$
ספורט עולמי

מעשה בתרנגול

טוטנהאם, "התרנגולים" מצפון לונדון, היא אחת הקבוצות היעילות ביותר בפרמיירליג. היא עושה זאת בזכות מאמן שלא מתלונן על כך שלא רכשו לו שחקנים, אקדמיה שמסרבת לעבוד עם סוכני כדורגל ואמונה מלאה בכך שגם הילדים הפחות מהירים יהפכו לשחקנים אם יש להם האישיות הנכונה

אוריאל דסקל 15:5915.10.18

את הקיץ האחרון סיימה טוטנהאם עם שני הישגים משמעותיים: היא נהפכה לקבוצת הפרמיירליג הראשונה בהיסטוריה שלא החתימה שחקן בחלון העברות הקיצי וניצחה 0-3 את מנצ'סטר יונייטד באולד טראפורד, ניצחון החוץ בליגה הגדול ביותר של ספרס על יונייטד מאז 1963.

הניצחון הזה הגיע כחלק מתחילת עונה מרשימה מאוד של התרנגולים (הכי טובה שלהם בתקופת הפרמיירליג), שעשו זאת אף שבחלק מהמשחקים שיחקו בהרכב מוסה דמבלה, דני רוז וטובי אלדרווילד, כולם שחקנים שרצו לעזוב את הקבוצה בקיץ. "אני לא איש שהולך לשכנע שחקנים להישאר או לא להישאר", אמר המאמן מאוריסיו פוצ'טינו לעיתונאים. "שחקנים שלא רוצים להישאר יכולים לעזוב. זו לא בעיה לאבד אחד או שניים או שלושה, בגלל שיש הרבה שחקנים באקדמיה. אין בעיה. אני יותר משמח לשמור על כל השחקנים שלי, ואהיה שמח גם אם יעזבו ואשחק עם שחקני האקדמיה. זו לא בעיה עבורי".

 

 

 

 

אף שחקן באקדמיה של טוטנהאם לא מקבל יותר מ־38 אלף ליש"ט בשנה. לשם השוואה, במנצ'סטר סיטי וצ'לסי יש שחקני אקדמיה שזוכים ל־30 אלף ליש"ט בשבוע אף שחקן באקדמיה של טוטנהאם לא מקבל יותר מ־38 אלף ליש"ט בשנה. לשם השוואה, במנצ'סטר סיטי וצ'לסי יש שחקני אקדמיה שזוכים ל־30 אלף ליש"ט בשבוע צילום: איי פי

 

הדברים הדי מדהימים שפוצ'טינו אמר מצביעים על התהליך שקורה בטוטנהאם בשנים האחרונות. הקבוצה השיגה את המקום השלישי ומעלה שלוש עונות ברצף, משהו שלא קרה מאז שנות השישים. וזה קרה אף שבחמש השנים האחרונות הקבוצה השקיעה 18.3 מיליון ליש"ט נטו ברכש - בזמן שחלק מהיריבות שלה לצמרת הוציאו יותר מ־80 מיליון ליש"ט נטו לשנה ברכש. מנצ'סטר סיטי, למשל, השקיעה בשוק ההעברות 101 מיליון ליש"ט נטו בשנה במשך חמש השנים האחרונות. מנצ'סטר יונייטד הוציאה כ־80 מיליון ליש"ט בשנה, צ'לסי 48 מיליון ליש"ט וארסנל כ־44 מיליון ליש"ט בשנה.

 

טוטנהאם גם הצליחה לשמור את השחקנים הטובים ביותר שלה, הארי קיין, כריסטיאן אריקסן, דלה אלי והוגו לוריס, ואף החתימה את חלקם על חוזים חדשים. והמועדון עושה הכל תוך כדי הקמת אצטדיון חדש בעלות של מיליארד ליש"ט, שצפוי להעלות את הכנסות הקבוצה בצורה ניכרת, למרות לא מעט בעיות במבנה.

