה שמחזק את תעשיית הסחר בנשים בדרום-מזרח אסיה.