$
כלכלה ומדיניות

טראמפ לא עוצר: נתן אור ירוק להקמת החומה בגבול עם מקסיקו

נשיא ארה"ב מוציא לפועל את "תוכנית ההפרדה"; בראיון ל-ABC אמר טראמפ כי בסופו של דבר - מקסיקו תשלם עבור החומה; מוקדם יותר קרא לחקור חשד להונאת ענק בבחירות

שירות כלכליסט 20:5325.01.17

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם הערב על צווים המאפשרים את הקמת החומה בגבול עם מקסיקו ומטילים הגבלות על ההגירה - תוכניות עליהן הכריז בקמפיין הבחירות. 

 

במסיבת העיתונאים אמר טראמפ כי תמו הימים שבהם ראשים של קרטלי סמים ממקסיקו הסתובבו בארה"ב, וכי הסתיימה המדיניות שבה ארה"ב תופסת מסתננים ומשחררת אותם. הוא הוסיף כי כלכלה מקסיקנית חזקה היא דבר טוב לארה"ב.

 

בראיון ל-ABC אמר טראמפ כי הוא מצפה להתחיל את בניית החומה "ברגע שהדבר יתאפשר מבחינה פיזית, אולי בתוך כמה חודשים", וכי תכנון הבנייה שלה מתחיל כבר כעת. בראיון אמר הנשיא כי בתחילת התהליך יצטרכו משלמי המסים האמריקנים לממן את הקמת החומה, אולם בסופו של דבר מקסיקו היא שתשלם עליה. הוא אמר כי המשא ומתן עם מכסיקו על החזר ההוצאות יחל "יחסית בקרוב".

 

הצווים הנשיאותיים החדשים כוללים גם מנדט להוסיף 5,000 עובדים לצוות מעבר הגבול ולצמצם את מספר הפליטים הנכנסים לארה"ב מאזורים מוכי אלימות במרכז אמריקה. בכוונת הנשיא לדרוש מידע לגבי כספי הסיוע המועברים כרגע למקסיקו, זאת ככל הנראה לקראת מהלך עתידי להפניית חלק מהכסף למימון הקמת החומה. חלק זה בצווים הנשיאותיים יהיה הגשמת הבטחת בחירות נוספת של טראמפ, לפיה מקסיקו תישא גם היא בנטל הקמת חומת ההפרדה.

 

צו נוסף של טראמפ עוסק בביטולן של "ערי מקלט", שראשיהן סירבו להסגיר מהגרים שלא תועדו לידי הרשויות הפדרליות. לפי צו זה ישולש התקציב של גורמי אכיפת החוק בקרב סוכנויות המכס וההגירה, והממשל הפדרלי יסמן את המהגרים בעלי התיק הפלילי השוהים בתחומי ארה"ב.

 

עוד צו שהוכן לחתימתו של טראמפ כולל הקפאת תוכנית המהגרים לתקופה של ארבעה חודשים, זאת בניסיון לבדוק מי מהמהגרים מהווים גורם סיכון עבור הביטחון הלאומי האמריקאי. תוכנית לקליטת פליטים מסוריה, שנמלטים מאימי מלחמת האזרחים והמשבר ההומניטרי במדינתם השסועה, תוקפא באופן מיידי ולתקופה בלתי מוגדרת.

 

במסגרת המהלך סומנו כמסוכנים מהגרים שביצעו רצח על כבוד המשפחה ואלימות נגד נשים באופן כללי. המהלך מגביל כניסת מהגרים ל־50 אלף בשנה הפיסקאלית 2017, זאת לעומת 110 אלף לפי תוכניתו של אובמה. כן הונחו הפנטגון ומשרד החוץ לתכנן "אזורים בטוחים" בתוך סוריה, רעיון שהממשל הקודם התנגד לו נחרצות, בשל חוסר יעילותו הצפויה בהגנה על האזרחים.

 

בתחילת הקמפיין נקט טראמפ קו נוקשה לגבי מדיניות ההגירה והציע להקים "חומה גדולה ועצומה" לאורך הגבול עם מקסיקו ובשלב מאוחר יותר לסגור לחלוטין את גבולות ארה"ב בפני מהגרים מוסלמים, עד שתוברר מידת הסכנה שהם מציבים לביטחון הלאומי. עם זאת, במהלך הקמפיין השתנתה הרטוריקה לגבי המהגרים, והוחלט לאסור רק על כניסתם של מהגרים ממדינות מוכות טרור. ברוח זו צפויים הצווים הנשיאותיים לכלול מגבלות על כניסת מהגרים ממדינות כמו עיראק, איראן, סוריה, תימן, סודאן, סומליה ולוב.

 

בינתיים, עד לחתימת הצווים, הכניסה ארה"ב 136 פליטים סורים בשלושת הימים הראשונים לממשלו של טראמפ - כך לפי דובר משרד האוכלוסין, הפליטים וההגירה. "דונלד טראמפ מקיים את ההבטחות המבישות והמפלות ביותר שהשמיע בקמפיין", אמר דובר מטעם המועצה האיראנית־אמריקנית. "זה לא יעבור. העם האמריקאי לא יתן לזה יד", הוסיף.

  

בתוך כך, טראמפ דרש היום לפתוח ב"חקירה מקיפה" בחשד לזיופים בבחירות. טראמפ חזר בכך על ההאשמות שהוא מפיץ מאז ניצחונו המפתיע בבחירות בנובמבר, לפיהן מיליוני קולות שנספרו בבחירות אינם חוקיים עם זאת, בשום שלב טראמפ לא סיפק ראיות לטענות אלה.

 

"אני מתכוון לדרוש פתיחתה של חקירה מקיפה בנוגע להונאת בחירות, כולל מקרים של אנשים שהיו רשומים להצביע בשתי מדינות, של מהגרים לא חוקיים...אפילו אנשים שהיו רשומים להצביע למרות שכבר מתו (חלקם אפילו כבר כמה שנים). בהתאם לתוצאות החקירה, נחזק את הליכי ההצבעה", כתב טראמפ בשני ציוצים רצופים.

 

טראמפ העלה מחדש את ההאשמות להונאת בחירות בפגישה שקיים ביום שני עם מנהיגי הקונגרס, וטען כי בשל 3-5 מיליון קולות לא חוקיים הוא הפסיד בהצבעה הפופולארית. הילרי קלינטון קיבלה 3 מיליון קולות יותר מטראמפ, אך זה האחרון זכה ברוב בקרב האלקטורים. 

 

 

מעבר הגבול בין ארה"ב למקסיקו מעבר הגבול בין ארה"ב למקסיקו צילום: רויטרס

 

הדברים האלה גררו גל של ביקורת נגד הנשיא הנכנס, כולל מצד בכירים במפלגה שלו. "נראה שהוא מפקפק בלגיטימיות של הבחירות שבהן הוא ניצח, זאת במקביל להתפארות שלו על הניצחון הגדול וההיסטורי שלו, הוא לא יכול ליהנות משני העולמות", אמרה בתגובה דבי וסרמן שולץ, לשעבר יו"ר הוועדה הדמוקרטית הלאומית. בנוסף, מחקרים שנערכו בנושא, לא מצאו כל ראיות להונאה - ומומחי מדע המדינה בארה"ב מאוחדים בדעה כי בהיסטוריה של המדינה לא היו זיופי בחירות בקנה מידה גדול. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x