$
ספורט עולמי

קבלו את ליגת האלופות האמיתיות

ליגת האלופות לנשים של אופ"א הופכת לנכס משמעותי עבור ארגון הכדורגל האירופי. יש בה שוק העברות רותח ומפגשי פסגה מרתקים

דוד חיימוביץ' 09:2418.08.20

ליגת האלופות לגברים מכונה גם התחרות שבה זוכים ב"גביע עם האוזניים הגדולות". יומיים לפני גמר התחרות הזו (21.08) תחזור לפעילות תחרות שבה זוכים בגביע עם החלומות הגדולים, ליגת האלופות לנשים.

 

 

בשנים האחרונות עובדים באופ"א ובאיגוד המועדונים האירופאי על תוכנית שתזניק את ליגת האלופות לנשים לתנאים ולחשיפה לה היא ראויה.

 

אין תחרות ספורט שלא נפגעה מהתפרצות הקורונה. בעוד שתחרויות בכירות ועשירות ספגו ירידה משמעותית בהכנסות, לתחרויות וענפים בצמיחה וביניהן כדורגל נשים, נשקפה ע"פ ארגון השחקנים העולמי סכנה קיומית. האופן בו אופ"א מיהרה לדחות את יורו 2020 ל-2021 רק העלה שוב את הדיון בו כדורגל נשים מקבל תפקיד משני, למרות התפתחויות משמעותיות בשנים האחרונות. לארגון לקח כחודש וקצת להודיע שיורו נשים 2021 ידחה ל-2022. ניתן להבין את ההבדל בדחיפות קבלת ההחלטה לגבי שני האירועים מטעמי לוחות זמנים אך הציפייה היתה ליותר שקיפות ועדכונים בתהליך.

 

 ליון נגד צ'לסי, ליגת האלופות לנשים ליון נגד צ'לסי, ליגת האלופות לנשים צילום: רויטרס

 

נראה שאופ"א שמעה לביקורות וב-17 ליוני הודיעה על התוכניות לחזרת כלל תחרויות הארגון כולל ליגת האלופות לנשים שנעצרה בשלב רבע הגמר. התחרות חוזרת במתכונת של נוקאאוט ישיר. בתוך תשעה ימים החל מה-21 לאוגוסט ועד ל-30 באוגוסט נדע מי תהיה אלופת אירופה לשנת 2020.

 

תחת המתכונת החדשה כל המשחקים יתקיימו בחבל הבאסקים בספרד בשני אצטדיונים המשרתים קבוצות בלה ליגה, אצטדיון סאן מאמס של אתלטיק בילבאו, ואצטדיון אנואטה של ריאל סוסיאדד.

 

כאשר סוף סוף התבררו הפרטים הרשמיים של התחרות רק הבונדסליגה לנשים לה שתי נציגות בליגת האלופות, שבה לפעילות מבין הליגות הבכירות באירופה. אך פרט נוסף שאופ"א כללה בהודעה הזניק פעילות מסוג אחר.

 

שוק העברות רותח

 

שוק ההעברות נכנס לתאוצה מלאה והמועדונים המשתתפים בליגת האלופות מיהרו לבצע עסקאות.

 

שוק ההעברות בכדורגל נשים הוא ייחודי. מרבית ההעברות אינן כוללות סכום העברה וזה מהווה מכשול בהתקדמות כלכלית וגם משקף מצב קיים בו חוזים רבים הם לאורך של עונה בלבד, משמע שחקניות מסיימות עונה כשחקניות חופשיות.

 

בהיעדר סכום העברה מועדונים קטנים אשר תרמו להתפתחותן של שחקניות שכיום משחקות ברמות הגבוהות ביותר לא זוכים לתשלומי פיצויים ואחוזים מהעברות עתידיות. ב"טורניר הגמר" של ליגת האלופות ישתתפו וולפסבורג, באיירן מינכן, ארסנל, פריז סן ז'רמן, ליון (האלופה הנוכחית), אתלטיקו מדריד, ברצלונה וגלזגו סיטי. יחד, ונכון לכתיבת שורות אלו, המועדונים האלו החתימו 33 שחקניות חדשות.

 

לא בכדי המועדונים האלה עסוקים כל כך. אופ"א אישרה לקבוצות המשתתפות בליגת האלופות לרשום לתחרות שש שחקניות חדשות לכל היותר. כאשר באופק ליגות ברחבי אירופה מתוכננות לחזור החל מספטמבר קבוצות ממהרות להשלים את הסגלים שלהן.

 

מפגשים מרתקים

 

התחרות השנה מספקת לנו מפגשים מרתקים כאשר את שלב רבע הגמר יוציא לדרך המשחק בין הפתעת התחרות גלאזגו סיטי הקטנה לבין וולפסבורג, אלופת גרמניה ב-4 השנים האחרונות. לאחר מכן מפגש ספרדי בין שתי הקבוצות החזקות ביותר שיש למדינה להציע, אתלטיקו מדריד (אלופת ספרד 2019) נגד ברצלונה (אלופת ספרד 2020). ביום השני של רבעי הגמר ארסנל (אלופת אנגליה 2019 ) תפגוש את פריז סן ז'רמן שבכל שנה נאבקת לסגור את הפער מהקבוצה החזקה ביבשת, ליון. האחרונה תתמודד מול באיירן מינכן ותקווה לעבור אותה בדרך לזכייה חמישית בתחרות ברציפות.

