מהפכה במצרים: הלירה נפתחה למסחר חופשי - ונפלה ב-50%
הסיבה למהלך: רצונה של מצרים לקבל הלוואת חירום של 13 מיליארד דולר מקרן המטבע. המהלך הוביל לזינוק של 8% בבורסה. כדי לייצב את המטבע הועלתה הריבית במדינה ב-3%
מצרים החליטה לפתוח לראשונה את הלירה המצרית למסחר חופשי - מה שגרר פיחות של כמעט 50% במטבע המצרי. הלירה המצרית נסחרת כעת תמורת כ-13 דולרים ללירה.
הסיבה למהלך היא רצונה של מצרים לקבל הלוואת חירום של 13 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית. הלוואה זו תאפשר לממשלת מצרים לאושש את כלכלת המדינה ולבצע מספר רפורמות. כמו כן, על מנת לייצב את המסחר במטבע העלתה מצרים את הריבית ב-3%, וכעת היא עומדת על 14.75%. המהלך הוביל לזינוק של 8% בבורסה המצרית.
- מצרים: הבורסה זינקה בעקבות התגברות הציפיות לפיחות עוד השבוע
- החוויה המתקנת של מצרים
- מצרים יוצאת בתוכנית ענק לגיוס של 10 מיליארד דולר
"זהו מהלך היסטורי עבור מצרים. הדבר מוכיח עד כמה רצינית הממשלה לגבי הרפורמה", אמר לבלומברג הישאם עז אל עראב, יו"ר "קומרשל אינטרנשיונל בנק איג'פט" (Commercial International Bank Egypt ), הבנק הגדול במדינה הנסחר בבורסה.
חלק מהרפורמות של הממשל כוללות היתר לבנקים לעבוד עד 21:00, למרבות בסופי שבוע, וכן ביטול הרשימה שהעניקה עדיפות ליבואני סחורות בעת ביצוע עסקאות מט"ח.
מצרים נאבקת להחיות את הכלכלה שלה מאז המהפכה ב-2011 שהביאה אל קיצם שלושה עשורים של שלטון מובארק.
"בטווח הקצר, היחלשות הלירה המצרית תביא עמה מידה של כאב, אולם הפיחות יכול להביא ליתרונות משמעותיים בטווח הארוך", נכתב בדו"ח של "קפיטול אקונומיקס", שציין כי כל פיחות של 10% במטבע יביא לצמיחת הכלכלה ב-2%.
בתגובה להודעה היום, אמרו משקיעים ואנליסטים כי אומדן מרכזי להצלחת המהלך יהיה אם הבנקים יצליחו לספק די דולרים כדי לענות על הביקוש.
בשל היעדרותם של התיירים ושל המשקיעים במדינה, נאלצת מצרים להסתמך על סיוע של מיליארדי דולרים מממלכות המפרץ מאז הדחתו של מובארק. אולם תמיכה זו הלכה והתייבשה בשל הירידה במחירי הנפט וממשלת מצרים נאלצה לפנות לקרן המטבע העולמי בבקשת סיוע.
הבנק המרכזי של מצרים אמר כי החלטתו לפתוח את המסחר במטבע הוא חלק מ"תוכנית הרפורמה שפותחה במצרים, בתמיכתה של קרן המטבע העולמית והקהילה הבין-לאומית".