האם מאוריסיו פוצ'טינו מתאים לפריז סן ז'רמן?
שלוש תפיסות עיקריות מאפיינות את מי שיאמן בקרוב את קבוצת הפאר של צרפת. הן עשויות להקשות עליו את החיים ביהלום שבכתר הקטארי
שלוש תפיסות חיים עיקריות מאפיינות את הקריירה של מאוריסיו פוצ'טינו, מי שיהיה בקרוב המאמן של פריז סן ז'רמן.
- לא כוחות: למה רק הקבוצות הגדולות מניפות את הגביע
- פריז סן ז'רמן: לא רק קיליאן מבאפה וניימאר
- באיירן מינכן וקטאר: קשר מושתק שעוזר להלבין את הדיקטטורה
התפיסה הראשונה היא מה שמכונה על ידי קרול דווק, הפרופסורית לחינוך מאוניברסיטת סטנפורד: "דפוס חשיבה מתפתח" - הרעיון שבעזרת מאמץ ולמידה, אדם יכול לצמוח ולהשתפר בכל תחום. פוצ'טינו, לאורך הקריירה שלו, בוחר בשחקנים עם דפוס חשיבה דומה ומתקדם איתם. אצלו, אין דבר כזה שחקן שלא יכול להשתפר או להשתנות, יש שחקן שלא רוצה להשתפר או להשתנות. הוא לא עובד טוב אם כאלו שמסרבים להשתנות.
התפיסה השנייה היא אהבה עמוקה למשחק: "אני אוהב כדורגל. הוא התשוקה שלי, זו לא עבודה. עבורי אין לחץ בעבודה בכדורגל" הסביר בראיון ל"סקיי". "זה לא נחשב לחץ מבחינתי ללכת לעבוד באימונים. זה לא לחץ להכין קבוצה ולהתחרות".
גם את התפיסה השלישית יסביר פוצ'טינו: "אם המטרה של כדורגלן היא לא כזו שהוא שותף לה יחד עם חבריו לקבוצה והיא אינדיבידואלית בלבד, הוא ישכח את המטרה של הספורט שלנו. שחקן צריך להבין שהוא יפרח אינדיבידואלית ברגע שהוא יהיה מחויב יותר לקבוצה".
אמרו את זה קודם, לפניו. זה לא משנה
קרלו אנצ'לוטי, אונאי אמרי ותומאס טוכל ניסו להחדיר חשיבה קולקטיבית דומה בפריז סן ז'רמן של קטאר. הם ניסו להטמיע כדורגל קבוצתי, שמוציא את המיטב מהאינדיבידואלים הנהדרים בקבוצה. ואולם, האינדיבידואליזם תמיד היה חזק יותר מכל סגנון משחק קולקטיבי. זו גם הסיבה שאותם מאמנים - חלקם מהטובים ביותר באירופה - פוטרו מפריז. קצת קשה לדרוש משחקן כמו ניימאר - השחקן היקר בכל הזמנים שהפך לנכס אסטרטגי של קטאר - להפוך למשהו אחר. הוא אינדיבידואל מבריק שפורח אינדיבידואלית כאשר אין עליו מושכות טקטיות של מאמן, שדורש ממנו לצאת מאזור הנוחות שלו. קיליאן אמבפה גם כן התפתח להיות שחקן כזה.
פוצ'טינו מגיע לפריז סן ז'רמן בזכות העבר שלו כשחקן בקבוצה ובזכות העובדה שהפך את טוטנהאם אותה אימן מקבוצה חסרת שאיפות לקבוצה שאפתנית, שמצליחה הרבה מעבר לאמצעים הטבעיים שלה. את החזון שלו לפריז סן ז'רמן מכר להיררכיה של המועדון במפגש בקטאר, לשם הגיע בשביל להרצות לאקדמיית הכדורגל הקטארית, אספייר. אחרי הפגישה איתו פיטרו את טוכל.
העניין הוא שגם בטוטנהאם וגם במקומות העבודה הקודמים שלו - אספניול וסאות'המפטון - הקבוצות שלו היו מורכבות משחקנים צעירים, "חימר" שהיה יכול לפסל בדמותו ואפשר היה להכניס למערך קבוצתי ויעיל. בפריז הוא ייתקל בסגל של שחקנים מוכנים, שחלקם נרכשו כיהלומים בכתר ההשקעות הספורטיביות של נסיכות הנפט וכך גם התייחסו אליהם.
פוצ'טינו גם יצטרך להתמודד עם אתגר שהוא עוד לא נתקל בו כמאמן: הוא עכשיו נציגה של קטאר, שתארח את מונדיאל 2022 ועדיין סופגת ביקורות רבות על היחס לעובדים הזרים במדינה. בין יולי לנובמבר מתו 67 עובדים נפאלים בעבודות על אצטדיונים ותשתיות. הערכות הן שאלפים מתו וימותו רק כדי להכין את הנסיכות שאינה מותאמת לאירוח מונדיאל.
פוצ'טינו, ככל הנראה, יצטרך לעסוק בלא מעט "מדיניות חוץ" ו"פוליטיקה" כמאמן של נציגת קטאר בצמרת הכדורגל האירופי. "אם להיות כנה לחלוטין", אמר טוכל, המאמן שפוצ'טינו יחליף, "בששת החודשים הראשונים שלי בפריז, אמרתי לעצמי: 'האם אני עדיין מאמן או שאני פוליטיקאי בספורט? שר ספורט? במועדון כזה, זה לא תמיד כדורגל". וזו הבעיה הנוספת שעשויה להתנגש עם התפיסות העיקריות של פוצ'טינו. אולי "אין לחץ בכדורגל" אבל כשצריך להיות שר חוץ או שר הספורט, הלחץ כבר לא מגיע מהכנת הקבוצה כמו שצריך אלא מכך שלא ייצגת את קטאר כמו שצריך.