פיץ' חתכה את התחזית לאיטליה על רקע "חוסר ודאות פוליטית וצמיחה חלשה"
הסוכנות הותירה את דירוג המדינה על BBB+, אך הדגישה את ההשלכות הקשות שעלולות להיות למשאל העם החוקתי שייערך בדצמבר על היציבות של כלכלת המדינה
סוכנות הדירוג פיץ' חתכה בסוף השבוע את הדירוג של איטליה, זאת על רקע "צמיחה חלשה, חובות גדולים וחוסר הוודאות הנובעת ממשאל עם שנקבע במדינה ומעורר סיכונים לכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו".
- איטליה: התקציב החדש כולל קיצוץ חד במס החברות
- מכה נוספת: אישום נגד דויטשה בנק באיטליה
- איפה המשטרה? המדינות בהן הפשע המאורגן חוגג
על פי הסוכנות, חוסר הוודאות פוליטית במדינה, הנובעת מהמשאל החוקתי שעשוי להכריע את עתידו הפוליטי של ראש הממשלה מטאו רנזי, גברה מאז הבחינה הקודמת שערכה פיץ' לאיטליה.
פיץ' הותירה את הדירוג של איטליה ללא שינוי על BBB+, אך ציינה כי הסיכונים לכלכלת המדינה גברו, לאחר שראש הממשלה רנזי הודיע כי ייתכן שיתפטר אם מחנה ה"לא" יגבר על מחנה ה"כן" במשאל שייערך בתחילת דצמבר.
המשאל הוא אמנם לא על עזיבת האיחוד, אלא על רפורמות חוקתיות שמבקש לקדם רנזי ואמורות לשפר את תפקוד המערכת הפוליטית של איטליה, אבל האיטלקים רואים בו הזדמנות להצבעה אנטי-ממשלתית.
"גם אם מחנה ה'כן' ינצח במשאל, ייערכו באיטליה בחירות במאי 2018. מי שאמורים להתחזק בבחירות אלה הן המפלגות הפופוליסטיות ואלה שמטילות ספק בנחיצות ההישארות בגוש היורו", ציינה פיץ'.
"בשבוע שעבר נקט רנצי בצעדים שנועדו להשביע את רצון המצביעים, בין היתר הוא ערך רביזיה ביעד הגירעון - מגמה הממשיכה נוהג של פספוס יעד הגירעון הקיימת באיטליה מאז 2013", מסרה פיץ'. בנציבות האירופית דוחקת בממשלות היבשת, ובכללן איטליה, להתקדם בכל שנה לקראת איזון תקציבי או השגת עודף.
הנציבות ציינה כי על איטליה לצמצם את החוב הציבורי כאחוז מהתמ"ג שלה שהפך לשני בגובהו באירופה לאחר יוון. פיץ' אף צופה כי רמת החוב תעמוד על 133.3% מהתמ"ג ב-2017.
סקטור הבנקאות של איטליה וההלוואות הבעייתית שניתנו על ידו בגובה 200 מיליארד יורו מציבות סיכון נוסף לכלכלת המדינה, טוענת פיץ'. זאת בעוד ההשלכות של שתי תוכניות חילוץ ל-Banca Monte dei Paschi di Siena אינן ודאיות.