שרי האוצר של גוש היורו אישרו: חבילת סיוע ענקית להצלת המטבע המשותף
הקרן, בהיקף של 750 מיליארד יורו, תורכב מ-440 מיליארד יורו שהתקבלו כהלוואות וערבויות ממדינות הגוש, עוד 60 מיליארד יורו מתקציב האיחוד האירופי ו-250 מיליארד יורו שיגיעו מקרן המטבע הבינלאומית
קרן חילוץ אשר היקפה 750 מיליארד יורו תוקם באירופה, על כך החליטו הלילה (ב') שרי האוצר של מדינות גוש היורו במהלך הכינוס שנערך בבריסל. "ההודעה הגיעה, גוש היורו יגן על המטבע שלו", אמרה קריסטין לגארג, שרת האוצר הצרפתית בתום ישיבה שנערכה מעל 14 שעות.
הקרן תורכב מ-440 מיליארד יורו שהתקבלו כהלוואות וערבויות ממדינות גוש היורו, עוד 60 מיליארד יורו מתקציב האיחוד האירופי ו-250 מיליארד יורו שיגיעו מקרן המטבע הבינלאומי.
- צרפת וגרמניה: "שורת צעדים לחילוץ הכלכלה האירופית מהמשבר"
- "היורו הלך קפוט, צריך להתחיל להתרגל לדרכמות ולירטות"
- סקרים ביוון: הציבור מעדיף את תוכנית הקיצוצים על פני חדלות פירעון
במקביל להודעה על הקמת קרן, סיכמו השרים גם על תוכנית סיוע מיוחדת של רכישת אגרות חוב של מדינות אשר נקלעו לקשיים פיננסיים ואשר החוב והגירעון שלהן מסכנים את יציבות הכלכלה. צעדים אלו ננקטו בעקבות המשבר החמור שפקד את יוון ועל רקע הסכנות המרחפות מעל כלכלות של פורטוגל וספרד אשר הפכו ליעד של מתקפות ספקולטיביות לאחר שהגירעונות התקציביים שלהם הגיעו ל-9.8% ו-8.5% מהתוצר המקומי, בהתאמה.
לחץ אמריקאי
סוכנות הידיעות בלומברג מדווחת כי ההחלטה על הקמת קרן החילוץ התקבלה בלחץ ארה"ב שהאיצה בממשל האירופי לייצב את השווקים ולמנוע מהמשבר לזלוג לעולם כולו. גם החשש מפני קריסת יורו, אשר משמש את 16 המדינות זה 11 שנה האיץ במנהיגים לקבל החלטה אסטרטגית. על רקע ההודעה התחזק המטבע האירופי ב-1.4% בשוקי המזרח הרחוק ונסחר ברמה של 1.293 דולר ליורו. בשבוע שעבר איבד היורו 4.1% לעומת הדולר, הנפילה השבועית החדה ביותר.
"כוח מחץ"
"מדובר בכוח מחץ שמפעילה אירופה וזה צריך להיות די והותר על מנת לייצב את השווקים בזמן הקרוב, למנוע פאניקה ולעצור את סכנת ההתפשטות של המשבר", אומר מרקו אנוסנסיאטה, כלכלן ראשי בקבוצת יוניקרדיט בלונדון. אנליסטים מציינים כי המשבר הנוכחי הוא ההתנסות הקשה ביותר שידעו מנהיגי גוש היורו מאז הקמתו בשנת 1999.
הכינוס לא עבר מבלי אירועים חריגים. שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה חש ברע במהלך הדיונים ואושפז בבית חולים בבריסל, זאת בעקבות תגובה אלרגית לתרופה שנטל. אומנם את מקומו תפס ברגע האחרון שר הפנים טומאס דה מזהי, אך בפועל לא השתתף אף נציג כלכלי מטעם גרמניה, אשר חלקה בקרן ובסיוע למדינות הוא הגדול ביותר, בכינוס זה. למרות זאת, נציג המדינה התעקש כי הקמת הקרן תותנה בהטלת סנקציות על מדינות שיחרגו בעתיד מהרף העליון של הגירעון התקציבי והוא 3%.