מערכת היחסים של ה-NBA עם סין הגיעה לשפל - שלא ייפתר אלא בנתק ממנה
תחקיר של ESPN מגלה שהממשלה הסינית משתמשת במרכז פיתוח שחקנים של ה-NBA בשינג'יאנג כחלק מהליך הדיכוי של האויגורים, המיעוט המוסלמי בסין. ב-NBA פתחו את המרכז ו"אקדמיות" אחרות כדי למצוא את "יאו מינג הבא" - אבל שיתוף הפעולה הקרוב של הליגה עם המפלגה הקומוניסטית בסין מתגלה כרעיל ומכוער
10:0030.07.20
רגע לפני שב-NBA מתחילים מחדש את העונה בבועה שנבנתה במיוחד באורלנדו, נראה שמערכת היחסים הבעייתית של ליגת הכדורסל הטובה בעולם עם המעצמה הסינית מגיעה לשפל חסר תקדים.
קראו עוד בכלכליסט:
- זעם שנועד למנוע את הציוץ הבא
- בגלל ציוץ ביקורתי - סין משעה את שידורי קדם העונה של ה-NBA
- הציוץ של דריל מורי עולה עשרות מיליונים ליוסטון רוקטס
דיווח דרמטי ב-ESPN מגלה שהממשלה הסינית משתמשת במרכז פיתוח שחקנים של ה-NBA בשינג'יאנג כחלק מהליך הדיכוי של האויגורים, המיעוט המוסלמי בסין. ב-NBA פתחו את המרכז ו"אקדמיות" אחרות כדי למצוא את "יאו מינג הבא" אבל שיתוף הפעולה הקרוב של ה-NBA עם המפלגה הקומוניסטית בסין מתגלה כשיתוף פעולה מכוער ורעיל.
הרבה לפני ההפגנות בהונג קונג והציוץ באוקטובר של דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, ל-NBA היתה מערכת יחסים בעייתית עם סין והליגה התמודדה עם תלונות מעובדים שלה לגבי הפרות זכויות אדם במערכת "פיתוח הנוער" של ה-NBA. לפי התחקיר של ESPN מאמנים אמריקאים שהועסקו על ידי ה-NBA באקדמיות בסין אמרו לבכירים בליגה שהשותפים הסינים שלהם מתעללים פיזית ונפשית בשחקנים צעירים, בעוד שהמערכות לא מספקות את החינוך שהובטח להורי השחקנים. זו הפרה בוטה של הבטחתו של אדם סילבר, הקומישינר של ה-NBA, שהשיק את האקדמיות הללו בסין באומרו שהחינוך יהיה אלמנט מרכזי בהן.
דריל מורי מאמן מנהל קבוצת NBA יוסטון רוקטס צילום: רויטרס
לפי המקורות של ESPN, נציגי ה-NBA נתקלו בבעיות חמורות עוד יותר בשינג'יאנג, המחוז בסין בו יותר ממיליון אויגורים כלואים במחנות "חינוך מחדש", המאמנים האמריקאים טענו שהרשויות הציקו להם ושהתחושה באזור היתה כ"כמו גרמניה במלחמת העולם השנייה". היו גם טענות חמורות על התעללות בשחקנים צעירים אויגורים - כולל זריקת כדור ממרחק אפס לפניו של ילד בן 13-14. "אי אפשר לראות את זה, גבר בוגר מכה ילד" אמר אחד מהמאמנים.
מארק טייטום, סגן הקומישינר ב-NBA והאחראי על הפעולות הבינלאומיות של ה-NBA אמר שבליגה "יעריכו מחדש" את מערת האקדמיות, שבסין מנוהלות על ידי הממשלה הסינית, שמשתמשת בלוגו של ה-NBA כדי למשוך צעירים.