 

מה קרה בקיץ

 

למרות הנתונים הללו, עמותת האוהדים של טוטנהאם הוציאה הודעה מודאגת מכך שהקבוצה לא רכשה אף שחקן בקיץ. "אנחנו לא מאמינים בלהוציא כסף ולהחתים שחקנים רק בשביל לעשות זאת", כתבו. "אנחנו מבינים את ההישג בכך שהצלחנו לשמר את הסגל הקיים, לפחות לעכשיו, והחתמת חלקם על חוזים חדשים. אנחנו מעריכים מאוד את העבודה שעושים במועדון ההנהלה והמאמן. אבל האוהדים באים לראות את הקבוצה, קבוצה שהרבה משחקניה יהיו עייפים אחרי המונדיאל ועם סגל שכל מי שהגיוני יסכים שהוא צריך עוד עומק. זה רק הגיוני לשאול איך לא נמצא שחקן אחד שיכול לשפר את הסגל בזמן שהיריבות שלנו חיזקו את הסגלים שלהן. אנחנו מאמינים שלאוהדים מגיע הסבר אמין למה שקרה בקיץ".

 

ההסבר ל"מה שקרה בקיץ" פשוט: פוצ'טינו מאמין, יחד עם הנהלת הקבוצה, בעבודה של האקדמיה של טוטנהאם, אקדמיה ייחודית שסיפקה לא מעט שחקנים לנבחרת אנגליה במונדיאל האחרון. נראה שהיא תספק עוד לא מעט שחקנים כאלה, בזכות בסיס מקצועי וערכי ייחודי בבריטניה.

ג'ון מקדרמוט, האחראי על אימון ופיתוח השחקנים בטוטנהאם, הוא האיש החזק באקדמיה. מקדרמוט קיבל מהמועדון מנדט לנהל את המחלקות הצעירות על פי סט הערכים השמרני שלו. קודם כל, אף שחקן לא מקבל יותר מ־38 אלף ליש"ט בשנה, כולל שחקנים שחתמו על חוזה מקצועני באקדמיה. לשם השוואה, במנצ'סטר סיטי וצ'לסי יש שחקני אקדמיה שזוכים ל־30 אלף ליש"ט בשבוע. מקדרמוט, שמבין שהמדיניות הזאת תעלה לו בהחתמת כישרונות, אוסר על שחקני האקדמיה להחתים סוכנים והקבוצה כמעט ולא רוכשת שחקנים.

 

כמו כן, אם שחקן עובר את הגבול "המוסרי", הוא מקבל "חינוך מחדש". וכך אומר מייקל קלווין, סופר אנגלי, שסוקר את האקדמיות באנגליה: "המצפן המוסרי של מקדרמוט לא זז. אין אגואים אצלו, אין סוכנים. יש ניקיון ברצון שלו לפתח שחקנים ובני אדם". לפי קלווין, האקדמיה של טוטנהאם נדירה בכך שאנשיה מוותרים, ובאופן מודע, על שחקנים כישרוניים כדי להחתים שחקנים בעלי האישיות המתאימה לדרישות המועדון מאנשיו.

 

לדוגמה, אחד השחקנים, שחקן נבחרת עד גיל 18, ערך מסיבת בית פרועה בבית של חברו, משהו שנוגד לחלוטין את התרבות הצנועה שמקדמים בטוטנהאם. בתגובה, השחקן “נענש”: הוא הוצמד לצוות שמטפל בדשא במגרשי האימון של טוטנהאם. העונש היה עונש חינוכי, ונועד ללמד אותו על המקצועיות והגאווה בעבודה של צוות האצטדיון, שאף אחד מהם לא זוכה למשכורת גדולה בהרבה מאותו כדורגלן צעיר, כ־380 ליש"ט בחודש.

 

 

הארי ווינקס. שחקן נוסף מהאקדמיה של טוטנהאם הארי ווינקס. שחקן נוסף מהאקדמיה של טוטנהאם צילום: איי אף פי

 

חוק 800 המשחקים

במחלקת הנוער של טוטנהאם לא מסתמכים יותר מדי על שימוש בנתונים והמתקנים לא מרהיבים. אבל כן עובדים שם לפי חוק 800 המשחקים, שלפיו במהלך קריירה של שחקן כ־200 משחקים שלו יהיו מצוינים, 400 יהיו משחקים שבהם הראה חריצות ועבודה קשה - שזה, לעתים, כל מה שהוא צריך - ו־200 משחקים יהיו נוראיים.

 

בטוטנהאם משתמשים בחוק הזה כדי לטפח את האישיות של השחקנים, בדגש על מה שמכנים שם "חוזק האישיות". המטרה: לטפח בשחקנים את היכולת לשרוד 200 משחקים נוראיים או חוסר יציבות בתחילת הקריירה. הדוגמה הבולטת ביותר להצלחת השיטה הזאת הוא הארי קיין, החלוץ המצטיין של טוטנהאם ושל נבחרת אנגליה.

