בחתונות בסין אף אחת לא מתנדבת להיות השושבינה
בעקבות מקרים מתוקשרים של הטרדת מלוות הכלה, יותר ויותר שושבינות פוטנציאליות מעדיפות לוותר על התפקיד. במקומן פורחת בסין תעשייה של השכרת שושבינות בתשלום ליום הנישואין
בחודש ספטמבר האחרון מתה צעירה בת 28 ששימשה שושבינה בחתונה באיהיינאן בדרום סין מצריכה מוגזמת של אלכוהול. בסרטון וידיאו מצמרר שהופץ ברשתות החברתיות בסין נראית האישה במהלך החתונה כשהיא שותה באיג’יו, משקה סיני עשיר באלכוהול. לאחר מכן היא מצולמת כשהיא מתקשה לקום מרצפת האולם, ולבסוף כשהיא מפרפרת על מיטת טיפול נמרץ בבית החולים. על פי ההערכה, השושבינה שודלה לשתות מעבר ליכולתה על ידי האורחים באירוע.
בקטע וידיאו אחר שצולם והופץ בסוף מרץ השנה נראית השחקנית הסינית ליו ין (Liu yan) כשהיא נגררת על ידי חבורת גברים שמנסים לזרוק אותה לבריכת שחייה, על אף מחאותיה הקולניות. ליו שימשה שושבינה בחתונה של שחקן סיני מוכר אחר שנערכה באתר נופש יוקרתי בבאלי, אינדונזיה.
שני המקרים המצולמים חשפו בעוצמה את מסע ההטרדות המיניות, הפיזיות והמילוליות שצריכות לעבור לא פעם מי שלוקחות על עצמן כיום את תפקיד השושבינות של הכלה בחתונות בסין. בחתונות הסיניות יש מסורת ארוכה של השתובבויות ומעשי קונדס, שבסינית קוראים לזה “נאוחון”, אבל אלו יצאו בשנים האחרונות משליטה.
בעבר נועדו ההשתובבויות בחתונה, ה”נאוחון”, לשבור את הקרח בין החתן והכלה שהיו נישאים כבר בגיל 13-15 שנה כשהם חסרי ניסיון מיני לגמרי. המשחקים נערכים עד היום בחדר ההתייחדות, לאחר טקס הנישואין, ובהם הכלה למשל מתבקשת לאכול בננה לעיני כל החברים או שהחתן צריך להעביר ביצה דרך מכנסיו.
אך איכשהו בעת הנוכחית הפכו דווקא השושבינות למושא ההקנטות המרכזי בטקס החתונה הסיני. בסקר אינטרנטי שנערך השנה בסין דיווחו 20% מהגולשים כי בחתונות בעירם הם נחשפו להתנהגות מתגרה ומעליבה כלפי השושבינות. רובם המכריע סבר כי מדובר במנהגים לא הולמים.
השושבינות מהוות מסורתית את המכשול האחרון אותו צריכים לעבור החתן ופמלייתו בדרך לפרוץ אל חדר הכלה. בדרך כלל החתן יקבל גישה אל הכלה בתמורה לתשלום שוחד טקסי לשושבינות של כמה מאות יואנים. אולם בשנים האחרונות התפרסמו מקרים בהם הפריצה התגלגלה אפילו עד לכדי תקיפה ואונס של השושבינות.
לפי מסורת אחרת, החתן והכלה מחויבים לשתות כוסית עם כל אחד מהאורחים שהגיעו לאירוע. מנהג דומה קיים גם באירועי חברה בסין כאשר כוכב האירוע, למשל עובד שקיבל קידום, חייב לשתות עם כל אלו שמגיעים לברכו.
בפועל הכלה לא יכולה לשתות עם כל המוזמנים ומוסכם שהשושבינות יהיו אלו שיחליפו אותה, כך שהן נאלצות לשתות הרבה מעבר ליכולתן.
השושבינית גם אמורות להיות אלו שמבדרות את הקהל ודואגות לאווירה הטובה, מה שמקשה עליהן עוד יותר לסרב למשקה.
במקרה אחד דיווחה העיתונות המקומית במחוז חוביי במרכז סין כי צעירה שהתבקשה לשמש כשושבינה החתימה את משפחת החתן על חוזה מראש. לפי החוזה, כשושבינה היא לא תידרש לבצע מטלות שמתחת לכבודה, כמו להגיש פירות לאורחים או להדליק סיגריות עבורם, לא יכפו עליה לשתות אלכוהולו לאורחים בחתונה יהיה אסור בשום פנים לגעת בה.
אולם במרבית המקרים מעדיפות החברות של הכלה פשוט להתחמק מתפקיד השושבינה הכפוי טובה. מכיוון שהצטיידות בשושבינות (שלוש הוא המספר האידאלי, לצד שלושה שושבינים לחתן) היא סמל סטטוס חשוב בסין, ממש כמו הגעה לטקס במכונית מפוארת, פורחת בשנים האחרונות תעשייה של שכירת מלוות בתשלום לכלה.
השכרת שושבינות היא עסק שקיים כבר לפחות עשור בסין, אך ככל שמתרבים הדיווחים על הטרדה של מלוות הכלה הוא הולך ותופס תאוצה. לעיתים אחת מבנות הצוות באולם האירועים או המלבישה של הכלה תיקח את התפקיד ולפעמים, כשלזוג יהיו דרישות ספציפיות כמו שושבינות נאות במיוחד, יגויסו סטודנטיות המחפשות הכנסה למימון הלימודים.
לפי הדיווחים, התשלום לשושבינות, שחייבות להיות בעצמן רווקות, ינוע בין 200 ל-1,000 יואן לאירוע (120-600 שקל). לא הרבה בהתחשב בסיכון המעורב.
השושבינות להשכרה צריכות להיות קשוחות במיוחד בהתמודדות עם הקנטות, הדיפת מטרידים וסירוב להצעות שתייה.