$
ספורט ופוליטיקה

איבן גאזידיס עוזב את ארסנל למילאן. איך היה כמנכ"ל?

מנכ"ל ארסנל בעשור האחרון, לא היה מנכ"ל מבריק שהוביל חזון בנחישות ויצירתיות. הוא היה מנהל שעשה את מה שהתבקש לעשות מבעלים לא שאפתן ועשה זאת בצורה סבירה. ואולם, בעולם האולטרה תחרותי של הפרמיירליג המספיק הזה הוא מספיק בקושי

אוריאל דסקל 09:0820.09.18

איבן גאזידיס, מנכ"ל ארסנל בעשור האחרון (מאז ינואר 2009), עזב את הקבוצה הלונדונית ויצטרף למילאן האיטלקית.

 

 

 

 

ראול סאנאיי, שהגיע בקיץ שעבר כדי להיות 'מנהל קשרי כדורגל, יהיה אחראי על הצד המקצועי ויוגדר "פוטבול דירקטור". וינאי ונקאטאשאם, המנהל המסחרי כיום, יהיה המנהל שאחראי לצד העסקי של ארסנל. על פי הערכות, ג'וש קרונקי, הבן של הבעלים, יהיה היו"ר-המנהל והאיש החזק במועדון. ראול סאנאיי, שהגיע בקיץ שעבר כדי להיות 'מנהל קשרי כדורגל, יהיה אחראי על הצד המקצועי ויוגדר "פוטבול דירקטור". וינאי ונקאטאשאם, המנהל המסחרי כיום, יהיה המנהל שאחראי לצד העסקי של ארסנל. על פי הערכות, ג'וש קרונקי, הבן של הבעלים, יהיה היו"ר-המנהל והאיש החזק במועדון. arsenal.com צילום:

 

גאזידיס, שניהל את ארסנל תחת טייקון הספורט האמריקאי, סטן קרונקי, יעזוב את המועדון בסוף אוקטובר. מי שיחליף אותו בתפקיד הם שני מנהלים שנמצאים במועדון, שבשנה האחרונה עבר מהפכה ניהולית. ראול סאנאיי, שהגיע בקיץ שעבר כדי להיות 'מנהל קשרי כדורגל, יהיה אחראי על הצד המקצועי ויוגדר "פוטבול דירקטור". וינאי ונקאטאשאם, המנהל המסחרי כיום, יהיה המנהל שאחראי לצד העסקי של ארסנל. על פי הערכות, ג'וש קרונקי, הבן של הבעלים, יהיה היו"ר-המנהל והאיש החזק במועדון.

 

הערכות הן שג'וש גם אחראי לשינויים הגדולים במועדון בשנה האחרונה - ולא גאזידיס.

 

כאמור, השינויים היו דרמטיים. מלבד החלפתו של ארסן ונגר באונאי אמרי, הובא למועדון סאנאיי מברצלונה כ'אחראי לקשרי כדורגל' כמו כן, סוון מיסלינטאט הובא מדורטמונד כאחראי על גיוס שחקנים. הסגל המקצועי התמלא במומחים מתחומים שונים.

 

"אנחנו בטוחים שיש לנו אנשים מצוינים כמו וינאי וראול, ואנחנו מצפים לעבודה שלהם עם אונאי המאמן. המועדון ימשיך לנוע קדימה איתם - על המגרש ומחוצה לו".

 

הכנסות צמחו. אז מה?

 

אז איך גאזידיס תפקד כמנכ"ל ארסנל בעשור האחרון? השאלה הזו נותרה פתוחה מאחר שנראה שהעבודה שלו לא באמת הסתיימה. במשך שנים הוא היה המנכ"ל של ארסן ונגר - הוא בעצם נבחר באישורו של המנג'ר וכיצא מכך, הגן עליו בתקשורת, לא באמת דרש ממנו תוצאות טובות יותר ואף פעם לא קיבל מנדט לשנות דברים מקצועיים.

 

ואיך גאזידיס תפקד כאחראי על הצד הפיננסי של המועדון? לפי ניתוח של Swiss Ramble, הבלוגר קונור אוקונור, ההכנסות של ארסנל צמחו בצורה מרשימה מאז ינואר 2009 אך הצמיחה לא מספרת את כל הסיפור.

 

תחת גאזידיס ההכנסות השנתיות צמחו ב-198 מיליון ליש"ט. מ-255 מיליון ליש"ט ב-2009 כאשר גאזידיס הגיע ל-423 מיליון ליש"ט ב-2017. רק מנצ'סטר סיטי (עלייה של 366 מיליון ליש"ט בהכנסות) ומנצ'סטר יונייטד (303 מיליון ליש"ט) נהנו מעלייה מרשימה יותר בהכנסות האבסולוטיות. עם זאת, מבחינת שיעורי צמיחה - ההכנסות השנתיות של ארסנל צמחו ב-88%. לשם השוואה, ההכנסות של מנצ'סטר סיטי צמחו ב-421%, של טוטנהאם ב-170%, של מנצ'סטר יונייטד ב-109%, של ליברפול ב-105% ומבין 6 הקבוצות הגדולות באנגליה, רק ההכנסות של צ'לסי חוו צמיחה נמוכה יותר משל ארסנל (75%).

