פרנקי הולך קדימה
פרנקי דה יונג, קשר אייאקס ונבחרת הולנד, הוא בעל יכולות נדירות שניתן לזהות בסיוע סטטיסטיקות מתקדמות. לא סתם ברצלונה ומנצ'סטר סיטי מוכנות לשבור את הבנק עבורו. הוא נראה כמו מניה בטוחה בכדורגל של העתיד
פרנקי הולך להוליווד (Frankie Goes to Hollywood) היא להקת סינת'פופ/פאנק פופ/רוק-פופ ליברפולית שהוקמה בשנת 1980 ויצרה חלק גדול מההמנונים של שנות השמונים - Relax, "שני שבטים" ו"כוחה של האהבה". היא גם הלהקה שג'ון דה יונג, כדורגלן הולנדי ואישתו מריון שושארד, שחקנית קורפבול, כל כך אהבו שהם החליטו לקרוא לבנם על שמה - פרנקי.
- אייאקס פיתחה הכי הרבה שחקנים לליגות הבכירות של אירופה; מכבי ת"א במקום ה-31 באירופה
- כנראה שזה סוף עידן הזהב של הכדורגל ההולנדי
- בעקבות הלב (הטכני)
כן, פרנקי דה יונג נקרא על שם "פרנקי גוז טו הוליווד" (שנקראה על שם פרנק סינטרה בכלל) - כך לפחות לפי מה שהוריו אמרו למגזין Volkskrant. אבל זה הדבר האחרון משנות השמונים שמזכיר אותו. וזאת מאחר שהקשר האחורי בן ה-21 של אייאקס נראה כמו קשר אחורי מהעתיד. שחקן שטכנית, מנטלית וקוגנטיבית מותאם בצורה מושלמת לכדורגל המואץ שמשוחק כיום ברחבי אירופה. כדורגל בו הלחץ הקבוצתי הופך את הזמן שיש לשחקנים על הכדור למינימלי ומחייב אותם לפעול במהירות אדירה ובצורה חכמה בחללים קטנים.
מאז שדה יונג היה בן 9, זמן המגע הממוצע של שחקן עם כדור ירד מ-4 שניות ל-1.7 שניות ב-2018. המשמעות היא שאין זמן לשחקנים לקבל כדור ולחשוב לאן הם רוצים למסור אותו. אחרי פחות משתי שניות יתקוף אותם שחקן, אחרי פחות מחמש שניות יתקפו אותם כבר שני שחקנים. הם צריכים לקבל את הכדור ולמסור אותו מהר לחבר לקבוצה או לחלל בו אין שחקני יריב ולתוכו ירוץ חבר לקבוצה. או שהם צריכים לקדם את הכדור לכיוון השער או החללים הפתוחים בעצמם עם כדרור תחת לחץ.
כשרואים את פרנקי דה יונג במדי אייאקס או מדי נבחרת הולנד, קשה להתעלם מהעובדה שהוא תמיד נראה רגוע כמו פרה בהודו כשהוא מכדרר את הכדור או מוסר אותו. נראה שלמרות הסילונים שטסים לידו - הוא כמעט תמיד מקבל את ההחלטה השקולה ביותר.
לפי Opta, הרוגע הזה שלו הוא חלק מיכולת נדירה ששמה אותו כ"מקדם הכדור" הטוב באירופה. לפי Opta, מבין 1,200 השחקנים בחמשת הליגות הבכירות ובליגה ההולנדית ששיחקו 2000 דקות או יותר בשנתיים האחרונות, פרנקי דה יונג הוא השחקן שרשם הכי הרבה כדרורים של 10 מטר או יותר לכיוון שער היריב. הקשר האחורי בן ה-21 עושה את זה, כדרורים של 10 מטרים או יותר, 10 פעמים במשחק. בכל אירופה יש פחות מ-25 שחקנים שסוחבים את הכדור בין 6 ל-9 פעמים במשחק. כל השאר עושים זאת פחות מ-6. כך שמדובר בנתון נדיר - בטח בשביל קשר אחורי. כמו כן, כל 24 השחקנים שביצעו 6 או יותר כדרורים קדימה במשחק איבדו את הכדור פי 2 יותר פעמים מדה יונג. יש רק שני קשרים אחוריים באירופה שאיבדו פחות כדורים מדה יונג הצעיר בסחיבות הכדור קדימה אבל שניהם מכדררים את הכדור פחות מפעם אחת במשחק בממוצע. היחיד שאיכשהו מתקרב לאחוזי ההצלחה של פרנקי דה יונג בכדרור קדימה הוא ניקולאס אוטומנדי ממנצ'סטר סיטי (קצת פחות מ-9 פעמים במשחק).
