באיירן מינכן וקטאר: קשר מושתק שעוזר להלבין את הדיקטטורה
את הקשר של פריז סן ז'רמן עם המדינה המפרצית כולם מכירים. את הקשר של באיירן מינכן, שתיפגש איתה בגמר ליגת האלופות השנה, עם קטאר קצת פחות מכירים. וזהו קשר שלא ממש אפשר לוותר עליו למרות הביקורות הקשות
את הקשר של פריז סן ז'רמן עם קטאר כולם מכירים. קטאר, דרך חברת ההשקעות QSI, היא הבעלים של הקבוצה הצרפתית הבכירה. את הקשר של באיירן מינכן, שתיפגש איתה בגמר ליגת האלופות השנה, קצת פחות מכירים - הרבה בגלל שבקבוצה הגרמנית לא ממש מבליטים את הקשר עם המדינה המפרצית.
ואולם, הקשר הזה הוא חזק ומשמעותי - או כפי שדיוויד הארדינג, ראש דסק החדשות של AFP בקטאר כתב בטוויטר: "בפעם הראשונה בהיסטוריה של ליגת האלופות, הגמר השנה יהיה תחרות בין שתי הקבוצות היחידות בעולם עם חנות בדיוטי פרי של שדה התעופה בדוחא".
- פריז סן ז'רמן בגמר ליגת האלופות. הערות
- באיירן מינכן בגמר ליגת האלופות: שילוב של כישרון ועבודת צוות
- באיירן מינכן חשפה את הבלוף של ברצלונה
מערכת היחסים בין באיירן לקטאר התחילה ב-2011 - עם הסכם של המועדון הבאוורי עם אקדמית הכדורגל של קטאר, אספייר. ב-2017 באיירן מינכן נכנס לקשר עסקי עם שדה התעופה חאמד (HIA) ושחקני הקבוצה החלו להופיע בפרסומות של הדיוטי פרי בדוחא. מדובר בחסות שעל הנייר לא אמורה להיות שווה יותר מ-5 מיליון יורו - אך לפי הערכות עשויה להכניס לבאיירן יותר מפי חמישה מזה. בנוסף, ב-2018 באיירן מינכן ויתרה על מערכת יחסים של 16 שנה עם חברת התעופה הגרמניה לופטהאנזה, כאשר חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם קטאר איירווייז - חברת התעופה הקטארית. לופטהאנזה הסבירה שאי אפשר להשוות את ההצעה הקטארית מתוך "אחריות לבעלי המניות".
לפי הערכות, הכנסות באיירן מינכן מקטאר עומדות על יותר מ-35 מיליון יורו בשנה. זה סכום שכנראה אי אפשר לוותר עליו. הוא מאפשר לקבוצה לממן את אחד מתקציבי השכר הגבוהים ביותר באירופה. סתם לשם השוואה, שכרו של רוברט לבנדובסקי - הכוכב הגדול של הקבוצה - עומד על כ-20 מיליון יורו. באיירן לא יכולה להרשות לעצמה לוותר סתם ככה על 35 מיליון יורו בשנה. זה יוביל, בהכרח, לאובדן כישרון.
לא נעים אז מחרישים
העניין הוא, שבגלל מחאות האוהדים נגד מערכת היחסים הזו עם קטאר, באיירן די "מחרישה" את הקשר הזה עם קטאר. ב-2017, רק שאלה של כתב ESPN הובילה לחשיפת הסכם חסות שרוול חדש עם HIA. כמו כן, באיירן די נמנעת מלהציג את הקשרים המסחריים עם קטאר בערוצים הרשמיים של המועדון. יש לה אמנם חשבון טוויטר שמוקדש כולו לקטאר אך יש לו פחות מעשרה עוקבים. באיירן מינכן לא מתנהלת כך עם אף נותן חסות אחר. ההסכמים האלה, בדרך כלל, מובלטים מאוד במדיות החברתיות של המועדונים, במגרש ובכל מסמך רשמי של המועדון.
