ניתוח כלכליסט
כה אמר טראמפ: כלכליסט מפרש את כוונותיו האמיתיות של הנשיא בנאומו בקונגרס
נאום הבכורה של נשיא ארה"ב בפני הקונגרס היה ההופעה הממלכתית ביותר שלו, והיא באה אחרי חודש של סכסוכים ומבוכות. כלכליסט ריכז את הפרקים הכלכליים בדבריו, והוסיף תרגום לקורא ההמום
"לא ארשה שהטעויות שבוצעו בעשורים האחרונים יגדירו את העתיד שלנו. לאורך זמן רב מדי נאלצנו לראות כיצד מעמד הביניים שלנו מתכווץ בעודנו מייצאים את העבודות וההון שלנו למדינות זרות (לא רק הסינים: טראמפ צודק, חלקית. מספר עובדי הייצור בארה"ב יורד בעקביות מאז שנות השמונים, אבל פריון התעשיה גדל. כלומר, חלק מהעבודה שפעם עשו אנשים עושות היום מכונות בצורה יעילה יותר, אבל עדיין בארה"ב)
- נאום טראמפ הטיס את וול סטריט: דאו ג'ונס קפץ ב-1.5% לשיא - ועלה מעל 21,000 נקודות
- המסיבה של ה־1%: ההכרזות של טראמפ נגד האליטות הפכו לתוכניות שמשרתות אותן בלבד
- אורחי הכבוד של טראמפ בקונגרס: קורבנות אלימות של מהגרים
מימנו ובנינו פרויקטים במדינות ברחבי העולם, פרויקט אחד אחרי השני, אך בו זמנית התעלמנו מהעתיד של ילדינו בערים כמו שיקגו, בולטימור, דטרויט — ובמקומות רבים אחרים ברחבי המדינה שלנו.
תעשיות גוססות יוקמו בחזרה לחיים בקול תרועה גדולה. חיילים ותיקים ומוערכים יזכו לטיפול לו הם זקוקים נואשות. הצבא שלנו יקבל את המשאבים שמגיעים בצדק ללוחמים האמיצים שלנו. תשתיות מתפוררות יוחלפו בכבישים, גשרים, מנהרות, שדות תעופה ומסילות רכבת חדשים בכל רחבי ארצנו היפה.
עבר מעט יותר מחודש מאז ההשבעה שלי, ואני רוצה לנצל את הבמה כדי לעדכן את האומה על ההתקדמות שלי במילוי הבטחותי להחזיר את אמריקה לגדולתה. מאז ניצחוני בבחירות, פורד, פיאט־קרייזלר, ג'נרל מוטורס, ספרינט, סופטבנק, לוקהיד מרטין, אינטל, וולמארט וחברות רבות אחרות הכריזו כי ישקיעו מיליארדי דולרים בארה"ב ויצרו פה עשרות אלפי משרות חדשות. (זה היה ככה כשבאתי: הנשיא לוקח קרדיט על ההשקעות האלה, אבל את רובן החברות כבר תכננו עוד לפני שהוא נבחר בנובמבר). שוק המניות הרוויח קרוב ל־3 טריליון דולר מאז הבחירות ב־8 בנובמבר, זהו סכום שיא. חסכנו למשלמי המסים מאות מיליוני דולרים על ידי כך שהורדנו את העלות של מטוס 35־F הנפלא (וגם זה: כמו עם ההשקעות של חברות הרכב, גם כאן מנפנף טראמפ בקיצוץ של 600 מיליון דולר בעלויות 35־F אף שלוקהיד מרטין כבר תכננה אותו לפני כן), ונחסוך מיליארדי דולרים נוספים בחוזים בכל המשרדים הממשלתיים. הקפאנו גיוס של עובדים לא נחוצים בממשל הפדראלי, פרט לאנשי הצבא.
התחלנו לייבש את ביצת השחיתות הממשלתית על ידי כך שהטלנו איסור לחמש שנים על עובדי ממשל וקונגרס לעבוד בשתדלנות, ואיסור לכל החיים לשמש כלוביסטים של ממשלה זרה. (ניגוד עניינים: טראמפ מתגאה בחוקי הצינון על לוביסטים, אבל מאז שנבחר קיים חשש שהוא פועל בניגוד עניינים. הטענה העיקרית היא כי כל עוד טראמפ ממשיך להרוויח מהעסקים שלו, ישנה סבירות גבוהה שגורמים חיצוניים ינסו להשפיע על המדיניות שלו על ידי ריפוד כיסיו).