היכולת שלו לשמור על הכדור באמת מאוד מרשימה ומאוד נדירה. פרנקי דה יונג מאבד כדורים רק ב-9% מהכדרורים שלו ל-20 מטר או יותר, שהוא מבצע כמעט 3 פעמים במשחק. לשם השוואה, גם מכדררי על כגון ניימאר וליאו מסי מאבדים בסביבות 30% עד 40% מהכדרורים שלהם ל-20 מטר או יותר (כדרורים שהם מבצעים 2-3 פעמים במשחק). כן, קל יותר לכדרר קדימה בליגה ההולנדית הבכירה - שמבחינה הגנתית לא מאתגרת כמו חמשת הליגות בכירות - ואולם, השחקן בליגה ההולנדית שהכי קרוב לדה יונג בכל הקשור לכדרור קדימה עושה זאת חצי מהפעמים שדה יונג עושה זאת.
כדרור קדימה דרך האמצע הוא פעולה מסוכנת למכדרר ולקבוצתו אבל אם עושים אותה היטב היא מובילה לפתיחת חללים בהגנת היריבה. דה יונג, בזכות יכולות הכדרור, בעצם מייצר יתרון מספרי כשהוא מותיר שחקנים מאחוריו. ויכולת המסירה המופלאה שלו משלימה היטב את הכדרורים שלו קדימה. בשנתיים האחרונות הוא השלים 92% מהמסירות שלו. הוא אחד מהשחקנים עם אחוזי השלמת המסירות הטובים ביותר באירופה. ומרשימה עוד יותר העובדה שהוא משלים 85% מהמסירות שלו בשליש האחרון של המגרש. רק מוסה דמבלה, טוני קרוס, אנגולו קאנטה, בורחה ואלר, סרג'י רוברטו ויוליאן דרקסלר משלימים יותר מסירות בהצלחה בשליש האחרון של המגרש. כולם שחקנים מנוסים בהרבה מדה יונג.
הנתונים מראים שדה יונג מצליח לעקוף שחקנים במרכז המגרש ואז למצוא באחוזים מצוינים את השחקנים היצירתיים יותר בקבוצתו. כאמור, כדרור לעבר השער זו פעולה חשובה שפותחת את המשחק. לפי נתונים של Opta, כדרור של 10 מטרים או יותר קדימה מוביל ב-14% מהמקרים לבעיטה לשער. לשם השוואה, מגיעים לבעיטה לשער ב-7% מהמהלכים שאין בהם כדרור של 10 מטר או יותר. אצל דה יונג, באייאקס, מגיעים לבעיטה ב-15% מההתקפות שבהן מעורב כדרור ל-10 מטר או יותר. זה קורה, כאמור, בגלל שדה יונג מייצר חללים ויתרון מספרי לקבוצותיו.
הביקורות על דה יונג בהולנד קשורות לכך שהוא לא רושם הרבה בישולים או כובש שערים. אמנם בשנה שעברה הוא בישל 7 פעמים אבל ה-xA שלו (כלומר איכות המסירות) עמד על 0.13 במשחק (כלומר הוא 'בישל' מצבים שהיו מניבים 0.13 שערים במשחק) - שזה לא גבוה מאוד ביחס לקשרים אחרים בקבוצתו.
דה יונג, כאמור, הוא קשר הגנתי והסטטיסטיקות מחמיאות לעבודתו גם בצד ההגנתי. הוא מחלץ או חוטף את הכדור 9 פעמים במהלך משחק לפי Opta. יש פחות מ-15 שחקני שדה באירופה שחוטפים/מחלצים את הכדור יותר פעמים 9 פעמים או יותר במהלך משחק. כמו בכדרורים, גם אחוזי ההצלחה של דה יונג בחילוצים ומאבקים על הכדור הם יוצאי דופן. הוא משיג את הכדור ביותר מ-75% מהמאבקים שהוא נכנס אליהם. קשר אחורי ממוצע מצליח ב-40% מהמאבקים שלו. הקשרים האחוריים הטובים יותר מצליחים ב-60% מהמאבקים שלהם. רק 8 קשרים מצליחים ב-60% או יותר מהמאבקים שלהם על הכדור. אחד מהם, כאמור, הוא דה יונג. כן, הכל עם כוכבית בגלל שמדובר בליגה ההולנדית.
