הבעלים שלקחו מיליארד ליש"ט מקבוצתם מנצ'סטר יונייטד
מנצ'סטר יונייטד היא אחת משלוש הקבוצות המפורסמות והמכניסות בתבל אבל קבוצת כדורגל בינונית במיטבה. האם זה בגלל בעלים ששואבים כסף מהקבוצה ולא ממש אכפת להם מהכדורגל? כנראה שכן
מנצ'סטר יונייטד היא אחת משלוש הקבוצות המפורסמות והמכניסות בתבל. עם מאות מיליוני אוהדים מרחבי העולם, להנהלת הקבוצה קל להפוך את הפופולריות הרבה של המועדון להרבה מאוד כסף.
- מנצ'סטר יונייטד: זינוק בהכנסות, בתקציב השכר ובתשלומי המס. הרווח קטן
- המשימה הקשה ביותר בעולם הכדורגל
- ז'וזה מוריניו אינו הבעיה של מנצ'סטר יונייטד
בדוחות האחרונים דווח כי מנצ'סטר יונייטד רשמה בעונה שעברה הכנסת שיא של 590 מיליון ליש"ט ושהעונה, בלי קשר למה שקורה על המגרש, ההכנסות הללו יעלו לכיוון 660 מיליון ליש"ט.
את הקרדיט לצמיחה בהכנסות - בעיקר מחסויות - מעניקים לאד וודוורד, שב-2005 עבר מבנק JP מורגן למשרדים של מנצ'סטר יונייטד לאחר שסייע לגלייזר לרכוש את המועדון. וודוורד הוא דמות מרכזית במנצ'סטר יונייטד מאז תחילת העשור הקודם.
בין 2003 ל-2005 מלקולם גלייזר רכש מניות המועדון ואז את המועדון כולו בסכום של ככ-790 מיליון ליש"ט. כדי להשלים את הרכישה לקחה הלוואת ענק, שוודוורד השיג ועיצב בעזרת מוסדות פיננסים רבים.
כחלק מההליך, החוב שמשפחת גלייזר לקחו כדי לרכוש את מנצ'סטר יונייטד הפך לחוב של מנצ'סטר יונייטד. זה נקרא "מינוף". רוכשים ארגון-גוף עם כסף שלוקחים בהלוואה ומחזירים אותו עם הכסף שהארגון-גוף מייצר.
כן, זה חוקי.
בזמנו החוב עמד על 525 מיליון ליש"ט וכיום הוא עומד על 487 מיליון ליש"ט. המשמעות היא שמהחוב פחות מ-3 מיליון ליש"ט בשנה הוחזרו - זאת למרות שההוצאות על ניהול החוב עומדות על כ-24 מיליון ליש"ט. החוב טיפס ביותר מ-210 מיליון ליש"ט בשנה האחרונה.
כל הפעילויות של המועדון מאז רכישתו היו במטרה להגדיל את ההכנסה שלו כדי לטפל בחוב, כולל הנפקת אחוזים ממנו בבורסה של ניו יורק. הקבוצה שילמה מאות מיליוני ליש"ט מאז 2005 כדי לטפל ולהחזיר את החוב ואת הריביות הצמודות אליו.
כיום הבעלים של הקבוצה הם 6 הבנים של מלקולם גלייזר, שמת ב-2014.
שנה שלישית של דיבדנדים לאחים גלייזר
לפי הדוח האחרון של הקבוצה, העלות לתחזוקת החוב עמדה על 24 מיליון ליש"ט. אבל זה לא כל הכסף שמוקצה לפיננסים ולא לכדורגל (בניגוד, למשל, לכסף שקבוצות ענק אחרות שרוב-רובו מושקע חזרה במועדון).
