האם האצטדיון החדש של טוטנהאם יהפוך אותה לאחת מהקבוצות הגדולות באירופה?
טוטנהאם עוברת מחר רשמית לאצטדיון החדש שלה - שאמנם הכניס אותה לחובות גדולים - אבל גם צפוי להפוך אותה לאחת מהקבוצות העשירות ביותר באירופה
ב-23.2.19 טוטנהאם היתה אמורה לארח את ברנלי בביתה החדש מול 62 אלף אוהדים, אך הקבוצה הלונדונית אירחה את קבוצת התחתית באצטדיון וומבלי (90 אלף מושבים) - שנמצא במרחק 12 ק"מ מביתם. וומבלי אירח את טוטנהאם בזמן שזו חיכתה לפתיחת האצטדיון החדש, שנבנה על הריסות האצטדיון הישן ולאורך הזמן הזה האצטדיון הלאומי היה רחוק מלהיות בית חם לתרנגולים.
בביקור שעשיתי בו בפברואר האחרון הגעתי למשחק הליגה נגד ברנלי ואליו נמכרו כמחצית מכרטיסי תכולת האיצטדיון הענק. האווירה היתה ישנונית והשפיעה על קהל והשחקנים. רק גול ניצחון בדקה ה-92 עורר את כלל הצופים. אין ספק שסוגיית בניית האיצטדיון החדש פגמה בהכנות המועדון לקראת עונת המשחקים וגם ביכולת עצמה על המגרש (בשבועות האחרונים טוטנהאם מצאה את עצמה מחוץ למירוץ האליפות). אז אולי דווקא בתקופה מבאסת שכזו, כדאי שנזכיר לאוהדי התרנגולים עד כמה האיצטדיון החדש יכול להיות מהותי עבור קבוצתם המועדפת. אצטדיון שהקבוצה תיכנס אליו השבוע במשחק נגד קריסטל פאלאס.
איצטדיון חדש, עתיד חדש
איצטדיון חדש הוא בדרך כלל נכס עצום עבור המועדון. הוא יכול להכניס יותר כסף לקופת הקבוצה, לשפר את איכות הצפייה לקהל ובבוא העת – גם למשוך משקיעים למועדון."כולנו מתרגשים מאוד ", סיפר יו"ר המועדון, דניאל לוי, בערב חניכת האיצטדיון במשחקה של קבוצת הנוער של טוטנהאם בשבוע שעבר - לעיני 30,000 צופים. "בכינו מעצב כשעזבנו את הוויט הארט-ליין, ואנחנו בוכים עכשיו מההתרגשות כשהאיצטדיון החדש נפתח וחלומנו מתגשם".
כדי לקבל את האישורים הנדרשים לאירוח משחק רשמי של הקבוצה הבוגרת היו זקוקים לאירוח שני משחקים לצורך בדיקות ולאחר המשחק הראשון, נראה שלאוהדים הלונדונים ישנן סיבות לאופטימיות. מסביב למגרש נבנו 62,062 מקומות – האיצטדיון השלישי בגודלו באנגליה (גדול גם מזה של אוהדי היריבה השנואה, ארסנל, בכמעט 2000 מקומות), אך לא גדול מדי עבור אוהדי התרנגולים: המושבים קרובים אל הדשא, ועיצוב האיצטדיון עצמו נבנה בכדי לייצר חווית כדורגל ייחודית ואווירה ביתית עבור הקבוצה המארחת.
יציע האוהדים הנאמנים מאחוריי אחד השערים יכיל 17,500 מקומות – היציע הגדול ביותר בבריטניה (גדול יותר מאצטדיון של בורנמות' למשל). היציע תוכנן עם מומחי סאונד כדי שהעידוד בו יעצים את חווית העידוד. אוהדי טוטנהאם בונים על כך שהאצטדיון הביתי גם יסייע מקצועית לקבוצה. "לטוטנהאם יש סיכוי גדול יותר לנצח שם מאשר בוומבלי", חווה את דעתו אוהד התרנגולים, שדר הרדיו פול קוינטה. "עדיף לא להיסחף, אבל האווירה שם גורמת לאמונה. יש באיצטדיון משהו מיוחד".
מעבר לכך, החשיבות הפיננסית של האיצטדיון החדש היא אדירה. האצטדיון עשוי לבסס כלכלית את עתידו של המועדון בצמרת הכדורגל העולמי.
