$
כלכלה ומדיניות

משאל העם באיטליה עלול להעמיד 8 בנקים בסכנת קריסה

לבנקים באיטליה שיעור החובות הלא מסופקים הגבוה בגוש היורו – 18%. מנגנון החילוץ הרעוע שגיבשה רומא לא ירחיק אותם מסכנה אם תוצאות המשאל יביאו להתפטרות ראש הממשלה מתאו רנצי. היום החל חילוץ הבנק המסוכן במדינה

שירות כלכליסט 21:5428.11.16

דחייה של השינוי החוקתי המוצע במשאל העם באיטליה ביום ראשון עלול להוביל לקריסת שמונה בנקים במדינה. ראש הממשלה מתאו רנצי, שיזם את משאל העם לאחר שלא הצליח להשיג רוב של שני שלישים בפרלמנט הדרוש לביצוע שינוי בחוקה האיטלקית, הודיע כי יתפטר אם יפסיד במשאל. צעד כזה עלול להפוך את היוזמה של רנצי לייצוב בנקים במדינה באמצעות מה שהוא כינה "חילוץ של השוק" ללא רלוונטית.

 

סנונית ראשונה של התוכנית יצאה לדרך עם חילוץ הבנק שנחשב לרעוע מכולם באיטליה — מונטה די פסקי די סיינה. היום החל הבנק להמיר אג"ח בהיקף של 4.3 מיליארד יורו שמחזיקים נושיו במניות שהוא הנפיק. מדובר בצעד ראשון בתהליך שבאמצעותו מקווה הבנק לגייס 5 מיליארד דולר להונו העצמי. צעדים אחרים של התוכנית הם מחיקת חובות לא מסופקים בהיקף של 28 מיליארד יורו ממאזן הבנק וארגון מחדש של פעילותו. הבנק, שקיבל את הציון הנמוך ביותר מבין הבנקים באיטליה במבחני הלחץ שנערכו ביולי, נדרש על ידי הבנק האירופי המרכזי לסיים את גיוס ההון עד סוף השנה.

 

פרט למונטה דה פסקי יש באיטליה 7 בנקים שסומנו כבעייתיים. מדובר בבנקים הבינוניים בנקו פופולרה די ויצ'נזה, ונטו בנקה וקאריג'ה ובבנקים הקטנים בנקה אטרוריה, קארי קייטי, בנקה דלה מארקה וקארי פרארה. הבנקים הללו זכו לחילוץ מהממשלה אשתקד, בטרם נכנס לתוקפו איסור הנציבות האירופית על חילוץ ממשלתי לבנקים. שיעור החובות הלא מסופקים ביחס לכלל ההלוואות של הבנקים באיטליה הוא הגבוה בגוש היורו ועומד על 18%.

 

 

במקרה של ניצחון מחנה ה"לא", חוששים הבנקאים מתקופת אי־ודאות שעלולה להשליך את הבנקים לסחרור שאותם מנגנוני שוק לא יוכלו לעצור.

 

בנסיון למנוע את הזעזוע, גובר הלחץ על רנצי שלא להתפטר במידה והצעתו לא תתקבל במשאל העם.

 

אם זו תהיה התוצאה ביום ראשון הקרוב, צפוי נשיא איטליה סרג'יו מטרלה לבקש מרנצי להישאר בתפקידו ולקבל מנדט מחודש בהצבעה בפרלמנט.

 

רנצי מודה שהודעתו כי יתפטר אם יפסיד במשאל העם הייתה טעות, אם כי הוא לא חוזר בו. באוגוסט הוא סירב לדון בפומבי בהחלטה, בתואנה שאין לכך מקום כל עוד הוא בעיצומו של הקמפיין למען אישור השינוי החוקתי. החודש, לאחר פרסום סקרים שהצביעו על ניצחון למחנה המתנגדים להצעה, אמר רנצי בראיון כי "אם לא יהיה שינוי לא יהיה טעם בהמשך כהונתי בתפקיד".

 

חרף הניסיונות להרגיע את המערכת, גם חלק מחברי מפלגתו של רנצי, המפלגה הדמוקרטית, מודים שהסיכויים שיישאר בתפקיד במקרה של הפסד אינם גבוהים. "הוא לא יכול לשמש כמכונית חלופית", אמר לרויטרס חבר הפרלמנט מתאו ריקטי, כשהוא מתייחס לאפשרות שראש הממשלה יישאר בתפקידו רק כדי ליצור מראית עין של יציבות שלטונית. אבל, גם אם רנצי יתפטר, קיימת אפשרות שהמפלגה הדמוקרטית תמשיך להחזיק במושכות השלטון. המועמדים להחליף את רנצי במקרה זה הם שר האוצר פייר קרלו פדואן או יו"ר הסנאט פייטרו גראסו. "כל אלו שתומכים בהכשלת הרפורמה בקלפיות לא מוכנים אפילו לשמוע על ממשלת מעבר שתכהן עד הבחירות. הם רק רוצים ליצור בלאגן ומצפים שאנחנו ננקה אותו", קבל ריקטי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x