מתגבשת חבילת סיוע של עד 100 מיליארד יורו לאירלנד
לפי "וול סטריט ג'ורנל", חבילת הסיוע תכלול אשראי ממדינות היורו ומקרן המטבע הבינלאומית; כעת מנסים נציגי המדינות ללחוץ גם על בריטניה שתצטרף להלוואה; ראש ממשלת אירלנד הכחיש שמדינתו פנתה לאיחוד האירופי בבקשת סיוע
שרי האוצר האירופאיים עובדים היום (ג') על תכנון חבילת סיוע בינלאומית עבור אירלנד. כחלק מהחבילה, מעוניינים השרים שבריטניה תיתן לדבלין הלוואות הדדיות כחלק מחבילת סיוע גדולה יותר שיכולה להגיע ל-100 מיליארד יורו ותכלול אשראי ממדינות היורו וקרן המטבע הבינלאומית.
כמה
על פי דיווח נפרד בעיתונות, ראש ממשלת אירלנד, בריאן קואן, הכחיש שמדינתו פנתה לאיחוד האירופי לקבלת סיוע.
חבילת סיוע לבנקים האיריים יכולה להגיע לבין 40 ל-50 מיליארד יורו, בעוד חבילה רחבה יותר שמטרתה להחזיר את הבטחון גם במגזר הציבורי באירלנד יכולה להגיע לבין 80 ל-100 מיליארד יורו. בכל אחת מהאפשרויות, ככל הנראה קרן המטבע הבינלאומית תתרום חצי מהסכום הכולל שיתרמו מדינות האיחוד האירופי ובריטניה יחדיו. עד כה טרם פורסמו החלטות נוספות על פירוט התרומה לסיוע, ובינתיים השרים ממשיכים לדון בשאלה האם לתמוך רק בסקטור הבנקאי או להציע מחוות תמיכה גדולה יותר בכלכלת המדינה כולה.
ההנהגה באירלנד מעדיפה להמנע מהסטיגמה הכרוכה בתכנית של קרן המטבע הבינלאומית. הלוואות מקרן המטבע בדרך כלל מלוות בהנחיות מדיניות ומטרות אשר מאלצות ממשלות להתפשר על חלק מריבונותן לטובת המוסד האמריקאי.
ממשלות מדינות היורו לוחצות על בריטניה לקחת חלק בחבילת ההלוואה לאירלנד מפני שהבנקים הבריטיים יהיו בין המרוויחים הגדולים ביותר מחבילת הסיוע למדינה השכנה.
אירלנד היא שותפת מסחר גדולה של בריטניה והבנקים הבריטיים חשופים במידה משמעותית לאירלנד. מחוייבויותיה הקיימות של המדינה לקרן המטבע ההבינלאומית ולנציבות האירופאית משמעותן שבריטניה תחוייב לקחת חלק בהצלת אירלנד אפילו בלי להשקיע בהלוואות הדדיות. בריטניה תורמת כ-5% מהונה של קרן המטבע הבינלאומית וכ-13.6% ממחלקת ההלוואות של הנציבות האירופאית.
ג'ורג' אוסבורן, האוצר הראשי של בריטניה, אמר היום בתגובה לשאלה על נוכחותה של אירלנד בפרלמנט כי "יש המון שמועות ותחזיות הנוגעות לאירלנד כרגע ואני לא מתכוון להוסיף להן. הממשלה האירית נוקטת בצעדים קשים על מנת להתמודד עם המצב הכספי בו היא נמצאת והיא תצא בהודעה רשמית בשבועות הקרובים".
אירלנד צפויה להציג את הסיוע כמיועד בעיקר, או אפילו כולו, לבנקים במדינה ולא לממשלה עצמה. מדבלין מדגישים שוב ושוב שלמדינה יש כבר את הכסף הנדרש לתקציבה עד סוף 2011.
עם זאת, במדינות היורו סבורים כי ההבחנה בין התקציב של אירלנד לבין הבנקים הכושלים שלה היא הבחנה מלאכותית הנעשית ממניעים פוליטיים פנימיים, שכן ממשלת אירלנד ולא הבנקים תהיה זו שתקבל את ההלוואות הבינלאומיות ותיאלץ להחזירן.