הודו מנסה להרגיע את האזרחים: העלתה את רף המשיכה היומי
מעתה יוכלו לקוחות הבנקים למשוך 2,500 רופי ביום ולהחליף את השטרות של 500 ו-1,000 רופי שהוצאו מהמחזור
הממשלה בהודו העלתה את סכום משיכת המזומנים היומי המותר, זאת לאחר זעם ציבורי נרחב שהתפשט במדינה בעקבות החלטתה המפתיעה בשבוע שעבר להוציא מהמחזור את השטרות של 500 רופי (7.6 דולר) ו-1,000 רופי. כעת, לקוחות הבנקים במדינה מורשים למשוך עד 2,500 רופי ביום מכספומטים, זאת לעומת 2,000 רופי שהורשו למשוך עד עתה - כך לפי הודעת שר האוצר ההודי. במקביל, הממשלה הסירה גם את ההגבלה למשיכה מהבנקים עצמם שעמדה על 10,000 רופי ביום והגדילה את סכום המשיכה השבועי ב-4,000 רופי - ל-24 אלף רופי.
- היסטריה בהודו: התושבים הפקידו בסוף השבוע שטרות ב-7 מיליארד דולר, הכספומטים ריקים
- קארמה כלכלית: המערכת הפיננסית ההודית עולה לענן
- הודו בצעד דרמטי: מבטלת את שטרות ה-500 וה-1,000 רופי - מחצות
ביום חמישי שעבר הפתיעה ממשלת הודו את האזרחים כשהודיעה כי שטרות של 500 רופי ו-1,000 רופי לא יהיו תקפים החל מחצות שבין חמישי לשישי. עם זאת, הממשלה הודיעה שתושבים יוכלו להפקיד שטרות מסוג זה בחשבון הבנק שלהם עד ה-30 בדצמבר. ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הכריז בנאום ששודר בערוצי הטלוויזיה בהודו, כי השטרות בערכים הללו ייהפכו ל"פיסות נייר חסרות ערך". מודי הדגיש כי "קיים צורך עמוק למלחמה נחושה בנגע השחיתות, בכלכלה השחורה ובטרור. אלו הם פצעים מוגלתיים שמכרסמים בהודו מבפנים". במקביל, הכריז מודי על הכנסה למחזור של שטרות חדשים בערך 2,000 רופי ו-500 רופי, שיישאו שבב אלקטרוני שיאפשר מעקב אחר מסלולם.
החלטתה המפתיעה של הממשלה עוררה סערה במדינה ובמהרה נוצרו תורי ענק מול הבנקים. תושבי הודו מיהרו להפקיד בסוף השבוע שטרות ישנים בהיקף של 478.7 מיליארד רופי (7.1 מיליארד דולר) בבנק הגדול במדינה, "סטייט בנק אוף אינדיאה". אחרים מיהרו להחליף את השטרות במכשירי הכספומט שעד מהרה התרוקנו ממזומנים. לדברי הממשלה בהודו, ביטול השטרות של 500 ו-1,000 רופי, שהיוו ארבע חמישיות מהמחזור, בא במטרה למגר את השחיתות ולהזרים הון במיליארדי דולרים בחזרה לכלכלה ההודית.
הממשלה מסרה היום, כי הבנקים ההודיים קיבלו 3 טריליון רופי (שהם 44 מיליארד דולר, או 35 מיליארד ליש"ט) בשטרות בסכומים שונים, מאז ההודעה על הוצאת השטרות מהמחזור ביום חמישי שעבר. הבנק המרכזי של הודו קרא לאזרחי המדינה שלא לאגור מזומנים והוסיף כי השטרות החדשים יהיו זמינים "כאשר הם יזדקקו להם". במקביל, הבנק המרכזי קרא לבנקים לדווח לו על בסיס יומי ולא פעמיים בשבוע - כפי שעשו עד עתה - על היקף המזומנים שנמשכו והוחלפו, וזאת כדי לקבל תמונה כמה שיותר מדויקת ועדכנית על מחזור המטבעות.
ראש הממשלה: "תנו לי 50 יום"
בנאום שנשא היום בגואה אמר ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי שהוא מבין את "הכאב" שחווים האזרחים, אך הוסיף כי זהו קושי זמני שיימשך 50 יום. "בבקשה, 50 יום, תנו לי רק 50 יום - אחרי ה-30 בדצמבר (המועד שבו השטרות הישנים כבר לא יהיו קבילים יותר), אני מבטיח להראות לכם את הודו שתמיד חלמתם עליה".
מאז שנבחר לראשות הממשלה בשנת 2014, הבטיח מודי להילחם בחורמה בכסף השחור שמוחבא מהרשויות. היקף "הכלכלה השחורה" מגיע לכחמישית מהתמ"ג של הודו - כך לפי פירמת ההשקעות אמביט.
יריביו הפוליטיים של מודי מתנגדים בחריפות למהלך שהפך לדבריהם את החיים של מיליוני הודים "רגילים" לקשים - בייחוד אלה ללא חשבון בנק ששומרים את רוב חסכונותיהם במזומן. מוליאם סינג' יאדב, מנהיג מפלגת סאמאוודי, קרא לראש הממשלה לחזור בו מהחלטתו. "הממשלה זרעה אנרכיה במדינה, האנשים הפשוטים לא יכולים לקנות מוצרים בסיסיים", אמר.