נקטנו בצעדים חסרי תקדים להפחתה משמעותית של רגולציות הפוגעות ביצירת מקומות עבודה, הקמנו בכל המשרדים הממשלתיים כוח משימה להפחתת הרגולציה, יישמנו חוק חדש שמחייב שעבור כל רגולציה חדשה שמאושרת, שתי רגולציות קודמות יבוטלו, ובלמנו רגולציה שמאיימת על העתיד והפרנסה של כורי הפחם הנהדרים שלנו.
הוצאנו את ארה"ב מהסכם הסחר הטרנס אטלנטי רוצח העבודות. בעזרתו של ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, יצרנו מועצה ביחד עם שכנינו מצפון לוודא שנשים יזמיות יקבלו גישה לאנשי קשר, שווקים והון שנחוצים להן כדי להקים חברה חדשה ולהגשים את חלומן הפיננסי.
הממשל שלי ענה לתחינות העם האמריקאי לאכיפת חוקי ההגירה והגברת הביטחון בגבולות.
מסיבה זו, נתחיל בקרוב בבנייה של החומה האדירה לאורך הגבול הדרומי שלנו. הבנייה תחל לפני המתוכנן, וכשתושלם תשמש כנשק יעיל ביותר נגד סמים ופשע. (הגירעון והחומה: אף שטראמפ מצהיר כי הוא מתכוון לצמצם את הגירעון, תוכנית הדגל של הקמפיין שלו, בניית חומה בגבול מקסיקו, לא מסתדרת עם המטרה הזו. לפי מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיטץ' מקונל, בניית החומה צפוייה לעלות בין 12 ל־15 מיליארד דולר).
עלינו להכיר גם במציאות שירשנו. 94 מיליון אמריקאים נמצאים מחוץ לשוק העבודה. מעל ל־43 מיליון אנשים חיים בעוני, מעל ל־43 מיליון אמריקאים נעזרים בתלושי מזון. יותר מאחד מכל חמישה אנשים בשיא כושר העבודה שלהם לא עובדים. יש לנו את ההתאוששות הפיננסית הגרועה ביותר זה 65 שנה.
במהלך שמונה השנים האחרונות, הממשל הקודם הוסיף יותר לחוב הלאומי מכמעט כל הנשיאים האחרים, ביחד. איבדנו יותר מרבע ממשרות הייצור שלנו מאז שהסכם הסחר NATFA אושר, והפסדנו יותר מ־60 אלף מהמפעלים שלנו מאז שסין הצטרפה לארגון הסחר העולמי ב־2001. גירעון הסחר שלנו עם שאר העולם בשנה שעברה עמד על כמעט 800 מיליארד דולר.
כדי להשיג את המטרות שלנו, בבית ומחוצה לו, עלינו לאתחל את הכלכלה האמריקאית – להקל על החברות שלנו לעשות עסקים בארה"ב, ולהקשות על חברות לעזוב.
כיום, המיסוי על חברות אמריקאיות הוא אחד מהגבוהים ביותר בעולם. הצוות הכלכלי שלי מפתח רפורמת מס היסטורית שתפחית את שיעור המס על החברות שלנו, כך שיוכלו להתחרות ולשגשג בכל מקום ועם כולם. במקביל, אנחנו נספק הקלות מס מסיביות למעמד הביניים. (המוציאים והמביאים: במסגרת רפורמת המיסוי של טראמפ, מס בגובה 20% יוטל על הכנסות חברות אמריקאיות רק בתוך ארה"ב. מדובר בתמריץ ליצואנים ועול על היבואנים, וכבר כיום מתנהל מאבק בין מגזרי היצוא והיבוא על עיצוב הרפורמה. שר האוצר סטיבן מנושין העריך שהיא תמתין לפחות עד אוגוסט).
אנחנו חייבים ליצור כללי משחק הוגנים עבור החברות האמריקאיות והעובדים שלהן.
כיום, כאשר אנחנו מייצאים מוצרים מחוץ לאמריקה, מדינות אחרות רבות מאלצות אותנו לשלם מכסים ומסים גבוהים מאוד — אך כאשר חברות זרות מייבאות את המוצרים שלהן לאמריקה, אנחנו לא גובים מהן כמעט כלום.
לאחרונה נפגשתי עם בכירים מחברה אמריקאית מצוינת, הארלי־דוידסון. בפגישה בינינו שאלתי אותם, איך הולך לכם? איך העסקים? והם אמרו שהם טובים. עוד שאלתי אותם איך הולך להם במדינות אחרות, בעיקר מבחינת מכירות בינלאומיות. הם אמרו לי, בלי אפילו להתלונן, ,שקשה מאוד לעשות עסקים עם מדינות אחרות בגלל שהן ממסות את הסחורות שלנו בשיעור מאוד גבוה. הם אמרו שבמקרה אחד מדינה אחרת מיסתה את האופנועים שלהם ב־100%. הם אפילו לא מבקשים לשנות משהו. אבל אני כן.
