לראשונה: הסכם קיבוצי מתייחס לבריאות המנטלית של כדורגלנים
בריאותם המנטלית של כדורגלנים מוגדרת כבעלת עדיפות עליונה בהסכם קיבוצי שנחתם בנורבגיה. ככל הידוע, זהו ההסכם הקיבוצי הראשון בעולם הספורט בו מתייחסים לבריאות המנטלית של הכדורגלנים
15:1518.12.18
הבריאות המנטלית של כדורגלנים מוגדרת כבעלת עדיפות עליונה בהסכם קיבוצי בנורבגיה. ככל הידוע, זה ההסכם הקיבוצי הראשון בעולם הספורט בו מתייחסים לבריאות המנטלית של הכדורגלנים.
קראו עוד בכלכליסט:
דיכאון. צילום: shutterstock
במסגרת ההסכם, מועדונים נורבגים הסכימו לעלות את המודעות לבריאות הנפש ולהקצות אדם במערכת שיהיה הכתובת אליה שחקנים יכולים לפנות אם הם סובלים מבעיות חרדה או דיכאון. האדם אמור להיות איש מקצוע עצמאי שלא מחויב למועדונים, אלא לבריאות הנפש של השחקנים.
יואכים וואלטין, ראש איגוד NISO, ארגון השחקנים הנורבגי, אמר: "אנחנו יודעים ששחקנים לא יגידו למאמן שלהם אם הם מתמודדים עם אתגרים הקשורים בבריאות מנטלית. אנחנו מרגישים שההסכם החדש הוא פריצת דרך ממשית".
הארגון, NISO, כבר מעסיק את הפסיכולוג דן סורום, שמקבל שיחות רבות משחקנים - גברים ונשים - בכדורגל הנורבגי המקצועי. אחוז הכדורגלנים, באופן כללי, הסובלים מדיכאון, שחיקה וחרדות, גבוה יותר מאחוז הסובלים מהבעיות הללו באוכלוסייה הכללית. המקרה הכי מפורסם של שחקן נורבגי שסבל מדיכאון הוא זה של טורסטיין אנדרסן האסה, שבגיל 21 (בשנת 2013) פרש משטאבאג - ומכדורגל בכלל - בשל דיכאון. לפי וואלטין, יש כנראה הרבה יותר שחקנים שסובלים מדיכאון ולא פנו לסורום. הוא גם טען שמועדונים צריכים לסייע במימון הטיפול בבריאות הנפש של שחקנים גם לאחר פרישתם.
בארגון השחקנים ובארגון המועדונים קבעו גם לייצר תפקיד לאדם עצמאי שיעזור לשחקנים אחרי פרישתם. "אנחנו רוצים יותר מועדונים שיעזרו ליותר שחקנים עם הקריירה השנייה שלהם ברגע שהכדורגל מסתיים", אמר וואלטין. NISO והתאחדות הכדורגל הנורבגית כבר מממנים "מרכז קריירות" לכדורגלנים וספורטאים אחרים, כדי שאלו יוכלו לקבל שם עצות לגבי הקריירה אחרי הכדורגל, כמו גם סיוע בחינוך וביצירת קשר עם חברות מחוץ לכדורגל.
ההסכם החדש תקף עד אפריל 2020.