הערכות: הסיוע לאירלנד לא ימנע התפשטות המשבר
האיחוד האירופי יחשוף את תוכנית הסיוע לאירלנד בשבוע הבא. מומחים: המשבר ישפיע על מדינות במצב חלש, דוגמת פורטוגל
תוכנית סיוע כלכלית לאירלנד תיחשף בשבוע הבא, כך מסרו מקורות באיחוד האירופי, אולם המומחים מזהירים שייתכן וחילוץ לא יספיק כדי למנוע התפשטות של הבעיות לשאר המדינות בגוש היורו.
סקר של משתתפי הכנס הכלכלי בפרנקפורט מצביע על כך שכ-75% מהנשאלים מאמינים שהמשבר שעירער את גוש היורו בשנה האחרונה לא ייפסק גם לאחר החילוץ האירי, וישפיע על מדינות נוספות בעלות מצב כלכלי חלש כמו פורטוגל.
בתוך כך, מדינות גוש היורו הגבירו את הלחצים המופעלים על אירלנד לקבלת סיוע מהיר עבור מערכת הבנקאות שלה, אך דבלין מסרה כי עדיין לא ברור מה הסכום הנדרש למוסדות הפיננסיים שלה.
יום לאחר שנגיד הבנק המרכזי של אירלנד הודה כי המדינה אכן זקוקה להלוואה של כמה עשרות מיליארדי יורו על מנת לחזק את הבנקים, שהפכו תלויים בקרנות מטעם הבנק האירופי המרכזי, היורו התחזק לנוכח הציפיות להסכם סיוע.
שר האוצר של יוון דחק בדבלין לפעול במהרה, ובכך שיקף את החששות בקרב מדינות נוספות בגוש היורו שעיכוב בסידור הבלגן הפיננסי של אירלנד עשוי לגרום להתפשטות המשבר בשאר מדינות הגוש. "הגענו לנקודה שבה צריכות להתקבל החלטות", אמר ג'ורג' פאפאקונסטנטינו בקונגרס הבנקאות האירופי שנערך בפרנקפורט.
שר הקהילות האירי פאט קרי אמר כי בכוונת הממשלה לפרסם את פרטי התוכנית הפיסקאלית לארבע שנים, במסגרתה יחסכו 15 מיליארד יורו כבר בתחילת השבוע הבא, לפני בחירות הביניים שיערכו ב-25 בנובמבר, שמאיימות להפחית את הרוב הפרלמנטרי המצומצם כבר ככה של ראש הממשלה הלא פופולארי בריאן קואן.
אולם, קרי ציין כי לא יהיה ניתן לקבוע את הסכום המדויק שאירלנד זקוקה לו, לפני שהצוות המיוחד שכולל נציגים מטעם הנציבות האירופית, הבנק האירופי וקרן המטבע הבינלאומית יעריכו את מצב הבנקים.
הבנקים באירלנד כמעט ואינם מקבלים הלוואות בשל החשש סביב היציבות הפיננסית שלהם. הם תלויים כמעט לגמרי במימון מהבנק האירופי המרכזי, שטיפס ל-130 מיליארד יורו בסוף אוקטובר, בנוסף ל-35 מיליארד יורו מהבנק המרכזי באירלנד.
מקורות באיחוד האירופי מעריכים כי אירלנד עשויה להזדקק לסיוע של בין 90-45 מיליארד יורו, תלוי במידה ותצטרך סיוע גם לטיפול בחוב הציבורי.
אירלנד: לא נעלה את מס החברות
בתוך כך, הממשלה האירית מתעקשת שאין בכוונתה להעלות את מס החברות בתמורה לחילוץ בראשות האיחוד האירופי.
סגנית ראש הממשלה מארי קאהלן, אמרה כי השיעור הנוכחי של המס שעומד על 12.5%, והינו נמוך בהרבה מהממוצע באיחוד האירופי "אינו פתוח למשא ומתן". הערותיה של סגנית רה"מ מגיעות נוכח התגברות הספקולציות שצרפת וגרמניה מתעקשות על העלאת המס בתמורה לסיוע.
ביום שלישי הודתה הממשלה האירית כי היא זקוקה לעזרה חיצונית. שר האוצר בריאן לניהאן אמר כי אינו חש "בושה" לנוכח הרקורד הכלכלי של המדינה, אמנם כעת היא זקוקה לסיוע. זו הפעם הראשונה שהמדינה מודה בכך, עד כה היא התעקשה כי תסתדר בלי החילוץ.
לא על החילוץ לבדו
מס החברות הנמוך באירלנד היה נושא לביקורת רבה מצד מדינות אחרות באיחוד, שטוענות שהוא מעניק לה יתרון גדול מדי במשיכת השקעות זרות. לפיכך הן מתעקשות שאירלנד לא יכולה להסתמך אך ורק על החילוץ, ועליה להעלות את המס על מנת להעלות את ההכנסות הממשלתיות.
ביום חמישי הגיעו לדבלין נציגים של הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית על מנת לדון במשבר החובות וגודל הסיוע. פטריק הונוהאן, נגיד הבנק המרכזי באירלנד אמר כי הוא מעריך שההלוואה תהיה בגובה של "כמה עשרות מיליארדי יורו".