מחר: ראשי האיחוד האירופי ינסו לסכם פרטי חבילת החילוץ לאירלנד
שרי האוצר של גוש היורו יקיימו שיחת ועידה ובמהלכה יקבעו את תנאי חבילת החילוץ לאירלנד. נשיא הנציבות האירופית חוסה מנואל בארוסו: פורטוגל וספרד טרם ביקשו סיוע - והוא לא הוצע להן
ראשי מנגנון החילוץ האירופי יפעלו מחר לגיבוש סופי של פרטי חבילת החילוץ לאירלנד, לקראת פתיחת המסחר מחר. זאת בתקווה כי הזרמת מיליארדי יורו למערכת הבנקאית החולה של המדינה ולקופה הציבורית הכורעת תחת נטל החוב, תסייע בהשבת השקט לגוש היורו.
עם זאת, החשש הגובר הוא
על רקע המתיחות הגואה, ביום שישי אישרה ממשלת פורטוגל את תקציב 2011, ובמסגרתו היא שואפת להפחית את הגירעון מ־9.3% מהתמ"ג ב־2009, לשיעור נמוך מ־3% עד 2013. ראש הממשלה חוסה סוקרטס ציין כי הוא מקווה שהעברת התקציב תסייע בהרגעת השווקים. "אנחנו חייבים להוציא את פורטוגל מחוץ למוקד של המשבר", אמר.
בתוך כך, גובר החשש כי עלות החילוץ של אירלנד, וכן פורטוגל וספרד במקרה הצורך, עלולה להיות גבוהה מהקרן בגובה 750 מיליארד יורו שהוקמה לשם כך, לאחר שגובשה חבילת סיוע נפרדת ליוון במאי. הנציבות האירופית הציעה בסוף השבוע להכפיל את חלקן של ממשלות הגוש בקרן, העומד כרגע על 440 מיליארד יורו - כך לפי גורמים המקורבים לנושא.
בראיון לרדיו הגרמני ביום שישי, שר האוצר של גרמניה וולפגאנג שויבלה הביע תקווה כי בראשית השבוע יתקבלו ההחלטות הדרושות לסיומן של "הספקולציות המוגזמות", לדבריו. פרטי חבילת החילוץ האירית אינם ברורים עדיין, אך הסכום הסופי יעמוד ככל הנראה על 85 מיליארד יורו. שרי האוצר של גוש היורו יקיימו היום שיחת ועידה למטרת ליבון הפרטים בשעה 4 אחר הצהריים (זמן ליסבון) - כך בהודעת שרת האוצר של ספרד אלנה סלגאדו. "משבר החוב הריבוני עבר מהילוך שלישי להילוך חמישי בתוך ימים", אומרת קתלין ברוקס, מנהלת מחקר בחברת גיין קפיטל גרופ בלונדון. "בעוד שהמשבר היווני ותחילת המשבר האירי נגעו בממשלות פרטניות ובבעיות שלהן, הפרק הנוכחי של משבר החוב הריבוני באירופה נהפך לבעיה אזורית ובמסגרתה איש אינו בטוח", הדגישה.
הונגריה מלאימה את הפנסיה
דאגה גם מכיוון הונגריה: הממשלה אישרה תוכנית שלפיה התושבים ייאלצו להעביר את החסכונות הפנסיוניים מקרנות פרטיות לממשלתיות, שאם לא כן, תישלל מהם קצבת הזקנה הממשלתית. הממשלה מתכננת לקבל כך 14.6 מיליארד דולר שבאמצעותם תממן את הגירעון התקציבי. המהלך מתבצע לאחר שבשנות התשעים ביצעה הונגריה רפורמה פנסיונית ועודדה הקמת קרנות פרטיות. בעקבות ההודעה צנח ביום שישי המדד המוביל בבורסת בודפשט, BUX, ב־2.8%. יש לזכור כי בשנת 2000 ביצעה ארגנטינה מהלך דומה והלאימה את כל קרנות הפנסיה, על רקע חדלות פירעון של הממשלה.