 

קיין היה ילד שמנמן ולא בוגר במיוחד בגיל 14. הוא היה אטי וחסרו לו עוצמות וגמישות. לפי המדדים הפיזיולוגיים בלבד, חבריו לקבוצה במחלקת הנוער בטוטנהאם היו טובים ממנו ב־30% לפחות. אבל מבחינה ערכית הוא התחבר בדיוק לחזון של טוטנהאם. הצניעות שלו והעבודה הקשה שהיה מוכן להשקיע בכל אלמנט במשחק שלו אפשרו לו לשרוד את השנים הקשות באקדמיה, השאלות לכמה וכמה קבוצות וגם משחקים גרועים כשחקן צעיר.

 

 

פוצ'טינו. הפך ילד שמנמן ואטי לחלוץ המצטיין של נבחרת אנגליה פוצ'טינו. הפך ילד שמנמן ואטי לחלוץ המצטיין של נבחרת אנגליה צילום: אי פי איי

 

אותה פילוסופיה

 

האלמנט החשוב ביותר בעבודת האקדמיה של טוטנהאם הוא הקשר בינה לבין פוצ'טינו והקבוצה הבוגרת. מקדרמוט ופוצ'טינו נמצאים בקשר יומיומי וחולקים את אותה פילוסופיה בכל הנוגע לכדורגל. חזוס פרס, מדען ספורט שאימן בנבחרת ספרד ועובד כמאמן כושר עם פוצ'טינו מאז ימיו בסאות'המפטון, הוא הצד האנליטי בקשר בין הקבוצה הבוגרת לבין האקדמיה. פרס דואג לעדכן את קבוצות הנוער לגבי המדדים הפיזיולוגיים שכל שחקן בקבוצה הבוגרת צריך, וגם מסייע להן למצוא את התוכניות המתאימות לכל שחקן.

 

טוני חימנס, מאמן השוערים של פוצ'טינו שהיה שוער נבחרת ספרד באולימפיאדת ברצלונה 1992, הוא הצלע החמה ומשפחתית בטוטנהאם ומסייע - בעיקר ברמה האנושית - לשחקנים הצעירים לעשות את המעבר מהאקדמיה לבוגרים.

 

יש באנגליה אקדמיות מושקעות יותר מזו של טוטנהאם, כאלו שמייצרות יותר שחקנים לקבוצה הבוגרת שלהן בפרט ולקבוצות באירופה בכלל. עם זאת, מעטים המאמנים שיכולים להגיד שהם סומכים על האקדמיה שלהם שתכין את השחקנים לכדורגל בוגרים, בעיקר ברמה האנושית. "העתיד של הסגל הוא עתיד טוב בגלל האקדמיה שלנו", הסביר פוצ'טינו. "ברור שצריך יותר סבלנות וזמן אבל יש אמונה. השחקנים מאמינים בעצמם והם מוכנים להילחם על המגרש, וזה מה שחשוב בשביל שאסמוך עליהם".

 

כשפוצ'טינו אומר שהוא סומך על האקדמיה, הוא אומר שהוא סומך על יכולת המועדון לטפח את סוג השחקן והאישיות שהוא צריך כדי לשחק את משחק הלחץ המתוחכם שהוא דורש מחניכיו. משחק לחץ שהופך את הקבוצה שלו מקבוצה בעלת תקציב השכר השישי בגודלו באנגליה, למועמדת לאליפות.

 

טוטנהאם עוד לא נתקלה בזמנים קשים באמת עם הסגל הנוכחי, בין היתר לנוכח הציפיות הצנועות יחסית מהסגל הצנוע יחסית. ואולם, עם העלויות הנוסקות של האצטדיון, הלחץ מצד השחקנים להרוויח יותר ממה שטוטנהאם משלמת ויריבות שמתחזקות עם כל חלון העברות - האקדמיה כנראה תהיה הנכס המשמעותי ביותר שעליו אפשר יהיה לבנות את העתיד. וזה נכס שרוב ההשקעה בו היא בהון האנושי.

 

מספר דקות ששיחקו שחקני אקדמיה בפרמיירליג (עונת 2017/18)

 

מנצ'סטר יונייטד

20 שחקנים - 32,157 דקות

 

טוטנהאם

11 שחקנים - 22,314 דקות

 

צ'לסי

13 שחקנים - 20,453 דקות

 

ארסנל

14 שחקנים - 17,815 דקות

 

שפילד יונייטד

6 שחקנים - 16,554

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x