הקשר בין מאמן כדורגל לפציעות: השפעה קטנה ומשמעותית
השפעה של בין 8% ל-15% על הניקוד הסופי של קבוצת בטבלה - זו כל העבודה של המאמן. ואולם, אלו בדיוק הנקודות שעושות את ההבדל בין אלופה לסגניתה
במשך שלוש שנים בדקו בסאות'המפטון מהפרמיירליג את הקשר בין אימוני כדורגל לפציעות. לאורה בוואן, מדענית הדאטה של סאות'המפטון ביחד עם אוניברסיטת בירמינגהאם, שאבו את כל המידע מה-GPS של 33 שחקנים באימוני הקבוצה בעונות 2014/15, 2015/16 ו-2016/17 וגילו שפציעות שריר קורות בגלל שינוי בעומסי האימונים. אם שחקן מתאמן פי 2 יותר אימונים מאשר התאמן בשבועות שלפני, הסיכוי שלו להיפצע עולה עד פי 7. "המטרה של המחקר היתה לגלות כמה אנחנו יכולים לאמן את השחקנים מבלי לפצוע אותם" אמרה בוואן. "אם הם לא מתאמנים מספיק, הם בסכנת פציעה במשחקים בגלל שאימונים מחזקים אותם. אבל, אם הם מתאמנים יותר מדי, הם יכולים להיפצע - צריך למצוא את האיזון המושלם".
הנתונים הללו מסבירים מדוע שחקניו של יורגן קלופ עשויים להרגיש הרבה יותר עייפים ביישורת האחרונה של העונה - מאחר שהאימונים לאורכה די אינטנסיביים. הנתונים עשויים להסביר גם מדוע שחקנים במנצ'סטר יונייטד נפצעים תחת אולה גונאר סולשיאר בקצב מדאיג. הם פשוט מתאמנים הרבה יותר חזק אצלו מאשר עם ז'וזה מוריניו. עניין הפציעות הוא קריטי עבור קבוצות ולעיתים קרובות שחקן פצוע הוא ההבדל בין אלופה לסגנית או בין מקום 3 למקום 6. אם יש קורולציה ברורה (בין 80% ל-90%) בין שכר למיקום בטבלה, אז יש גם קורולציה ברורה בין חוסר היכולת להשתמש בשחקן יקר לבין ירידה בביצועי הקבוצה.
מאמן לא יכול לדעת את כל זה בלי מדען דאטה ומחלקת ביצועים מדע וכושר. וזה ידע קריטי עבור המאמן שבונה תוכנית אימונים שנתית, חודשית, שבועית, יומית לשחקנים. ואולם, נראה שהנתונים הללו - ובכלל, כל המעטפת הרפואית-טכנולוגית סביב השחקנים כיום - יותר קריטים לשימור השחקנים. וזאת מאחר שהם, בסופו של דבר, אלו שינצחו או יפסידו את המשחק הבא. זהות המאמן פחות קריטית.
לפי מחקר של סיימון קופר וסטפן שימאנסקי - 89% מהמיקום של קבוצה כלשהי קשור באופן ישיר לתקציב השכר שלה. על פי בדיקה דטמה של כריס אנדרסון ודיוויד סאלי בספר "The Numbers Game" - מעונת 2001/02 ועד 2011/12 תקציבי שכר השחקנים קובעים 81% מהמיקום הסופי של כל קבוצה בטבלה. לפי אנדרסון וסאלי קופר ושימאנסקי לא הביאו בחשבון שחלק מתקציב השכר הוא שכר המאמן - שיש לו השפעה של בין 10% ל-20% על מספר הנקודות שקבוצה יכולה להשיג. אנדרסון וסאלי, יש לציין, לא לקחו בחשבון את תקציב המעטפת שמסביב לצוות המקצועי - למשל כזאת רפואית, שמונעת פציעות ומאפשרת להשתמש בשחקנים הכי טובים בצורה הכי יעילה.
בכל מקרה, מחקרים נוספים אישררו את הטענות שההשפעה של המאמן אינה קריטית מבחינת אחוזים, ומחקר חדש שפורסם לאחרונה באקונומיסט גם מראה שהשפעתו של המאמן מוגבלת. באקונומיסט, בסיוע חוקרים, לקחו את משחק סימולצית הכדורגל FIFA של EA, שמדרג כ-18,000 שחקנים מדי שנה לפי סטטיסטיקות ודוחות מכ-9,000 אוהדים ברחבי העולם. לפי המחקר - החוקרים הריצו סימולציות של עונות שלמות והראו דיוק של עד 92% בטבלאות בעולם האמיתי לטבלאות בעולם הווירטואלי. הם גם החליפו בין המאמנים וראו שהאימפקט שלהם הוא נמוך. כלומר, מאמנים שהצליחו מעבר למצופה בקבוצה אחת הועברו לקבוצה אחרת והתוספת המירבית לנקודות של הקבוצה עם אותם שחקנים ומאמן אחר עמד על 8%. כלומר, אם קבוצה השיגה 50 נקודות בעונה, החלפת מאמן והשארת הסגל הקיים, תוביל לעונה של מקסימום 54 נקודות. גם לאורך עשור, האימפקט המצטבר לא משתנה והערכות הן שבסופו של דבר המאמן שהצליח הרבה מעבר למצופה בקבוצתו, בסופו של דבר גם יהיה תלוי מאוד בתקציב השכר של קבוצתו החדשה.
בכל מקרה, אם זה 8% או 10% או אפילו 15% - בכדורגל של היום - בו ההבדל בין שחקן שכובש 50+ שערים בעונה לשחקן שכובש 20+ שערים במשחק הוא יכולת עיבוד מידע מהירה יותר ב-0.3 שניות מאשר יריבו - כל אחוז קטן עשוי לשנות. כל נקודה יכולה להיות קריטית ולכן העבודה של המאמן תמיד משמעותית. מה שכן, ברור שיש מאמנים שיכולים לעשות נזק לסגל שחקנים - וזה מתבטא בכך שקבוצה עם תקציב שכר גבוה לא מגיעה לגבהים המצופים ממנה. כו כן, ברור שהמאמנים הגדולים באמת, מבינים שהם תלויים בסגל שלהם ועבודתם העיקרית היא להתאים את הדרך והכדורגל שלהם לשחקנים שלהם כדי להוציא מהם את מלוא הפוטנציאל. זה גם המאמנים הגדולים ביותר אומרים. כשפפ גווארדיולה נשאל בשבוע שעבר לגבי הטענה שהוא לא יכול להיחשב לאחד מהמאמנים הגדולים בהיסטוריה מאחר שלא זכה בליגת האלופות בלי מסי, צ'אבי ואינייסטה, תשובתו היתה הודאה שמעריציו לא היו יכולים להגיד בעצמם. "אני מסכים עם הטענה הזו" אמר. "אני לא הולך להתווכח בקשר לזה אפילו לשנייה. אני הייתי בחור עם הרבה מזל".