ואולם, עם מספרים כאלו אין זה פלא שברצלונה ומנצ'סטר סיטי - שתיים מהקבוצות הטובות ביותר באירופה - מוכנות לשלם עבורו יותר מ-70 מיליון יורו. מדובר בשחקן ייחודי מבחינה סטטיסטית שבזכות החינוך שקיבל באייאקס (הוא עבר לאייאקס בגיל 18 מוילהם II) יכול להשתלב היטב במשחק המסירות של ברצלונה וסיטי. וככל הנראה, שתי יודעות זאת.
חאבייר פרננדס, מדען דאטה בקבוצת הכדורגל של ברצלונה, אמר בראיון ל"פייננשל טיימס" שמאמנים מחפשים שחקנים שמייצרים חללים אבל אין מספק דאטה כדי להבין איזה שחקן יכול לייצר חללים בקבוצה שהחתימה אותו. "רוב השאלות המעניינות שאנחנו מקבלים ממאמנים קשורות לדברים שהסטטיסטיקה הרגילה לא רואה" אמר פרננדס ל-FT. "מאמנים מדברים על חללים, על יצירת חללים, כניסה לחללים. אז הבנו שאנחנו צריכים לראות איך אנחנו מבינים את החללים שנוצרים על המגרש". פרננדס המשיך וסיפר כי בעזרת כלי חדש שנשען על אינטלגנציה מלאכותית ולמידה חישובית, אלגוריתמים יכולים לחשב את הפעולות העתידיות של כל שחקן ואיך הן יכולות לייצר חללים ולרווח או לסגור את המשחק בקבוצה שמעוניינות בו. הכלים הללו מאפשרים לסקאוטים להיות מדויקים יותר בבחירת שחקנים ולראות איך שחקנים מתאימים יותר לכל סגנון. ומבחינת דה יונג, הם יכולים להראות איך סגנון המשחק שלו יכול להתאים בצורה מושלמת לקבוצה כמו ברצלונה או מנצ'סטר סיטי. כלומר, כן - אמנם הנתונים שלו טובים מאוד בגלל שהוא בכדורגל ההולנדי ולא ברמה הגבוהה ביותר - אבל היכולות שלו, כך נראה, יתורגמו היטב לכל קבוצה בעולם.
נראה שגם מבחינה אישיותית הוא שחקן שמתאים לכדורגל הקבוצתי שמגדיר את העידן המודרני בכדורגל.
הוריו של דה יונג (שהתגרשו) היו ספורטאים בעברם. הם מבינים את החשיבות שבלשמור את הילד על הקרקע. הוא קשור מאוד לארקל, הכפר בו גדל לצד כ-3,000 תושבים ובעבר דחה הצעה מפיינורד כי האמין שהוא לא טוב מספיק בשביל לעשות את הקפיצה מארקל לפיינורד. בנוסף, נראה שאביו, כדורגלן לשעבר שביצע רישום מדויק של כל אחד מ-780 המשחקים שלו מגיל 18 עד גיל 40, מבין את הלחצים שיופעלו עליו וסיפר שהוא כבר הזהיר אותו כי "מחירים מטורפים מטריפים את השחקנים בימנו - אף שחקן לא שווה 60 מיליון יורו". כמו כן, אימו כעסה על כך שהוא קיבל כותרות במשחקו הראשון בנבחרת הולנד וזאת מאחר שהוא "גנב" את אור הזרקורים מווסלי סניידר, שזה היה משחק הפרידה שלו מהנבחרת ההולנדית. עם החינוך הנכון, חינוך הכדורגל הנכון וקצב ההתקדמות הנוכחית שלו, נראה שפרנקי יגנוב הרבה יותר מאור הזרקורים של סניידר - הוא יתחיל לקחת לו גם חלק גדול מהשיאים שאליהם הגיע בנבחרת.