לראשונה בתולדותיה, מפלגת הפיראטים תכהן בפרלמנט לאומי
המפלגה, שדוגלת בשקיפות, הגנה על חופש המידע ומאבק נגד מעורבות התאגידים בפוליטיקה, זכתה ב־5% מקולות הבוחרים באיסלנד ותשגר לפרלמנט 3 נציגים. יו"ר המפלגה היתה נתונה למעקב ה־FBI בשל קשריה עם אתר ההדלפות ויקיליקס
מפלגת הפיראטים באיסלנד נחלה הישג מרשים בבחירות לפרלמנט שנערכו שם שלשום, והשיגה 5.1% מסך הקולות.
העובדה שהפיראטים עברו את אחוז החסימה מרשימה במיוחד, מאחר שמדובר במפלגה שקמה במדינה רק לפני חמישה חודשים. זו הפעם הראשונה שבה מפלגת פיראטים בעולם נבחרת באופן דמוקרטי לכהן בפרלמנט לאומי. אחת המטרות העיקריות של המפלגה היא להילחם בהתגברות הצנזורה ולהגן על חופש המידע.
- איסלנד נגד הצנע: המפלגות מתקופת הקריסה שבו לשלטון
- כשאמות יגידו: 'איזה מסכן. כמה נדל"ן היה לו, הוא היה יכול להיות הכי עשיר'
- איסלנד: ההוכחה לכך שהדרכמה אולי דווקא תציל את יוון
הפיראטים יכניסו שלושה נציגים לפרלמנט, לעומת מפלגת המרכז־ימין, שניצחה בבחירות, והמפלגה הפרוגרסיבית, שכל אחת מהן תכניס לפרמלנט 19 נציגים.
המודל של מפלגת הפיראטים האיסלנדית נשען על מפלגת הפיראטים שקמה בשבדיה ב־2006, לאחר שמקימי אתר השיתוף וההורדות פיראט ביי (Pirat bay) נאסרו והועמדו לדין בגין הפרת זכויות יוצרים. הרעיון התפשט בעולם וכיום ישנה נציגות של המפלגה בעשרות מדינות.
המפלגה רשמה כמה ניצחונות במהלך השנים, כשהגדול בהם היה כאשר הצליחה ב־2009 לכבוש שני מושבים בפרלמנט האירופי. כמו כן, בשנה האחרונה השיגה עשרות מושבים בפרלמנטים האזוריים בגרמניה.
מפלגת הפיראטים האיסלנדית הוקמה בנובמבר 2012 על ידי האקטיביסטית בריגיטה יונסדוטיר. היא התפרסמה בעולם כאשר ממשלת ארה"ב שמה אותה על הכוונת בשל קשריה עם אתר ההדלפות ויקיליקס. המוניטין שלה כפיראטית התעצם אף יותר כאשר נודע כי סוכני FBI שניהלו מעקב חשאי אחר פעילויותיה גורשו מאיסלנד באוגוסט 2011.
ריק פלקבינג, מייסד המפלגה המקורית בשבדיה, הגיע לאיסלנד כדי להצטרף לחגיגה. "אין ספק שתהיה להם הרבה עבודה. אף שאיסלנד מאוד מתקדמת בתחום מבחינת רעיונות, מעט מאוד רעיונות היתרגמו עד כה לחוקים". מלבד סוגיות של חופש מידע, תמיכה בשיתוף קבצים, פרטיות ושקיפות, המפלגה שמה דגש רב על רפורמה בתחום זכויות היוצרים. היא שואפת לכך שפעילויות שאינן מסחריות לא יהיו מוגנות בזכויות יוצרים, לאיסור על מערכות DRM שמונעות הפצה לא מבוקרת של מדיה דיגיטלית ולאיסור רישום פטנטים על גנים. המצע כולל גם התנגדות למעורבותם של תאגידי הענק בפוליטיקה.
בניגוד למדינות כמו ארה"ב, באיסלנד ישנה מדיניות מעודדת יחסית כלפי תנועות שדוגלות בחופש מידע וקוד פתוח, כמו ויקיליקס ופייראט ביי. באחרונה הסכימה הממשלה לאפשר לפייראט ביי לאחסן שרתים שלה בשטחה, אחרי שחברות אחסון אתרים במדינות רבות דחו את בקשתה. בית המשפט העליון במדינה גם הורה בשבוע שעבר לחברת ויזה להעביר תשלומים לוויקיליקס, ואיים להטיל עליה קנסות גדולים אם לא תעשה זאת.