$
כלכלה ומדיניות

שאלות ותשובות: על מה הולכים האיטלקים למשאל עם?

ניצחון במשאל העם יעניק לממשלה יציבות וחופש פעולה, הפסד יזרוק את איטליה לכאוס פוליטי

שירות כלכליסט 08:1028.11.16

על מה הולכים להצביע?

במרכז משאל העם עומד שינוי בבית העליון של הפרלמנט האיטלקי - הסנאט. כיום מונה הסנאט האיטלקי 315 סנאטורים שנבחרים בבחירות הכלליות. ראש הממשלה מתאו רנצי מציע להפוך את הסנאט לבית המונה 100 סנאטורים שייצגו את הפרלמנטים האזוריים של איטליה ולא ייבחרו בבחירות הכלליות.

 

איך זה ישפיע על איטליה?

כיום יש לסנאט האיטלקי משקל זהה לזה של הבית התחתון של הפרלמנט בכל הנוגע לחקיקה. החלטות הסנאט שרנצי מתכנן יהיו מחייבות רק בהצבעות על החוקה, בחירת הנשיא וחלק מחוקי האיחוד האירופי. יתר ההחלטות שיתקבלו בהצבעות בסנאט לא יחייבו את הבית התחתון. מטרת הרפורמה היא הפחתת שיעור החוקים שנתקעים בגלל מחלוקות בין שני הבתים.

 

בנוסף, רנצי שואף להשיב חלק מהסמכויות מהמועצות האזוריות שבמחוזות לממשלה המרכזית ברומא, מה שלדבריו ימנע בזבוז של כספי משלם המסים ויפשט את התהליכים הבירוקרטיים. המתנגדים לרפורמה טוענים שהוא מעניק כוח רב מדי לממשלה ופוגע בדמוקרטיה האיטלקית בכך שהוא מסיר ממנה בלם חשוב.

ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי צילום: רויטרס

 

מדוע נחוץ משאל עם?

כדי להכשיר את השינוי בסנאט רנצי היה צריך לבצע תיקון בסעיף החמישי בחוקה האיטלקית, שמגדיר את יחסי הכוח בין הממשלה ברומא לבין השלטון במחוזות. תיקון בחוקה דורש אישור של שני שלישים מהנציגים בפרלמנט או אישור במשאל עם. רנצי לא הצליח להשיג את הרוב הדרוש בפרלמנט ולכן החליט להעמיד את תוכניתו למשאל עם שבו יידרש רוב רגיל כדי לנצח.

 

למה זה מעניין את כולם?

בטווח הארוך, למשאל תהיה השפעה על היציבות הפוליטית באיטליה, הכלכלה השלישית בגודלה באירופה. בטווח הקצר, רנצי הודיע שיתפטר אם ייכשל בקלפיות, מה שעלול ליצור כאוס פוליטי במדינה. המפלגה הגדולה באופוזיציה, תנועת 5 הכוכבים, שואפת להקים את הממשלה הבאה ואף שהיא תומכת בהישארות איטליה באיחוד האירופי, יש בה פלגים דומיננטיים שמתנגדים להשתייכותה לגוש היורו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x