$
ספורט ישראלי

כדורגלנים צריכים ש.ק.ט

שיטות האימון וההסברים מפעם כבר לא רלוונטיים לכדורגל ברמות הגבוהות. כיום מדברים על ש.ק.ט - שיווי משקל, קוארדינציה וטונוס-שריר, ומועדונים ובהתאחדויות המתקדמות ביותר מבינים שכלי העבודה החשוב ביותר של השחקן הוא המוח

ד"ר מרק ורטהיים 09:4713.03.19
במשך שנים רבות מאמנים וקבוצות דחו שחקנים על סמך הטיעונים הבאים: הוא "קטן ולא מספיק פיזי", הוא "מתחכם מדי", הוא "לא ממושמע". שחקנים שהיו בעייתיים בגלל גובה או כוח גולמי אבל שיחקו בכל זאת, עשו זאת כי "אפשר לסמוך" עליהם. הם היו שחקנים "חכמים" או "מיוחדים".

 

 

 

השחקן צריך לדחות עייפות מנטלית השחקן צריך לדחות עייפות מנטלית צילום: שאטרסטוק

 

עולם האימון משתנה לחלוטין בשנים האחרונות וכיום חייבים לדעת למה דוחים שחקן. הסברים מפעם לא עושים את העבודה. ויותר מזה, אם בעבר חיפשו "רזרבות" שיש לשחקן בכל מה שקשור לסיבולת לב-ריאה ובשרירים - כלומר במסוגלות של שחקן "לדחות" את העייפות ולגמוע ק"מ נוסף, אז כיום במועדונים המתקדמים ביותר מתייחסים יותר ויותר לרזרבות במוח. ביכולת של המערכת העצבית לקבל החלטה נכונה כשהשחקן עייף והמהירות הגולמית מושפעת.

 

כדי לקבל החלטה על סמך היכולות המנטליות-קוגנטיביות של השחקן, צריך להכיר את המוח ואת האופו שבו הוא פועל. זה שונה ומורכב הרבה יותר מצורת הפעולה של הלב-ריאה והרגליים.

 

כיום, מדעני הספורט המובילים מבינים שחייבים לפתח כל מה שקשור בצד המוחי של השחקן - כי בכל מה שקשור ליכולות פיזיולוגיות, אנחנו מתקרבים לשיא. ההתקדמות הבאה של המשחק תגיע מהראש.

 

בהתאחדות הכדורגל הגרמנית החליטו להעמיד במרכז את המוח והאישיות של השחקן. האימונים למוח ולאישיות - היכולת שלו לאלתר על המקום, לשנות את פוזיציית הגוף, להבין את הסיטואציה הטקטית שבה הוא נמצא, לקבל את ההחלטה הנכונה אחרי חשיבה – הם אימונים שיש בהם תרגילי קוארדינציה רבים במצבי לחץ שמדמים את הדרישות הקונטיביות של המשחק. לפי שיטת ה-OCO שפיתחתי ופורסמה בתורת האימון הגרמנית, היכולות הללו נובעות מ-ש.ק.ט של השחקן. ש.ק.ט - ראשי תיבות של שיווי משקל, קוארדינציה וטונוס-שריר (טונוס-שרירי הוא הכיווץ החלקי – התמידי - של שרירי הגוף. טונוס נורמלי מסייע ליציבה). בלי ש.ק.ט, החיבור של השחקן אל המשחק הוא לא שלם ובלי שחקנים ש.ק.טים קבוצות לא יכולות להצליח בכדורגל המודרני הטקטי והמהיר.

 

שיטות האימון החדשות - שחלקן פותחו על ידי פרופסור וולפגנג שלהורן (שיגיע לישראל להעביר השתלמות) – מתבססות על מכלול דרכי קליטת המידע של השחקן, התפיסה החושית שלו ועל ההבנה שכל אחד לומד בצורה אחרת. האימונים הללו הם מדעיים וצריכים להגיע כחלק ממכלול אימונים ותוכנית אימונים שנתית. שחקן בן 11 לא יכול לעבור את אותם אימונים כמו שחקן בן 15 - וגם שחקן בן 22 לא יכול לעבור אימון זהה לשחקן בן 25.

 

את ההתאמות הללו קריטי לעשות בשביל להוציא את המיטב מכל שחקן. אנשי המדע צריכים להיות אלו שתופרים את האימונים הללו ביחד עם המאמנים. את הש.ק.ט משיגים עם מדע והבנת השחקן שמולך – ואיך הוא מתחבר לשחקנים שסביבו. שחקן ש.ק.ט עם קוארדינציה גבוהה שמסביבו שחקנים לא מותאמים לא יצליח – מהות הכדורגל היא חיבור בין האינדיבדואלים למכלול הקבוצתי, הטקטי והסגנוני. אלו דברים שקשה מאוד לבדוק. זה לא מספר הק"מ ששחקן רץ או העצימות של הספרינט שלו. אלו דברים שקורים במוח. מורכב יותר לאמן אותם ומורכב עוד יותר לשפוט אותם. מה שבטוח זה שכבר אי אפשר להסביר דחייה של שחקן "קטן מדי" כמו שאי אפשר להחתים שחקן בגלל שהוא "חכם מאוד". צריך להבין הרבה יותר טוב את הניואנסים ברכיב החשוב ביותר בכדורגל המודרני: המוח.

 

בשבוע הבא פרופסור וולפגנג שלהורן ביחד עם הסקאוט הראשי של התאחדות הכדורגל הגרמני, מיכאל דר, יגיעו להרצאות והשתלמויות אצל ד"ר מרק ורטהיים – באקדמיית ורטהיים בחיפה והרצליה
בטל שלח
    לכל התגובות
    x