שר האוצר של אובמה: טים גייתנר, "הבחור הרגוע ביותר בחדר"
גייתנר, נשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק, נמנה עם אדריכלי צוות החילוץ במשבר הפיננסי. לפי גורמים בוושינגטון, מדובר באדם שמעמדו בחוגים הכלכליים איתן ואשר הוכיח את עצמו כ"מנהיג מתחשב ויעיל, השומר על קור רוח בעיתות מצוקה".
נשיא ארצות הברית הנבחר ברק אובמה בחר בטימותי גייתנר, יו"ר הבנק הפדרלי המרכזי של ניו יורק, לתפקיד שר אוצר - כך מסר בסוף השבוע מקור במפלגה הדמוקרטית. לורנס סאמרס, לשעבר שר האוצר בממשל קלינטון, צפוי לרשת את מקומו של בן ברננקי כיו"ר הבנק המרכזי ב־2010. אובמה צפוי להציג את צוותו הכלכלי מחר.
בתגובה למינויו הצפוי של גייתנר הביעו המשקיעים בוול־סטריט אמון בבחירתו של אובמה: מדד דאו ג'ונס עלה ב־6.5%, מדד נסד"ק עלה ב־5.2%, ומדד ה־500 S&P עלה ב־6.3%.
גייתנר הוא שועל ותיק בזירה הכלכלית והיה מאדריכלי צוות החילוץ של המשבר הפיננסי האחרון. בה בעת, הוא בילה את רוב הקריירה שלו הרחק מהזירה הציבורית. המשימה הראשית של הצוות החדש תהיה הרכבת תוכנית חילוץ מקפת לכלכלה הפגועה אשר נקלעה למיתון הקשה ביותר מזה רבע מאה.
אובמה מרכיב "צוות שבו אנשים חזקים מאוד ומיומנים מאוד", אמר אלן סיני, כלכלן בכיר בדסיז'ן אקונומיקס בניו יורק. "אבל המציאות של בעיות הכלכלה, השווקים הפיננסיים, המערכת הבנקאית מבית ומחוץ והרשימה הארוכה של בעיות שעלינו להתמודד אתן כחברה - כל אלה מאוד מדאיגים", הוסיף.
רקע מקצועי מרשים
גייתנר (47) סייע בפיקוח על כמה מההחלטות הגדולות ביותר שהתקבלו עד כה מאז פרוץ המשבר, כמתווך הראשי בין הבנק המרכזי לוול סטריט. החלטות אלה כללו את השתלטות הממשל על AIG, את חילוץ בר סטרנס ואת ההחלטה לאפשר קריסתו של בנק ליהמן ברדרס בספטמבר. גייתנר וסאמרס הם שניהם מנוסים מאוד בניהול משברים פיננסיים ועבדו בשיתוף פעולה במהלך המשבר הפיננסי האסיאני ב־1997 וב־1998 כמו גם במניעת קריסת כלכלת מקסיקו בתחילת העשור. אך גם עם הרקע המרשים הזה, גייתנר נכנס לזירה לא ממש מוכרת: דוברה הראשי של המדיניות הכלכלית האמריקאית.
"אין ספק שיש לו הניסיון הדרוש", אמר אלכס פולוק, לשעבר נשיא בנק שיקגו פדרל הום לואן. "החלק הציבורי של התפקיד, החלק הפוליטי של התפקיד, טוב, זה כבר צפוי להיות אתגר".
"מעמדו של טים איתן מאוד בחוגים כלכליים והוא הוכיח עצמו כמנהיג מתחשב ויעיל במהלך המשבר הכלכלי האחרון", אמר רוברט ניקולס, יו"ר פורום השירותים הפיננסיים בוושינגטון ודובר לשעבר של משרד האוצר בממשל בוש.
אובמה צפוי למנות את מושל ניו מקסיקו ביל ריצ'רדסון לתפקיד שר המסחר, כך לפי אותו מקור מטעם המפלגה הדמוקרטית. ריצ'רדסון שימש כשר האנרגיה בממשל קלינטון ושגריר לשעבר לאו"ם.
גייתנר כיהן כתת שר אוצר לעניינים בינלאומיים תחת סאמרס ונמנה עם קודקודי הבנק הפדרלי של ניו יורק מאז נובמבר 2003. סאמרס, שר אוצר בין השנים 1999 ל־2001, זוכה תואר כלכלן בכיר מתחת לגיל 40, צפוי להחליף את ברננקי אשר מונה על ידי הנשיא בוש. כהונתו של ברננקי מסתיימת בינואר 2010. "אין ספק שהוא ברשימת המועדפים, ואולי אף נמצא בראשה", אומר וינסנט ריינהרט, לשעבר יו"ר מחלקת הבנק המרכזי לעניינים מוניטריים.
סאמרס מכהן עתה כפרופסור באוניברסיטת הרווארד, לאחר שכיהן כנשיא המוסד האקדמי המכובד. סאמרס הוזכר כמועמד לתפקיד שר אוצר ביחד עם יו"ר הבנק המרכזי לשעבר פול וולקר. קווין וורש (38), נגיד במועצת הבנק המרכזי, הוא מועמד מוביל לרשת את מקומו של גייתנר בבנק המרכזי של ניו יורק.
מינויו של אובמה נדרשים לאישור הסנאט לאחר שיושבע לנשיא ב־20 בינואר. ג'ייקוב לו, האחראי על התקציב בבית הלבן תחת שלטון קינטון, ימונה לתפקיד יו"ר המועצה הכלכלית, כך לפי גורם המקורב לצוות המעבר. לו (53) מכהן עתה כיו"ר אגף התפעול בחטיבת ההשקעות האלטרנטיביות, בסיטיגרופ.
לפני שמונה לתפקידו בבנק המרכזי, גייתנר בילה 18 שנים בוושינגטון, בין השאר במשרד האוצר ובקרן המטבע הבינלאומית. במהלך השנים הוא הרוויח את מה שמורו הרוחני לשעבר סאמרס הגדיר, "דוקטורט במדיניות פיננסית". כמו כן הוא פיתח כישורים אשר לפי תומכיו הופכים אותו למתאים מאוד לתפקיד החדש: רוגע בעבודה תחת לחלץ, יכולת לראות צדדים רבים של בעייה ותחושה של מה אפשר בדיוק לישם, מהבחינה הפוליטית.
בחור רגוע
"במהלך המשבר במקסיקו, נקלנו לפעמים ללחץ סביב נושא זה או אחר", אמר ג'פרי שייפר, שכיהן עם גייתנר באוצר ומשמש עתה מנהל בכיר בסיטיגרופ העולמי. "טים היה הבחור הרגוע ביותר בחדר ווידא כי נבדוק את כל הצדדים של הנושא", אמר.
לשר האוצר הבא של ארצות הברית יהיו סמכויות חסרות תקדים - הוא יהיה אחראי על תוכנית חילוץ בהיקף של 700 מיליארד דולר אשר גובשה במטרה למנוע קריסה פיננסית. גייתנר יורש גם גירעון תקציבי חסר תקדים. לפי תחזיות, מדובר בגירעון של 988 מיליארד דולר עבור שנת הכספים המסתיימת בספטמבר 2009. "שר האוצר הבא יצטרך לנהל את המשבר ולתכנן לעתיד", אמר רוברט רובין שר האוצר לשעבר. "הוא ייאלץ לפעול בשתי חזיתות בו זמנית".