$
חברה וסביבה

הזדקנות מואצת הקפיצה לשיא את העובדים הזרים ביפן

מספר העובדים הזרים, ובראשם סינים, חצה לראשונה את קו המיליון. מחסור חמור בידיים עובדות במגזר הבניין לקראת אולימפיאדת טוקיו

שירות כלכליסט 10:1730.01.17

מספר העובדים הזרים המועסקים ביפן טיפס בשנה שעברה לראשונה מעל קו המיליון, זאת לאחר ארבע שנים של צמיחה על רקע מאמצי הממשלה לפתור מחסור חמור בידיים עובדות במדינה.

 על פי נתונים שפרסם משרד העבודה היפני, מספר העובדים הזרים עלה בשנה שעברה בקרוב ל־20% לעומת 2015 ל־1.08 מיליון. עם זאת, הם עדיין מייצגים פחות מ־2% מכוח העבודה ביפן. מרבית העובדים הזרים מגיעים ממדינות אחרות באסיה, כשמספר העובדים מסין עומד על 344,658, והם מייצגים מעל 30% מהעובדים הזרים, עלייה של 6.9% לעומת שנה קודם לכן. וייטנאם דורגה שנייה עם 16% מהעובדים, ואילו עובדים מהפיליפינים מהווים 12%. מספר מקומות העבודה המעסיקים עובדים זרים עלה ב־14% ל־172,798. 

 

יפן, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, מתמודדת עם המחסור החמור ביותר עם עובדים מאז 1991, זאת בשל הזדקנות והתכווצות האוכלוסייה. ב־2014 נרשמו במדינה מעט מעל מיליון לידות, ובני 64 ומעלה צפויים להוות 40% מכלל האוכלוסייה עד 2060.

 

בעקבות זאת, הקימה הממשלה היפנית ועדה לבחינת רפורמות בשוק העבודה, שצפויה להמליץ על צעדים כמו כינון הסכמים עם מדינות אחרות לקבלת יותר עובדים בתעשיות מסוימות הסובלות ממחסור קיצוני, בראשן בניין וסיעוד. כך למשל, תיקון לחוק ההגירה מאפשר לסטודנטים זרים לסיעוד מאינדונזיה, וייטנאם והפיליפינים לזכות במעמד תושב מיד לאחר קבלת ההסמכה. עד כה, הם זכו בתושבות רק לאחר שלוש שנות עבודה. במגזר הבניין הצורך בעובדים נובע בשל אירוח האולימפיאדה בטוקיו ב־2020 ותוכניות השיקום לאחר רעידת האדמה והצונאמי שפגעו ב־2011. מעל 41 אלף עובדים זרים הועסקו בבניין נכון לאוקטובר, עלייה מ־29 אלף עובדים שנה קודם לכן. "אני רוצה להפוך אותנו לפעילים יותר במשיכת העובדים הצעירים וחדורי המוטיבציה של אסיה", אמר בשבוע שעבר ראש ממשלת יפן שינזו אבה.

 

עוד עולה מהנתונים, כי סטודנטים זרים מייצגים קרוב ל־20% מהעובדים הזרים, זינוק של 80% לעומת 2013. הסיבה לכך היא תוכניות ההכשרה שהשיקה הממשלה לזרים, לטובת חברות הסובלות ממחסור עובדים. אם כי, התוכנית ספגה ביקורת מצד ארה"ב בטענות לניצול.

 

על אף העליה במספר העובדים, יפן מתמודדת עם תחרות קשה מצד מדינות אחרות. כך למשל, נכון למאי 2015 העסיקה דרום קוריאה 938 אלף עובדים זרים, בעוד טייוואן דיווחה על העסקתם של 590 אלף עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x