$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

ערפיח זה כסף: החברות שעושות מיליונים מזיהום האוויר בסין

המסכות של 3M האמריקאית, מטהרי האוויר של BlueAir ובקבוקי האוויר הנקי של ויטלטי מקנדה. גם מזיהום האוויר הקטלני של סין יש מי שמרוויח בגדול

אופיר דור, בייג’ינג 11:2924.12.16

בצהרי השבת שעברה, יממה אחרי שנכנס לתוקפו הקוד אדום בבייג’ינג, האזהרה החמורה ביותר על זיהום אוויר, המצב עוד נראה סביר, סתם עוד יום אפרפר רגיל. הפעם, חשבתי, אולי הממשלה הסינית הגזימה כשהכריזה על מצב חירום בן חמישה ימים כולל סגירת בתי ספר ומפעלים והורדת אלפי רכבים מהכביש.

 

אך לקראת הערב זיהום האוויר החל לטפס לרמות מפחידות באמת. בניגוד לעבר, הפעם שום רוח לא נשבה מסביב, הערפיח ששיתק את רוב צפון-מזרח סין סירב להתפזר ורק שלשום (ה'), חזר מעט גוון כחול לשמי העיר.

זיהום האוויר בסין הוא סכנה בריאותית חמורה, אך יש גם מי שמרוויחים ממנו לא רע. אם עד לפני מספר שנים היו אלו בעיקר הזרים החיים בסין שטרחו להתגונן נגד הזיהום, כיום גם האוכלוסיה הסינית, בעיקר הצעירה והמשכילה, מודעת וחוששת מהנזקים הנובעים ממנו.

 

זיהום האוויר בבייג'ינג זיהום האוויר בבייג'ינג צילום: Kyodo

 

נשיא סין שי ג’ינפינג אמנם ממשיך להסתובב בבייג’ינג ללא הגנה, אך בסקר אינטרנטי שנערך השנה בקרב סינים בני 20-49, אמרו 83% מהמשיבים כי הם משתמשים במסכות.

 

מותג המסכות המוכר והפופולרי ביותר בסין הוא חברת הענק האמריקאית 3M. בישראל מוכרת 3M בעיקר בזכות הפתקיות הצהובות הדביקות שלה, אבל בסין היא נחשבת למותג חזק לא פחות מאפל בזכות המסכות שלה. מחירן נע בין 12 שקל לחבילה של שלוש מסכות בד פשוטות ל-120 שקל למסכת גומי מסיבית יותר.

 

המוצרים לזיהום האוויר יחד עם אלו לסינון מים נחשבים למגזרים צומחים במיוחד בחברה שהכנסותיה מגיעות כבר ל-30 מיליארד דולר בשנה, או כמו שהגדיר את זה מנכ”ל 3M אינגה טוולין: "זיהום האוויר משחק בדיוק לנקודת החוזקה שלנו".

 

עבור מי שלא מסתפקים במסיכות של 3M, השיקה בחורף שעבר קבוצת Broad ממחוז חונאן במרכז סין את ה-Mini Lung-Pro, שנראה יותר ויותר ברחובות בייג’ינג. הקבוצה מתמחה בכלל בייצור מערכות מיזוג גדולות, אך גם היא הבינה שלא מעט כסף מסתובב בתחום ההגנה נגד זיהום האוויר. ה-Mini Lung-Pro כולל מסכה וצינור פלסטיק שמחוברים למטהר אוויר קטן במיוחד המולבש על הזרוע. האוויר המזוהם נכנס לפילטר, מנוקה ומוזרם ישירות למסכה. כל זה לא רע אם לא אכפת להם לשלם קצת יותר (200 שקל), להרגיש כמו צוללנים כשאתם הולכים ברחוב ולחטוף מכות אוויר קר לפנים גם כשהטמפרטורה בחוץ ירדה מתחת לאפס.

 

לצד המסכות, הסינים מצטיידים במערכות טיהור אוויר ביתיות, כי בסופו של יום, גם מי שמקשיב להוראות ונשאר בבית, נושם את אותו האוויר הקטלני שמסתובב בחוץ. מספר מטהרי האוויר שנמכרו בסין זינק פי ארבעה מ-2010 ועד 2015 ולפי הערכות נמכרו אשתקד 4.4 מיליון יחידות במדינה.

 

כמעט כל חברות מוצרי החשמל הביתי המוכרות מתחרות בשוק מטהרי האוויר, מפיליפס ודייסון ועד סמסונג ופנסוניק. אם אתם סינים מבוססים כלכלית, כנראה שתלכו על המטהר של BlueAir השוודית, מובילת השוק שנרכשה לאחרונה על ידי קונצרן יונילוור. מחיר מטהרי האוויר שלה מתחיל ב-1,500 שקל.

 

לעומת זאת, אם אתם ישראלים פחות מבוססים כמוני, כנראה שתקנו את המטהר של שיאומי הסינית, שצבר נתח שוק גדול מאז הושק לראשונה ב-2014 בזכות תמחור אגרסיבי. הדגם הבסיסי יעלה לכם 400 שקל בלבד, כל כך זול עד שחבר גרמני שלי הצטייד בחמישה כאלו לדירת החדר שלו.

 

אבל תואר הלהיט העכשווי בקטגוריית זיהום אוויר הולך למוצר בעל השם הביזארי משהו ביצת לייזר (origins laser egg). זהו מכשיר שנראה כמו שעון מעורר דיגיטלי, בעזרתו ניתן למדוד בזמן אמת את זיהום האוויר בתוך הבית. מאורר זעיר שואב דגימה של אוויר לתוך המכשיר, קרן לייזר חותכת דרכו וסנסור מיוחד מודד את דפוס השבירה שלה ומסיק ממנו את כמות וגודל חלקיקי הזיהום. בעוד המכשיר המודד את זיהום האוויר בשגרירות ארה”ב בבייג'ינג עולה 20 אלף דולר, ביצת הלייזר נמכרת ב-300 שקל.

 

מאחורי המוצר, שזכה לכבוד להימכר בחנויות אפל בסין, עומד זוג יזמים, ליאם בייטס וג’סיקה לאם. בייטס, יליד שוויץ בן 28, עשה קריירה מצליחה כמנחה תוכניות טיולים בטלוויזיה הסינית, אך כאשר ארוסתו הקנדית לאם הגיעה לבייג’ין והחלה לסבול מהתקפות אסתמה, השניים עזבו הכל והתמקדו במציאת פתרונות לזיהום האוויר. אם ביצת הלייזר שלהם מגלה שהאוויר בבית שלכם מזוהם, היא תנסה לכוון אתכם לבתי עסק קרובים בהם נמדד אוויר נקי.

 

ויש גם את האפשרות פשוט לקנות בקבוק של אוויר נקי. בקבוק עם 8 ליטר אוויר צח מהרי הרוקי של חברת ויטלטי הקנדית נמכר כאן תמורת 75 שקלים. זה כנראה לא ממש תורם לבריאות אבל כשהערפיח גובר על המחשבה הרציונאלית, כל מה שצריך זה רק לחבר את המסיכה המצורפת, ללחוץ על הבקבוק ולקחת נשימה עמוקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x