זעם שנועד למנוע את הציוץ הבא
"לחמו על החופש, תעמדו עם הונג קונג", צייץ הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, דריל מורי ביום שישי. זה ציוץ תמיכה סטנדרטי מערבי במפגינים נגד סין שהפך לסכנה למודל העסקי של ה-NBA בסין
כמו הרבה דברים בעידן טראמפ, גם הסיפור הבא מתחיל בציוץ. "לחמו על החופש, תעמדו עם הונג קונג", צייץ הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס, דריל מורי ביום שישי. זה ציוץ תמיכה סטנדרטי מערבי במפגינים נגד סין - אבל הוא גרם לצואה לפגוע במאוורר.
- בגלל ציוץ ביקורתי - סין משעה את שידורי קדם העונה של ה-NBA
- מייקל ג'ורדן - עדיין מותג העל הגדול מכולם בכדורסל
- רשמית: אחד ממייסדי עליבאבא רוכש את מלוא הבעלות על קבוצת ה-NBA ברוקלין נטס
הרשויות הסיניות הביעו זעם מהציוץ של מורי, שמנהל את אחת מהקבוצות האהודות ביותר בסין. תוך מספר שעות. חברת התקשורת הסינית שמשדרת את משחק הרוקטס בסין הודיעה על הפסקת השידורים. התאחדות הכדורסל הסינית, שבעלת הסכם שיתוף פעולה עם הרוקטס, הודיעה על השבתת שיתוף הפעולה. יאו מינג, לשעבר הסנטר של יוסטון - מה שהפך אותה לקבוצה הפופולרית בסין - הוא יו"ר ההתאחדות הכדורסל. ספונסרים סינים נוספים הודיעו על ביטול ההסכמים עם הרוקטס. הרשויות הסיניות ביקשו לטפל במורי - אחד מהאנשים הכי חשובים בארגון ובליגה כולה.
פרטיטה טילמן, הבעלים של הרוקטס, הוציא הודעה משלו בטוויטר בה הוא מצטער על דבריו של טילמן ומודיע שאלו דעותיו שלו ולא של הארגון. דריל מורי מחק את הציוץ והוציא בעצמו הודעת התנצלות והבהרה על דבריו. ה-NBA הוציאה התנצלות משלה - עם מילים תקיפות יותר בסינית מאשר באנגלית. הכעס הסיני לא דעך. ואליו הצטרף זעם אמריקאי - מהצד הדמוקרטי והרפובליקני - על כך שה-NBA מעדיפה רווחים על פני זכויות אדם.
"הדבר היחיד שה-NBA צריכה להתנצל עליו זה ההעדפה הברורה של רווחים על פני זכויות אדם. איזו מבוכה" צייץ בטו אורורק, המועמד הדמוקרטי לנשיאות.
אז מה גרם לכל כך הרבה זעם?
ב-1997 הונג קונג, עיר של יותר מ-7 מיליון תושבים שהיתה תחת שלטון בריטי במשך 156 שנים, עברה לידי סין, שחתומה על הסכם לאפשר חופש פוליטי ואזרחי לתושבי הונג קונג במשך 50 שנה. ההחלטה של סין, מוקדם יותר השנה, להתחיל הסגרת חשודים בפשעים למשפט בסין - הובילה להפגנות שלא הפסיקו כבר קרוב לחצי שנה ואף נהפכו לאלימות. התמיכה של מורי בהונג קונג נראית על ידי הסינים כ"התערבות מערבית בעניינים פנימיים" ולא פחות מ"תמיכה בטרוריסטים".
ה-NBA מוכרת את עצמה כליגה שנלחמת על זכויות אדם ומאפשרת לשחקניה להתבטא בחופשיות על נושאים פוליטיים בארה"ב בעיקר. בעקבות הביקורות, אדם סילבר, קומישינר של ה-NBA, הוציא הודעה משלו בה הוא אומר שהליגה לא יכולה למנוע משחקניה, ממנהליה ומאנשיה לדבר בנושא כלשהו אבל לפי הדיווחים הקומישינר גם דרש מסגניו לדבר עם כל אחד ואחד ממנהלי הליגה כדי שלא ידברו על הנושא. זה מקור לאכזבה עבור אוהדי הליגה שקיוו שהליגה תראה טיפה יותר עמוד שדרה נגד האיומים הסינים, במיוחד לאור העובדה שה-NBA מספקת מוצר ללא תחרות בסין.
סין נחשבת לשוק הכדורסל הגדול ביותר בעולם לצד ארה"ב. כ-500 מיליון סינים צפו במשחקי ה-NBA בשנה האחרונה - מדובר בקהל עצום - גדול יותר מאשר כל האוכלוסייה בארה"ב. חברת התקשורת הסינית, CCTV, רכשה את זכויות השידור של ה-NBA לחמש שנים עבור סכום של כ-1.5 מיליארד דולר (ולא תשדר את משחקי קדם העונה עם יוסטון בעקבות הדברים של מורי). ה-NBA מרוויחה המון גם ממכירת מוצרים ומרצ'נדייז במדינת הענק.
הסערה הזו תחלוף - כרגיל. סביר להניח שעד אמצע החודש הבא מעטים - אפילו בסין - יזכרו את הציוץ של מורי. דברים אחרים יצוייצו, בלאגנים אחרים יווצרו. והציפייה מליגה שמכניסה 10 מיליארד דולר בעונה, להיות איזשהו חזית במאבק נגד הסינים - היא קצת מגוחכת בזמן שמדינות ענק - כולל ארה"ב בעצמה - לא ממש עושה משהו עבור המפגינים בהונג קונג.
בשנים שאחרי פירוק ברית המועצות הדיקטטורות ברחבי העולם - קטאר, סין או רוסיה - נהפכו למתוחכמות הרבה יותר בכל הקשור לשליטה במסרים המערביים שאזרחי אותן מדינות צורכים ומקבלים. אם בעבר דיברו בברית המועצות על כך שהשפע בסופרמרקטים האמריקאים הוביל להתפרקות מבפנים מקנאה וכעס על כך שלמערב יש ולקומינזים אין, אז היום קשה יותר להעביר מסרים פשוטים כאלו עם סופרמרקט, תוכניות טלוויזיה וספורט.
הסינים במיוחד מנסים עושים מאמצים כבירים כדי לשלוט ביד נוקשה על התוכן שצורכים האזרחים הסינים - המאמצים הללו כוללים גם רכישה וניסיון השגת שליטה על תכנים מערביים שהסינים אוהבים - ע"ע כדורסל. ההנחה היא שאם מייצרים שיתופי פעולה מניבים במיוחד לאותם גופים מערביים - הסיכויי שהם ידברו על דברים נוראיים כמו זכויות אזרח וזכויות אדם בסין - יקטן. אפשר לומר שמאז אולימפיאדת 2008 - שהיתה אמורה לפתוח את סין למערב - הסינים שיכללו את השליטה הזו.
הציוץ של מורי פוצץ במעט את הבועה הזו בעיני הרשויות הסיניות. הכעס שבא אחריו נועד למנוע את הציוץ הבא באותו סגנון.