שיפור המתקן בו קהל היעד יכול לצפות בתחביבו בצורה נוחה ונעימה יותר, עשוי להגדיל את כמות ההכנסות מכרטיסים ומנויים. בוודאי כעת, כשישנם יותר מקומות ישיבה. ארסנל, לצורך ההשוואה, הגדילה את הכנסותיה ממכירת כרטיסים ב-107% (מ-57 ל-118 מיליון) בעונה שלאחר המעבר מהייבורי לאמירייטס, על-פי מגזין פרובס.
בנוסף, המתחם של טוטנהאם מכיל בתוכו מלון בעל 180 חדרי שינה, אולם אירועים עבור כנסים, למעלה מ-60 דוכני מזון ופאבים (בהם ניתן למצוא כלי חדיש בו תוכלו להניח את כוס הבירה שלכם, והבירה תתמלא לבד מתחתית הכוס!) ואטרקציות תיירותיות, ביניהם "Sky Walk" על גג האיצטדיון וקיר הטיפוס הגדול בעולם. משטח דשא סינתטי שנבנה מתחת לכר הדשא יאפשר לארח משחקי פוטבול אמריקאי, וההסכם שנחתם עם הנהלת ה-NFL לאירוח מספר משחקי פוטבול בכל שנה יכניס סכום כסף נאה לקופת מועדון.
לא הכול ורוד
יחד עם זאת, מעבר לאיצטדיון חדש אינו ערובה להצלחה. "הליגה צריכה לחייב אותם לשחק בוומבלי עד סוף העונה", מחה מאמן קארדיף, ניל וורנוק. "לא מגיע ליריבים שלנו יתרון כזה". בעקבות ההתבטאות של וורנוק החליטו ב-BBC לבדוק האם באמת מדובר ביתרון משמעותי, וגילו שמבין ארבעת הקבוצות שעברו לאיצטדיון חדש באנגליה מאז שנת 2000 (ווסטהאם, סאות'המפטון, מנצ'סטר סיטי וארסנל) – שלוש קבוצות השיגו פחות נקודות באיצטדיון החדש בעונה הראשונה בה אירחו בו ביחס לעונה האחרונה באצטדיון הישן שלהם. רק ארסנל השיגה מעט נקודות יותר.
ובנוסף לכך, טוטנהאם תיאלץ להתמודד עם ההשלכות הכספיות של בניית איצטדיון חדש. לפני כשנתיים המועדון הודיע על לקיחת הלוואה בסך 400 מיליון ליש"ט לשם כך מארבעה בנקים - בנק אוף אמריקה, מריל לינץ', גולדמן זאקס ו-HSBC - ולפני מספר חודשים יצאה ההודעה כי "מבנה ההלוואה" עלה ל-637 מיליון ליש"ט עקב סיבוכים בבנייה שעיכבו את פתיחת האיצטדיון. עוד נכתב בהודעה כי החוב בו מצוי המועדון גדל ל-600 מיליון ליש"ט.
על אף שהסכם זכויות שידורי משחקי הפריימרליג מעניק לכל קבוצה בין 95 ל-140 מיליון ליש"ט בכל עונה – סכום מטורף ביחס לליגות אחרות – טוטנהאם הייתה קבוצת הליגה היחידה שלא התחזקה הקיץ. הרבה בגלל אותו חוב.
האם זה פגע בקבוצה? ייתכן. מדובר במועדון שהשיג הכי הרבה נקודות ליגה בשלוש שנים האחרונות מלבד מנצ'סטר סיטי – אך לא הצליח לעשות את קפיצת המדרגה המיוחלת, ולזכות באליפות. אולי אם שחקן אחד או שניים הוא היה יכול לזכות באליפות.
כרגע, כך נראה, האיצטדיון החדש יכניס לטוטנהאם עוד הרבה כסף והוא בסיס פיננסי נהדר לעתיד, אך כעת טוטנהאם תיאלץ למצוא עוד מקורות כספיים בכדי לצמצם את הבור הכלכלי אליו נכנסה.
כריסטיאן אריקסן כבר הוזכר כמועמד לריאל מדריד, ודניאל לוי הוכיח בעבר כי במידה ויצטרך, הוא לא יהסס למכור את כוכביו בכדי למלא את קופת המועדון.
בשורה התחתונה: האוהדים יכולים להיות מרוצים. מאמן הקבוצה שפיתח שחקנים רבים וקידם את הקבוצה מקצועית, מאוריסיו פוצ'טינו, צפוי להישאר - ויחד איתו מרבית הסגל המוכשר. וטוטנהאם סטדיום עשוי להיות מבצר לקבוצה כפי שאנפילד עבור ליברפול, ואולי זה מה שהמועדון צריך בכדי ללכת צעד אחד קדימה אל עבר תואר האליפות.