טוסק: תחילת המו"מ ליציאת בריטניה - כנראה בראשית 2017
נשיא המועצה האירופית התייחס בכינוס מנהיגי האיחוד בסלובקיה לשיחתו עם ר"מ בריטניה, שאמרה לו כי הפעלת סעיף 50 המתייחס לפרישה לא תתאפשר השנה
מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופי, לא כולל בריטניה, נפגשים היום (ו') בברטיסלבה, בירת סלובקיה, כדי לדון בדרכי התמודדות עם העזיבה המתוכננת של בריטניה ומציאת פתרון למשבר הפליטים. לדברי נשיא המועצה האירופית, דונלד טוסק, ראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי אמרה לו כי יהיה זה כמעט בלתי אפשרי להפעיל את סעיף 50 המתייחס לפרישה מהאיחוד עוד השנה, וסביר להניח כי זה יהיה רק בינואר או פברואר 2017. הוא אמר כי מבחינת האיחוד ניתן להתחיל בהליכים "כבר מחר". המו"מ על העזיבה הבריטית צפוי להימשך שנתיים.
- "הברקזיט ייצא לפועל - אבל אנחנו לא עוזבים את אירופה"
- בעקבות הברקזיט: פולין תפתה אנשי פיננסים מלונדון
- תרזה מיי פוחדת שהפקידים יהרסו לה את הברקזיט
טוסק, ששימש בעבר כראש ממשלת פולין, קרא בראיונות שהעניק לקראת הפסגה למנהיגים להתייחס "בכנות ברוטאלית" לבעיות האיחוד. "אנחנו לא מגיעים לברטיסלבה כדי לנחם אחד את השני או גרוע מכך, כדי להתכחש לאתגרים שעומדים בפנינו בשלב זה בהיסטוריה לאחר ההצבעה בבריטניה", אמר טוסק שישמש כיו"ר הפסגה, "עלינו להרגיע את האזרחים שלנו שלמדנו לקח מהברקזיט, ושביכולתנו להחזיר את היציבות ואת תחושת הביטחון". עם זאת, המנהיגים אינם מתכוונים לדון בפרטי המו"מ על העזיבה כל עוד לא הופעל סעיף 50 באמנת ליסבון . יתרה מכך, בדיילי טלגרף מדווחים כי בכירים באיחוד מאמינים שיש לנקוט בגישה מחמירה כלפי בריטניה, כשההערכה הרווחת היא שבריטניה תוותר על הברקזיט אם המו"מ יהיה קשוח ככל האפשר. יותר מחמישה בכירים שהתראיינו השבוע לעיתון הבריטי הטילו ספק בכך שבריטניה תבצע את מהלך העזיבה לאחר שתבין "שמחכה לה סיוט בירוקרטי" ותפנים את "שזו פעולה מטורפת של פגיעה כלכלית".
מלבד ענייני הברקזיט, טוסק יפעל לצנן את הרוחות, זאת לאחר ששר האוצר של לוקסמבורג קרא לסילוקה של הונגריה מהאיחוד האירופי בשל היחס הגרוע שהיא מעניקה למבקשי המקלט. הונגריה הגיבה בהזכרת תפקידה של לוקסמבורג בהעלמות מס של החברות הבינלאומיות. טוסק מתכוון לכוון את השיחות לנושאים שהוא מקווה ש-27 המנהיגים יוכלו להסכים עליהן, כמו פיקוח גבולות, מלחמה בטרור ומהלכים "להשבת השליטה על הגלובליזציה". עם זאת, בכירים באיחוד מורידים את הציפיות להשגת תוצאות בפסגה. הבכירים מקווים לפריצות דרך קטנות אך סימבוליות, בראשן הסכמה להגברת השמירה בגבול החיצוני של האיחוד בבולגריה בחודש הבא. ראש ממשלת בולגריה אף מתכוון לנצל את המעמד כדי לדרוש סיוע של 160 מיליון יורו להגנת הגבולות.
נראה כי המכשול העיקרי נותר הגעה להסכמה על חלוקת הפליטים בין המדינות. הונגריה לדוגמה כבר הודיעה כי אינה מוכנה לקלוט פליטים נוספים לפי התכנית האירופית, בעוד שמדינות אחרות לא עומדות במכסה שהוצבה להן. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הודיע כי יקיים ב-2 באוקטובר משאל עם על תכנית החלוקה האירופית, לפי 1,294 מבקשי מקלט ישלחו למדינה.