למרות צניחת המטבעות: המדינות המתפתחות לא משתמשות ביתרות המט"ח הגדולות
המדינות מחזיקות ביתרות מט"ח בהיקף שיא של 2.9 טריליון דולר - עלייה של פי ארבעה בתוך עשר שנים - ומנסות לבלום את הירידה במטבעותיהן באמצעות העלאת שיעורי הריבית והגבלת הייבוא
מדינות מתפתחות, מברזיל ועד הודו, מחזיקות ביתרות מט"ח בהיקף שיא של 2.9 טריליון דולר, ובוחרות לשמור עליהן; כדי לבלום את הירידות החדות במטבעות שלהן זה חמש שנים, הן מעדיפות להעלות את שיעורי הריבית ולהגביל את הייבוא.
על פי נתונים שאספה סוכנות בלומברג עולה כי עתודות המט"ח של 12 השווקים המתעוררים הגדולים ביותר, לא כולל סין ומדינות שהמטבע שלהן מוצמד לדולר, נפלו השנה ב-1.6%, זאת לעומת צניחה של 11% לאחר קריסת ליהמן ברדרס ב-2008. 20 המטבעות הנסחרים ביותר מקרב השווקים המתעוררים נחלשו ב-2013 ב-8%, על רקע האפשרות שהבנק המרכזי בארה"ב יצמצם את תוכנית התמריצים, מהלך שירחיק את ההון מהמדינות הללו.
עתודות המט"ח בשווקים המתעוררים התנפחו למימדים הנוכחיים מכיוון שקובעי המדיניות רכשו דולרים בניסיון להגביל את ההתייקרות של המטבעות שלהן ולהגן על היצואנים, בזמן שהבנק הפדראלי האמריקאי רכש בין דצמבר 2008 ויוני 2011 אג"ח בשווי 2.3 טריליון דולר, ובשלב זה ממשיך לרכוש אג"ח בשווי 85 מיליארד דולר בחודש.
ואולם לאחר שהגדילו פי ארבעה את העתודות שלהן בעשור האחרון, המדינות המתפתחות מעדיפות כעת להגן על העתודות שצברו, בעוד גירעונות תקציביים מגבירים את הפגיעות שלהן להורדות דירוג. מסיבה זו, ברזיל ואינדונזיה העלו בחודש שעבר את שיעורי הריבית במטרה לתמוך בריאל וברופיה האינדונזי, בעוד הודו מעלה את הריבית בשווקים כדי לנסות ולחזק את הרופי במקביל להאטה בצמיחה.
עם זאת, המהלכים אותם נקטה הודו לא הצליחו למנוע מהמטבע שלה ליפול ב-28 באוגוסט לשפל של 68.845 רופי מול הדולר. הרופי צנח ב-8.1% באוגוסט, הירידה הגדולה ביותר מאז 1992, והחדה ביותר מבין 78 המטבעות העולמיים. מטבעות נוספים הנחשבים פגיעים בשל התלות של המדינות שלהם בהון זר כוללים את הלירה הטורקית, שנחלשה באוגוסט ב-5.1%, הראנד הדרום אפריקאי שנפל ב-4.1% ,הריאל הברזילאי שירד ב-4.6% והרופיה האינדונזי שרשם נפילה של 5.9%.
אנליסטים מציינים שהבנקים המרכזיים פועלים נכון בבחירתם לא להשתמש בעתודות המט"ח. לדבריהם, לאחר שהמטבעות יסתגלו לגירעונות של המדינות ניתן יהיה לשנות שוב את המדיניות. "קובעי המדיניות צודקים בכך שהם נמנעים מהתערבויות, שכן המטבעות שנחלשים הם אלה שעומדים בפני גירעונות בחשבון השוטף או בתקציב", אמר לסוכנות בלומברג פטריק בנט מהבנק הקנדי CIBC.