לפי דיוויד קון, כתב עסקי הכדורגל של "הגרדיאן" האחים לבית גלייזר לקחו דיבידנדים של 18 מיליון ליש"ט. הוא כותב: "זו השנה השלישית שבה משלמים לאחים דיבידנדים. הסכום הנוסף ששילמו ליועצים פיננסים הוא 22 מיליון ליש"ט. זה אחרי ששילמו 23 מיליון ליש"ט ב-2016/17 ו-20 מיליון ליש"ט בשנה לפני. בסך הכל 65 מיליון ליש"ט בשלוש שנים שהועברו לאנשים מחוץ למועדון. שכר המנהלים (לא דיבידנדים), שכולל את האחים גלייזר, עמד על 13 מיליון ליש"ט, עלייה מ-12 מיליון ליש"ט ב-2016/17 ו-11 מיליון ליש"ט בעונה שעברה".
עוד לפי קון: "לפני שנה החברה של הגלייזרים שמחזיקה ביונייטד, Red Football מכרה 4.3 מיליון מניות של הקבוצה, שרשומה כיום באיי קיימן, עבור 17 דולר למניה. כלומר, הכנסה נוספת של 56 מיליון ליש"ט לגלייזרים מרכישתם במינוף".
על פי החישובים של קון, מאז 2005 הגלייזרים הוציאו ממנצ'סטר יונייטד 1 מיליארד ליש"ט. זה בזמן שמשפחת המלוכה של אבו דאבי, למשל, הכניסה למנצ'סטר סיטי יותר מ-1.3 מיליארד ליש"ט ורומן אברמוביץ' העביר יותר ממיליארד ליש"ט שלו לצ'לסי.
כן, לסיטי וצ'לסי יש בעלים שמכניסים כסף למועדון, למנצ'סטר יונייטד יש בעלים שמוציאים כסף מהמועדון. בגדול, זה הבדל גדול.
עד 2013 אלכס פרגוסון שלט ביד רמה בכל הצד המקצועי של הקבוצה. לצד דיוויד גיל, מנכ"ל המועדון ואיש כדורגל, הקבוצה פרחה למרות החוב העצום שהיה לה על הכתפיים. מאז עזיבתם ב-2013, המועדון מנוהל על ידי אד וודוורד - איש שהקשר בינו לבין כדורגל מבוסס על עושק.
אמש דווח שמנצ'סטר יונייטד תפטר את ז'וזה מוריניו - המאמן השלישי של יונייטד מאז עזיבתו של פרגוסון - אם ינצח או אם לא ינצח את ניוקאסל היום. המהלך הזה נראה מביך. מוריניו לא תמים ולא חף מטעויות - זה ברור. אבל בסופו של דבר, הוא לא האשם במצב המביך מבחינת הכדורגל בו נמצאת מנצ'סטר יונייטד. מוריניו לא אשם שמנצ'סטר יונייטד הפכה ממוסד כדורגל מכובד - הכי מכובד - לארגון שכל מטרתו הוא למממן את המשך הבעלות של משפחה אמריקאית שאין לה קשר למשחק או לעיר מנצ'סטר. מוריניו לא אשם שהעניקו לו חוזה חדש בשנה שעברה אבל לא היו מוכנים לתמוך בו בשוק העברות הקיץ.
מוריניו הוא לא הבעיה של מנצ'סטר יונייטד, הוא רק סימפטום.
אגב, ייתכן מאוד שמנצ'סטר יונייטד תעשה דברים נכונים אחרי שלוש הטעויות שנקראו דיוויד מויס, לואי ואן חאל וז'וזה מוריניו. יש מצב טוב שפול מיצ'ל, מנהל מערך הסקאוטינג של RB לייפציג יגיע לאולד טראפורד כמנהל ספורטיבי וסוף סוף יהיה מישהו בהנהלה שיקבל החלטות מקצועיות. אבל גם אם יביאו מנהל מקצועי ומאמן טוב - אפילו כזה שיחזיר עטרה ליושנה ויהפוך את יונייטד לקבוצה גדולה - קשה להאמין שמישהו יצליח לשחזר את התרבות המפוארת שהיתה למועדון הזה.