 

כמו בכל תחרות ספורט ישנן דמויות אליהן כדי לשים לב ובמיוחד בחלק הקדמי. גלאזגו סיטי תנסה להימנע מלהיכנס לסטטיסטיקה של החלוצה הדנית של וולפסבורג, פרניל הארדר - שכבשה העונה 27 שערים ב-21 משחקי ליגה ו-5 שערים ב-4 משחקי ליגת אלופות. בברצלונה שחקנית השנה באירופה ושל פיפ"א בשנת 2017, ההולנדית ליקה מרטנס, נחושה לחזור מפציעות שהפריעו לה עוד מגביע העולם לפני שנה. במדי אתלטיקו מדריד שווה לשים לב לסנסציה מוונצואלה, דיינה קאסטלניוס, שהצטרפה לקבוצה בינואר השנה מאוניברסיטת פלורידה שם כבשה 44 שערים ב-77 משחקים. היא החלה את הקריירה הבינלאומית שלה בגיל 14.

 

בארסנל מכונת השערים ההולנדית ויויאנה מידמה וסגנון המשחק הייחודי שלה ימשוך כל אוהד כדורגל. בפריז סן ז'רמן יש את נדיה נדים שנולדה באפגניסטן וברחה עם משפחתה משלטון הטליבאן בגיל צעיר לדנמרק. היא מביאה איתה למגרש סיפור חיים יוצא דופן, שליטה ב-9 שפות וגם שאפתנות נדירה וייחודית - על המגרש היא שחקנית ומחוצה לו היא לומדת רפואה. בבאיירן מינכן הקשרית הגרמניה לינה מאגול מחזיקה את הקישור של באיירן ומביאה יצירתיות.

 

בליון יש שפע של כישרון בכל עמדה החל מלוסי ברונז האנגלית, שנחשבת למגינה הטובה בעולם, ועד לצמד הצרפתיות אמאנדין הנרי ויוג'יני לה-סומר. מי שחסרונה יורגש בעיקר היא אדה הגברג, שחקנית השנה באירופה ב-2019 והזוכה בכדור הזהב 2018. לחלוצה הנורבגית 220 שערים ב-182 הופעות במדי ליון והיא מלכת השערים בטורניר בכל הזמנים ולמרות חזרה מפציעה ברצועות הברך בינואר האחרון היא לא כשירה מספיק לטורניר. מעבר לכך, היא דמות משפיעה מאוד על זכויות השחקניות בתעשיית הכדורגל ולאחרונה חתמה על חוזה ל-10 שנים עם נייקי, הראשון מסוגו בכדורגל נשים. שווי החוזה מוערך בשווי של כמיליון יורו לשנה.

 

החוזה של נייקי עם הגרברג מהווה המשכיות למחויבות של המותג לקידום כדורגל נשים שהחלה עם שותפות ל-3 שנים עם אופ"א (2019-2021). השותפות היא בלעדית לכלל תחרויות הנשים של אופ"א יחד עם תמיכה בתוכן לקמפיין של אופ"א #WePlayStrong. עד לשותפות הזו זכויות שיווק לתחרויות הנשים של אופ"א נמכרו כחלק ו- או ניתנו כבונוס למותגים שהתחייבו לתחרויות אופ"א לגברים. לפני כשלוש שנים אופ"א הודיעה בצעד פורץ דרך על הפרדה של זכויות השיווק והשידור של תחרויות הנשים ,שמאז נמכרות במכרז בלעדי.

 

מותגים מחוייבים

 

המותג הראשון שהתחייב לתחרויות הנשים של אופ"א היא חברת כרטיסי האשראי ויזה. החברה חתמה על שותפות עם ליגת האלופות לנשים ל-7 שנים עד שנת 2025. אגב, לא במקרה נייקי וויזה קפצו על ההזדמנות. אדידס ומאסטרקארד הן שתי נותנות חסות ותיקות של ליגת האלופות לגברים.

 

אופ"א חתמה על שותפויות בלעדיות לתחרויות הנשים שבמרכזן ליגת האלופות. החוזים הם עם דיסני, מותג הביגוד ESPRIT ומותג שעוני היוקרה Hublot.

 

באופ"א עובדים המון מאחורי הקלעים והבשורה האחרונה לגבי עתיד ליגת האלופות לנשים הוא שינוי מבנה התחרות מעונת 2021-22. כיום, משחקי המוקדמות מתקיימים בשלב בתים והמנצחות משלב זה פוגשות את הקבוצות הבכירות שהעפילו אוטומטית לשלב נוקאאוט של 32 קבוצות. משם מתקיים טורניר נוקאאוט של משחקי בית וחוץ עד הגמר.

 

במתכונת החדשה שלב המוקדמות יכלול שני מסלולי העפלה ושני סיבובים. בראשון, מבנה של מיני טורניר עם בתים של ארבע קבוצות ולאחר מכן חצאי גמר וגמר. הסיבוב השני הוא במבנה נוקאאוט בין קבוצות שהעפילו מהשלב הראשון לקבוצות שהעפילו אוטומטית לשלב השני. המנצחות בשלב השני מצטרפות לשלב בתים שמחליף את סיבוב הנוקאאוט 32 ומשם נוקאאוט עד הגמר.

 

שינוי משמעותי נוסף הוא במכירת זכויות השידור והחסויות אשר יתבצעו דרך אופ"א שכן כיום קבוצת הבית, ולא משנה באיזה שלב, אחראית למכירת הזכויות למשחקיה למעט הגמר.

 

השינויים הנ"ל הם צעדים משמעותיים קדימה לצד המון עבודה שנותרה לעשות. כדורגל הנשים באירופה מתקדם ומתמקצע משנה לשנה ולמרות שהקורונה פגעה - המגמה בהחלט חיובית.

 

 

 

הכותב הוא יועץ לשיווק וניהול ספורט ומתגורר בלונדון

 

 

x