אני מאמין אדוק בסחר חופשי, אך הוא צריך להיות גם סחר הוגן. הנשיא הרפובליקני הראשון, אברהם לינקולן, הזהיר ש'נטישת המדיניות המגנה של הממשל האמריקאי תהרוס את אנשינו'.
לינקולן צדק, והגיע הזמן לקחת את דבריו לתשומת לבנו. אני לא הולך לתת לאמריקה והחברות הנהדרות והעובדים שלה להיות מנוצלים יותר.
זה אומר שנצטרך לבצע רפורמה במנגנון הנוכחי של ההגירה החוקית, שפוגע במשכורות של העובדים העניים ביותר שלנו, ומפעיל לחץ עצום על משלמי המסים. (צו השעה: טראמפ מתייחס גם לצו הנשיאותי המחודש לאיסור הכניסה לארה"ב על אזרחי שבע מדינות מוסלמיות. אחרי שהצו הקודם נפסל בבית משפט פדראלי, מה שהביא להתקפה משולחת רסן של הנשיא על מערכת המשפט, ניסח הבית הלבן גרסה מרוככת של הצו, שבין היתר הוציאה את עיראק מרשימת המדינות).
אומות ברחבי העולם, כמו קנדה, אוסטרליה ורבות אחרות מחזיקות במנגנון הגירה שמבוסס על משיכתם של הטובים ביותר. זה עקרון יסוד לפיו אלו שמבקשים להיכנס למדינה חייבים להיות מסוגלים לפרנס את עצמם. ועדיין, באמריקה, אנחנו לא אוכפים את הכלל הזה, על פי האקדמיה הלאומית למדעים, מנגנון ההגירה הנוכחי שלנו עולה למשלמי המסים האמריקאיים מיליארדים רבים של דולרים בכל שנה.אני מאמין שרפורמה אמיתית וחיובית של ההגירה היא אפשרית, כל עוד נתמקד במטרות הבאות: שיפור העבודות והמשכורות עבור אמריקאים, חיזוק ביטחונה של האומה שלנו, והשבת הכבוד לחוקינו.
נשיא רפובליקני אחר, דוויט אייזנהאואר, היה האחרון שיזם תוכנית תשתיות ממשלתית גדולה באמת: בניית מערכת כבישים מהירים שמקשרים בין המדינות. כעת זה הזמן לתוכנית בנייה לאומית חדשה. אמריקה בזבזה קרוב לשישה טריליון דולר במזרח התיכון, בשעה שבבית התשתיות התפוררו. עם שישה טריליון דולר היינו יכולים לבנות מחדש את ארצנו אפילו פעמיים. אם היו לנו אנשים שיודעים לנהל משא ומתן, אולי היינו מדברים על שלוש פעמים. (אמנות הפרגון העצמי: כאן יש תזכורת לטראמפ הישן והרברבן. כשהוא טוען שהנושאים והנותנים האמריקאיים היו גרועים בעבודתם, הוא שולף מחדש את הטיקט מהקמפיין שלו – מיומנותו האגדתית, לשיטתו, במשא ומתן וסגירת עסקאות)
כדי להתחיל בתוכנית הבנייה הלאומית, אבקש מהקונגרס לחוקק חוקים שיאפשרו השקעה של טריליון דולר בתשתיות בארה"ב, שתמומן גם מכספים ציבוריים וגם מפרטיים. כך ניצור מיליוני משרות חדשות. שני עקרונות חשובים יעמדו מול עינינו כשנוציא לפועל את התוכנית: לקנות תוצרת אמריקה ולשכור אמריקאים.
הממשל שלי שואף לעבוד עם נציגי שתי המפלגות כדי להפוך שירותים לרווחת הילדים לנגישים וזמינים לכל כיס, להבטיח חופשת לידה בתשלום להורים טריים, להשקיע בבריאות האשה, לקדם אוויר נקי ומים נקיים ולבנות מחדש את הצבא ואת התשתיות שלנו. אהבת אמת לעם האמריקאי דורשת מציאת מכנה משותף לקידום טובת הכלל, ושיתוף פעולה בשם כל ילד אמריקאי שזכאי לעתיד טוב יותר.
כדי לשמור על אמריקה בטוחה עלינו לספק לאנשי ונשות הצבא את הכלים שהם צריכים כדי למנוע מלחמות, ולנצח את המלחמות שהם נאלצים להילחם. אני מגיש לקונגרס תקציב שבונה מחדש את הצבא, מבטל את הקיצוצים ההדרגתיים בביטחון, ובעצם מציע את אחת מתוספות תקציב ההגנה הגדולות בהיסטוריה האמריקאית".