אדריכל חוק דוד־פרנק: "יש מקום לשיפורים, אבל לבטל?"
הנשיא טראמפ שלח את שר האוצר המיועד סטיב מנוצ'ין לבדוק את חוק דוד־פרנק שאמור למנוע את המשבר הפיננסי הבא. הסנטור לשעבר ברני פרנק ממליץ לבצע תיקונים שיסייעו לבנקים קטנים: "כל חקיקה מקיפה מחייבת שינויים לאורך זמן"
בעקבות הצו הנשיאותי לבחינה מדוקדקת של חוק דוד־פרנק, מודה ברני פרנק, מאדריכלי החוק, כי יש מקום לשיפורים, אבל מתנגד לביטולו המוחלט.
- דוד-פרנק: כל מה שצריך לדעת על החוק שמטלטל את המערכת הבנקאית בארה"ב
- טראמפ חתם על צו לביטול חוק "דוד-פרנק" שהגביר את הרגולציה על המגזר הפיננסי בארה"ב
- "טראמפ מתגלה כנשיא טיפש מאוד"
"כל חקיקה מקיפה מחייבת שינויים לאורך זמן", אמר שלשום בראיון ל־CNBC. "אם הרפובליקנים לא היו מקבלים רוב בקונגרס ב־2011 ומתעקשים להיפטר מהחקיקה כולה, היינו מבצעים בעצמנו את השינויים", הוסיף. עם השינויים שפרנק מודה בנחיצותם נמנים מהלכים שיסייעו לבנקים קטנים, ששווי נכסיהם נמוך מ־10 מיליארד דולר, לעמוד בדרישות הלימות הון, בהוצאה פחותה מזו של בנקים גדולים.
רפורמת דוד־פרנק, שיצאה לדרך ב־2010, נולדה במטרה למנוע את הישנות המשבר הפיננסי הגלובלי הבא.
החוק שעליו חתם הנשיא לשעבר ברק אובמה ואשר תחתיו מתבצעת הרפורמה באופן הדרגתי, מונה 848 עמודים ומתייחס למכלול של גופים וענפים במגזר הפיננסים, מחברות ביטוח ודביט ועד לענקי בנקאות.
שר האוצר המיועד של טראמפ, סטיב מנוצ'ין, נשלח עתה לבחון את החוק עב הכרס ולחזור עם מסקנות. עם זאת, טראמפ כבר הבטיח כי יכווץ אותו באופן דרמטי. בגרסתו המקורית שולח החוק חיישני פיקוח למגוון מוקדי סיכון.
מפקח על כלל תעשיית הפיננסים
המועצה לפיקוח על יציבות פיננסית (FSOC) מזהה סיכונים שמשפיעים על תעשיית הפיננסים כולה ומפקחת גם על חברות פיננסיות שאינן בנקים, כמו קרנות גידור וחברות ביטוח. כן מתריעה המועצה בפני הפד כאשר בנקים הופכים גדולים מדי.
מה זומם טראמפ? שואף לבטל את ההגדרה של "גדולים מכדי ליפול" בטענה כי הרגולציה הופכת בנקים וחברות פיננסיות לבלתי תחרותיים.
מונע מבנקים לסכן את הפיקדונות
החוק מטיל מגבלות על סוג ההימורים שבנקים יכולים לעשות עם כספי הנוסטרו. תחת המגבלות, הידועות כתקנת וולקר, בנקים אינם אמורים לבצע השקעות בנכסים מסוכנים.
מה זומם טראמפ? הנשיא מנוע מביטול תקנת וולקר אבל יוכל להחליש את אכיפתה ובכך לעודד בנקים לסכן את כספי הפיקדונות.
מרסן את שוק האשראי והמשכנתאות
המשרד הפיננסי להגנת הצרכן מפקח על שוק האשראי, דביט והלוואות (מלבד הלוואות של סוכנויות רכב) ומחייב בנקים לברר את הכנסת הלווה, היסטוריית האשראי שלו והאם הוא מועסק.
מה זומם טראמפ? עלול לפי הערכות להחליש את סמכויות המשרד ובכך למנוע הגנות על הצרכן.
מגביר פיקוח על סוכנויות ביטוח
דוד־פרנק יצר משרד ביטוח פדרלי חדש (FIO) תחת משרד האוצר. מתפקידו לזהות חברות ביטוח שמסכנות את המערכת כולה. המשרד גם אוסף מידע לגבי תעשיית הביטוח כדי לוודא זמינות של ביטוח בר־השגה לאוכלוסיות מוחלשות.
מה זומם טראמפ? עלול לפי הערכות להחליש את הפיקוח על סוכנויות הביטוח הגדולות, ובהן מטלייף, פרודנשאל פייננשל ו־AIG.
מגן מפני השקעה בנגזרים מסוכנים
רוב הנגזרים המסוכנים, ובהם ביטוח נגד חדלות פירעון, נמצאים תחת רגולציה. רשות ני"ע האמריקאית והמועצה לסחר בחוזים עתידיים לסחורות מתריעות על נטילת סיכונים מופרזת.
יוצר שקיפות בפעילות קרנות גידור
אחד הגורמים למשבר ב־2008 היה היעדר רגולציה לקרנות גידור. דוד־פרנק מחייבן להירשם ברשות ני"ע ולספק נתונים לגבי המסחר שלהן, זאת כדי לבצע הערכת סיכונים.
מנטר את תוצאות סוכנויות הדירוג
דוד־פרנק הקים משרד המפקח על סוכנויות דירוג כמו מודיס ו־S&P. רבים תולים בהן את האשם להערכת יתר של אג"ח מגובות משכנתאות ונגזרים, שהובילה למשבר. רשות ני"ע יכולה לדרוש מסוכנויות לחשוף את המתודולוגיה שלהן ולהפסיק את פעילותן במקרה של דירוג מטעה.
בודק את מהלכי הבנק הפדרלי המרכזי
דוד־פרנק אפשר לבחון את הלוואות החירום שהקצה הפד במהלך המשבר הפיננסי ויכול לבצע הערכות לגבי הלוואות חירום עתידיות, בעת הצורך. משרד האוצר חייב לאשר את הלוואות החירום של הפד, גם לגופים בודדים כמו AIG.