$
ספורט עולמי

משבר הקורונה

יומן פגרת קורונה: כל עולם הכדורגל מביט לעבר גרמניה

בגרמניה מתכננים לחזור למגרשים במאי, אך האם זה בכלל אפשרי? והאם זה יגרום לליגות אחרות לחזור למגרשים? באירופה עוקבים בעניין רב

אוריאל דסקל 09:1913.04.20

אחרי הרבה ספקולציות, ואחרי שכמעט כל קבוצה גרמנית חזרה להתאמן בשבועיים האחרונים, גלסון פרננדז, שחקן איינטרכט פרנקפורט, אישר מה שבגרמניה מתכננים כבר מאז ה-13 במרץ, התאריך בו כמעט כל הכדורגל העולמי הושבת: "אני חושב שכשנחזור, זה יהיה ללא קהל. וזה יהיה בסוף מאי. אני חושב שזה כרגע בלתי אפשרי שנשחק ביוני, יולי ואוגוסט מול 50 אלף צופים. זה לא יהיה בסדר".

 

 

בעוד שאר הליגות באירופה רחוקות מלקיים איזושהי אסטרטגיית חזרה למגרשים, בגרמניה כבר נמצאים בעיצומה של תוכנית חזרה למגרשים. יש אסטרטגיה, יש טקטיקה, יש תוכניות וכאמור, יש כבר אימונים והכנות להמשך העונה שהופסקה בגלל הקורונה באמצע מרץ.

 

לפי כריסטיאן זייפרט, מנכ"ל ה-DFL (שתי הליגות הבכירות), בכל 36 האצטדיונים ישחקו את תשעת המשחקים שנותרו בעונה. עוד לפי זייפרט: "כדורגל יהיה בידור לטלוויזיה בלבד עד סוף העונה לפחות".  

ברמן נגד לייפציג. זה לא צפוי להיראות ככה שוב בקרוב ברמן נגד לייפציג. זה לא צפוי להיראות ככה שוב בקרוב צילום: איי אף פי

 

ללא אוהדים, המשחקים לא יראו כמו משחקי הבונדסליגה - שמאופיינים באצטדיונים מלאים - אבל לפי זייפרט, שדיבר עם הניו יורק טיימס, "אנחנו חלק מהתרבות במדינה, אנשים רוצים לחזור לחיים נורמלים - והמשמעות היא שהבונדסליגה חוזרת. לכן, יש לנו תפקיד לשחק כאן והמשמעות היא לתמוך בממשלה, לדבר עם הממשלה ולברר מתי אפשר לחזור". ואכן, נראה שיש תמיכה פוליטית להחזרת הכדורגל - גם ללא קהל.

 

מה לגבי הבדיקות ששחקנים יהיו חייבים לעבור לפני חזרה לפעילות? זייפרט הבטיח שלא יהיה "רופא אחד רלוונטי למערכת שלא יהיה במערכת בגלל כדורגלנים".

 

לפי התוכניות, רק 240 איש - כולל שחקנים, צוות אימון, צוות רפואי, מנהלי אירוע וצוותי הפקה - יגיעו למשחקים. הרגולציות יהיו הדוקות ואדוקות. מתנאי היגיינה לשחקנים, ריחוק חברתי, נהלים ברורים לגבי מה קורה אם שחקן יימצא חיובי לקורונה ועוד.

 

למרות הפרוטוקולים, שעדיין עובדים עליהם, הביקורות הציבוריות כבר נשמעו ועוד יישמעו. אלכסנדר קוקולה, המומחה לוירוסים הגרמני מאוניברסיטת האלה, העריך עבור ערוץ הטלוויזיה ZDF שיצרכו לפחות 20 אלף בדיקות כדי לקיים משחקים. 20 אלף בדיקות שהמומחים אומרים שמערכת הבריאות צריכה יותר מהבונדסליגה. ואולם, המחיר לאי קיום משחקים הוא עצום, ולכן פוליטיקאים מכל הקשת הפוליטית בעד חזרה למגרשים - אפילו ללא קהל, אפילו אם יידרשו עשרות אלפי בדיקות לשחקנים ולצוותי הקבוצות.

 

כרגע הערכות הן שאם העונה בבונדסליגה לא תגמר, הקבוצות יאבדו עד 750 מיליון יורו; בספרד מדברים על אובדן של קרוב למיליארד יורו, ובפרמיירליג יותר ממיליארד יורו - ולכן הליגות הגדולות - והקטנות - יצפו במתרחש בגרמניה במאי.

 

יש לציין שבכל מקרה יהיו הפסדים מעונת 2019/20. לפי החישובים, הבונדסליגה, ליגה רווחית בעשור האחרון, תאבד לפחות 100 מיליון יורו רק מכך שהמגרשים יהיו ריקים בשבועות האחרונים של העונה. ואולם, ההפסד הזה מחוויר לעומת ההפסדים במקרה של אי קיום המשחקים בכלל - הפסדים שמתחילים בכך שהקבוצות לא יקבלו תשלום אחרון על זכויות השידור בשווי 300 מיליון יורו, ונגמר באובדן ערך קטסטרופלי של החסויות והשחקנים. הארגונים - הליגות והקבוצות - יכולים לקחת הלוואות גישור ענקיות (וכבר התחילו שיחות על זה עם קרנות ובנקים), אבל בגרמניה המצב הוא שונה, והלוואות עשויות להקשות על הליגה לטווח הארוך.

 

בעוד שברוב אירופה הקבוצות נמצאות בבעלות מיליונרים ומיליארדרים, בגרמניה 50%+מניה מהמועדונים חייבים להיות בבעלות חברי המועדון. לרוב, המועדונים מתנהלים בהתאם ליכולות הכלכליות הטבעיות שלהם ובהתאם לציפיות הקהילה שסביבם. המועדונים לא מסתמכים יותר מדי עם השקעות חיצוניות וחיים על הקשר שבין האוהד לקבוצה. המועדונים והשחקנים מודעים לכך, ואולי בגלל זה בגרמניה הגיעו לסיכום הורדת או דחיית שכר כבר בשבועיים הראשונים של הפגרה.

 

אז, האם הבונדסליגה באמת תוכל לחזור במאי? אם תוכל או לא, כל הכדורגל האירופי מביט לעברה.
x