הודו יוזמת מהלך בינלאומי להתערבות בשוקי המט"ח
היוזמה אמורה לעצור את הצניחה בשערי החליפין של מטבעות הכלכלות המתעוררות. בברזיל ובכלכלות מתפתחות נוספות מגלים הססנות לנוכח ספקות באשר ליעילות המהלך
הצניחה החדה בשערי המטבע של הכלכלות המתעוררות בחודשים האחרונים הביאה את הודו ליזום מהלך מתואם להתערבות שלהן בשוקי מטבע החוץ.
- הרופי צונח והאיש העשיר בהודו הפסיד 5.6 מיליארד דולר
- הרופי בשפל חדש מול הדולר; "אמון המשקיעים בכלכלת הודו מעולם לא היה נמוך יותר"
ביום שישי אמר דיפאק דסגופטה, היועץ הכלכלי הבכיר במשרד האוצר ההודי, שהמהלך "יכול לצאת לדרך בתוך ימים, והודו וברזיל יובילו אותו".
מאז החלו, מוקדם יותר השנה, האיתותים מצד הפדרל ריזרב האמריקאי על צמצום או אף הפסקת תוכנית ההקלה המוניטרית שלו, החלה מנוסה של משקיעים מהשווקים המתעוררים אל אפיקים דולריים. הסיבה לכך: סיום ההקלה, שבמסגרתה הזרים הפד למשק האמריקאי 85 מיליארד דולר מדי חודש, עשוי להביא לעליית הריבית ולכן לתשואות גבוהות יותר באפיקים האלה. כל עוד היתה הריבית בארה"ב קרובה לאפס, היתה ההשקעה בשווקים המתעוררים משתלמת יותר - מצב שעתיד להסתיים בקרוב.
דסגופטה העביר ביקורת על המגמה בקרב המשקיעים, ואמר שהיא פוגעת ביציבות הכלכלה העולמית וכן שהיא "מבוססת על ספקולציות ועליה להסתיים".
הרופי ההודי רשם את הירידה המשמעותית ביותר בערכו מבין מטבעות השווקים המתעוררים, כששער החליפין שלו לעומת הדולר צנח ב־19.5% מאז חודש מאי. הריאל הברזילאי איבד 16% מערכו ואילו הרופיה האינדונזית איבדה 13.9% מערכה.
מהלך משותף להתערבות בשוקי המט"ח מצד הכלכלות המתפתחות יעלה את הסיכוי שלהן לעצור את ההידרדרות בשערי המטבע שלהן, בהשוואה לפעולות מקומיות של הבנקים המרכזיים שלהן. זאת כיוון שיתרות המטבע שלהן מגיעות ל־8.7 טריליון דולר במצטבר.
עם זאת, נראה שמדינות מתפתחות אחרות לא ממהרות להצטרף ליוזמה ההודית. שר האוצר הברזילאי גווידו מנטגה אמר שהממשלה אינה מתכוונת להשתתף כרגע באף תוכנית מתואמת להתערבות בשוקי המט"ח, ואילו כלכלות מרכזיות נוספות דוגמת רוסיה ומקסיקו לא הגיבו לקריאה מצד הממשלה ההודית.
כמו כן, אנליסטים מטילים ספק ביעילותו של מהלך מסוג זה. איאן סטאנרד מבנק ההשקעות מורגן סטנלי אמר ל"דיילי טלגרף" הבריטי כי אם ייצא מהלך כזה אל הפועל, המדינות המתפתחות "יצטרכו למכור איגרות חוב אמריקאיות ואירופיות, והתשואה עליהן תעלה. עלייה בתשואות האג"ח היתה הסיבה שהחלה את כל הבעיה", הוא הזכיר. תופעת לוואי נוספת של מהלך כזה עשויה להיות הידוק מוניטרי של הכלכלות המתעוררות, שעלול להאט את הצמיחה בהן, שנמצאת ממילא בתהליך של האטה. ברבעון הקודם היה קצב הצמיחה של כלכלת הודו 4.4% בלבד על בסיס שנתי, השיעור הנמוך ביותר מאז 2009. האטת קצב הצמיחה תפגע בהכנסות ממסים של הממשלה ההודית, שבתורה תעמיק עוד יותר את הגירעון התקציבי החמור שבו היא נתונה, יותר מ־5%.
בתוך כך, ביום שישי פרסמה חברת המחקר EPFR גלובל נתונים ולפיהם בריחת ההון מהשווקים המתעוררים התגברה משמעותית. על פי הנתונים, ההון שמשכו המשקיעים משווקים אלו הגיע ל־5.9 מיליארד דולר בשבוע שעבר, וזאת לעומת 4 מיליארד דולר בשבוע שלפני כן. עיקר הסכום נמשך מקרנות השקעה במניות - 3.9 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מ־1.7 מיליארד דולר שנמשכו מהן בשבוע לפני כן.