למה שקטאר תשקיע בבאיירן מינכן סכומים גבוהים כל כך? אולי זה קשור לכך שפרנץ בקנבאוור, נשיא הכבוד של המועדון, חבר ההתאחדות הכדורגל הגרמנית ובכיר בפיפ"א, "לא ידע" מתשלומי שוחד של הקטארים לחבריו בוועד הפועל של פיפ"א, תשלומים שאיתם רכשו את הזכות לארח את המונדיאל ב-2022. אולי זה קשור לכך שההסכם הרשמי הראשון של באיירן עם קטאר הגיע כחודש לאחר שזכתה באירוח מונדיאל 2010.
אולי הסכומים הללו הם סוג של "השתקה" של אנשי המועדון שהם מאוד דומיננטים בארגון המועדונים האירופאים - קרל היינץ רומינגה ואולי הנס. השניים כבר שנים מותחים ביקורות חדות וחריפות על הכסף הגדול של מנצ'סטר סיטי, צ'לסי והבעלים האמריקאים של קבוצות אנגליות ואירופאיות - אבל בכל הקשור לבעלים של פריז סן ז'רמן הם די שותקים. אולי הנס בטח לא אומר על פריז סן ז'רמן דברים כמו "חברי פפ (גווארדיולה) אמר לי מה קורה כשהוא רוצה להחתים שחקן שעולה 100 מיליון יורו. הוא מייצר כמה קליפים של שחקן והולך לראות את השייח'. ברגע שהוא שם יש סעודה עשירה בה הוא מלמד את השייח' על השחקן והכסף מועבר".
בבאיירן מקיימים מחנות אימונים בחורף בקטאר כבר מ-2011 - כחלק מההסכם עם אספייר. זאת למרות הביקורות הפנימיות - מהאוהדים ובעלי הקבוצה - על מערכת היחסים עם הנסיכות שמפרה זכויות אדם על בסיס קבוע. כאמור, האוהדים - בעיקר האולטראס שמקשרים את עצמם למורשת היהודית והדמוקרטית של המועדון - מתנגדים בצורה בולטת וחד משמעית להסכמים עם הקטארים. הם עושים זאת באצטדיון ובמדיה החברתית.
לפני כשנתיים אנדרס יונג, חבר הנהלה של באיירן, אף נאלץ להוציא "הודעת הרגעה" לאוהדים ולבעלי רוב המניות. יונג ציין שהחברות הקטאריות לא יוכלו להיכנס לתוך "מעגל החברות בעלות המניות במועדון". באיירן מינכן בבעלות 75% של חברי המועדון ו-25% של חברות כגון דויטשה טלקום, אליאנץ, אאודי ואדידס - כולן חברות גרמניות.
אין הרבה אנשי כדורגל שמוכנים למתוח ביקורת בפומבי על קטאר - גם כשזו מובילה למותם של אלפי עובדים, שעוסקים במלאכת הכנת המדינה לאירוח העולם ב-2022. בבאיירן אף פעם לא חששו להביע ביקורות על עולם הכדורגל אבל ההסכמים שלה עם קטאר מקטינים עוד יותר כל אפשרות לביקורת משמעותית מתוך עולם הכדורגל על המונדיאל המעוות שייערך בחורף 2022.
קרל היינץ רומינגה אמר לבילד ב-2015: "המעורבות של קטאר במועדון אינה הצהרה פוליטית". זו תמימות במקרה הטוב.
ב-2018 דיבר רומינגה על כך ש"התנאי העבודה בקטאר השתפרו" כחלק מהניסיונות להרגיע את האוהדים/בעלים. ואולם, נראה שהביקורות לא ממש משפיעות על אפקט התעמולה החיובי של באיירן מינכן ביחס לקטאר.
כששחקנים שמבקרים בקטאר מעלים פוסטים באינסטגרם על הבילויים שלהם במדינה, וכשהם מדברים עם עיתונאים על "מגרשים מדהימים בקטאר" ו"תנאים אופטימליים" - ולא מתייחסים כלל לעוולות השלטון בקטאר או ל"סימום הפיננסי" של פריז סן ז'רמן - אז זהו ניצחון תדמיתי כביר של המשטר הקטארי.
ועל זה, כנראה, שווה לשלם לא מעט כסף.