טייטום לא הכחיש את הטענות בפני ESPN וטען שהליגה "תשקול את האופציות שלה" אך סירב להזכיר את הפרות זכויות האדם הבוטות של סין. "ראיתי מאמן בוגר, בן 40, מכה ילד" אמר מאמן אמריקאי ל-ESPN. "הוא זרק עליו כדור לתוך הפנים ואז בעט לו בבטן. אנחנו חלק מזה. ה-NBA חלק מזה".
יש לציין שהדיווח מגיע ב-ESPN ולא בניו יורק טיימס או וול סטריט ג'ורנל ויש לכך משמעות גדולה. הרשת היא אחת מהשותפות הגדולות ביותר של הליגה - יש לה עם ה-NBA הסכם זכויות שידור ששווה מיליארדים. לרשת שבבעלות דיסני יש גם אינטרסים עסקיים רבים בסין והיא בעלת נציגים בהנהלת NBA CHINA, חברת בת של ה-NBA, שאחראית על מערכת היחסים של הליגה עם סין.
לא ברור כמה הפעילות בסין מכניסה בשנה ל-NBA אך לפי הערכות מאז 2008 הסינים אחראים להכנסה של כ-5 מיליארד דולר ל-NBA והסכמי זכויות השידור של הליגה בסין הם בשווי של כמה מאות מיליוני דולרים בשנה. כמו כן, ג'וזף צאי, אחד ממייסדי אליבאבא, הוא בעלים של ברוקלין נטס.
העובדה שטייטום מגיב לדברים בידיעה והעובדה ש-ESPN יצאו עם הסיפור הן עובדות משמעותיות שעשויות ללמד על שינוי מוחלט בגישה של ה-NBA בכל ההתמודדות עם סין.
באוקטובר האחרון הממשלה הסינית וה-NBA התנגשו על רקע הציוץ של דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, למען המפגינים בהונג קונג. המפגינים בהונג קונג הביעו מחאה על הפרות זכויות אזרח שלהם ודריל מורי לא אמר דבר מעבר לציוץ תמיכה בהם - שגם אותו נאלץ להוריד.
התעלמות מהפשעים של הסינים למען הצלת מערכת היחסים תראה כצביעות
הנזק הכלכלי ל-NBA מאותו ציוץ היה גדול. החרם הסיני נאמד בכמה עשרות - ואולי מאות - מיליוני דולרים. בזמנו רוב אנשי הליגה והשחקנים יישרו קו ממלכתי להתמודדות עם האיום הסיני אבל נראה שזה קו שכבר בלתי אפשרי לא לשבור - בטח לאור הדיווחים הגוברים על הפרות זכויות אדם בוטות בסין וההתדרדרות הדרמטית ביחסים העסקיים והדיפלומטיים בין סין לארה"ב.
בזמנו גם גרג פופוביץ' וגם סטיב קר - מאמנים שהם שגרירים של ערכים דמוקרטיים - בחרו לא להגיב בנושא סין. לברון ג'יימס, שמרוויח מיליונים רבים ממכירת נעליים לסינים, בחר בזמנו לתת תגובה שנראתה מתואמת לחלוטין עם המפלגה הקומוניסטית.
ב-NBA מתחילים הלילה מחדש את העונה באורלנדו כדי להציל 1 מיליארד דולר מההכנסות השנתיות. הליגה כולה - שחקנים, בעלים ומנהלים - תביע תמיכה בזכויות האזרח והאדם של השחורים בארה"ב בצורה רשמית - עם מסרים חברתיים על גב השחקנים והכיתוב "Black Lives Matter" על המגרשים.
התעלמות מהפשעים של הסינים כדי להציל את מערכת היחסים הבעייתית עם המפלגה הקומוניסטית עשויה להתגלות כצביעות, שאמריקאים רבים פשוט לא יוכלו לעכל.
נראה שלליגה אין אופציה אחרת מלבד יציאה - מדורגת או מיידית - מסין. אין לה מרווח רב לטעויות בהקשר הזה. ובכל מקרה, האפקט על ההכנסות ועתיד הליגה צפוי להיות דרמטי.