 

כמו כן, לפי Swiss Ramble רוב הצמיחה בהכנסות הגיעה מהצמיחה הכללית מזכויות השידור (125 מיליון ליש"ט). ההכנסות המסחריות עלו ב-69 מיליון ליש"ט - גם כן לא מרשים ביחס לגדולות האחרות. מנצ'סטר יונייטד הגדילה את ההכנסות המסחריות שלה באותן שנים ב-209 מיליון ליש"ט, מנצ'סטר סיטי ב-180 מיליון ליש"ט, צ'לסי ב-81 מיליון ליש"ט וליברפול ב-76 מיליון ליש"ט.

 

מבחינת אסטרטגית, גאזידיס דיבר ב-2011 על חיסכון בשוק העברות השחקנים רק כדי להכריז ב-2013 ש"ארסנל תוכל להתחרות מבחינת הכנסות בבאיירן מינכן". זה לא קרה. באיירן מכניסה 82 מיליון ליש"ט יותר מארסנל, מרוויחה יותר וגם השפילה את הלונדונים מספר פעמים בליגת האלופות. במטרה הזו שהציב לעצמו, גאזידיס כשל.

 

ארסנל כן ביצעה מספר רכישות גדולות בשוק העברות תחת גאזידיס - כולל מסוט אוזיל ואלכסיס סאנצ'ס - אבל לא הצליחה לעשות קפיצה מקצועית. ההפך בחמש העונות האחרונות מספר הנקודות הממוצע שהשיגה נותר נמוך משל היריבות וזאת למרות שהוציאה 222 מיליון ליש"ט נטו על רכש. רק שלוש קבוצות הוציאו יותר באותה תקופה (סיטי, יונייטד וצ'לסי). ליברפול וטוטנהאם הוציאו הרבה פחות (173 מיליון ליש"ט ו-18 מיליון ליש"ט בהתאמה) ועקפו את ארסנל. אם זה אפשר "להפיל" על ונגר, את הניהול של האופרציה הכושלת הזו ניתן "להפיל" על מי שהיה אמור לנהל אותה - גאזידיס.

 

כמו כן, תחת גאזידיס, ארסנל איבדה את היתרון הגדול ביותר שלה - עתודות מזומנים שהמועדון ישב עליהם במקום להשקיע בשוק העברות השחקנים - וכך פספס נכסים - נראית קטנה היום ביחס לשאר הליגה.

 

ב-2012 לארסנל היו 154 מיליון ליש"ט בעתודות המזומנים - כמעט כמו כל שאר הליגה ביחד (181 מיליון ליש"ט). כיום, בזכות הסכמי זכויות השידור והפייר פליי הפיננסי, לשאר הליגה יש עתודות מזומנים בשווי 819 מיליון ליש"ט. לארסנל רק 180 מיליון ליש"ט.

 

לארסנל יש פחות מזמונים מאשר מנצ'סטר יונייטד (290 מיליון ליש"ט) וטוטנהאם (200 מיליון ליש"ט).

 

תחת גאזידעס, ארסנל איבדה הרבה מהיתרון היחסי שלה עם השנים. בעבר היתה אחת מהקבוצות הרווחיות היחידות בפרמיירליג, מה שהוביל את גאזידיס לשבח את הפייר פליי הפיננסי ואף להצהיר שהרגולציה תסייע לארסנל, שמסורתית תמיד הסתמכה על הכנסותיה הטבעיות ולא על כיסים עמוקים של הבעלים.

 

עם זאת, בשנים האחרונות ארסנל לא רשמה רווחים מרשימים ביחס ליריבותיה וכאמור, עקפו אותה שתי יריבות בעלות סדר הכנסות דומה וללא אוליגרך שתמך בהן - טוטנהאם וליברפול.

 

גאזידיס קיבל כ-2.6 מיליון ליש"ט בשנה שעברה - לא כולל בונוסים. מאז 2009 הוא קיבל כ-21 מיליון ליש"ט מהמועדון.

 

הוא היה המנכ"ל בעל אחת מהמשכורות הגדולות פרמיירליג. הוא יקבל העלאה של 1 מיליון ליש"ט בשנה במילאן - יותר מכל מנכ"ל אחר בפרמיירליג ובסריה A. האם הוא המנכ"ל שיעשה מהפכה במילאן? בארסנל הוא קיבל מועדון רווחי, שנמצא בצמרת הגבוהה, עם עתודת מזומנים עצומה ביחס לליגה. הוא עוזב את המועדון שאיבד את מקומו בצמרת הגבוהה, הרווחיות שלו לא מרשימה ביחס ליריבות ועתודת המזומנים כבר לא יתרון יחסי.

 

איבן גאזידיס, שהגיע לארסנל מה-MLS, לא היה מנכ"ל מבריק שהוביל חזון בנחישות ויצירתיות. הוא היה מנהל שעשה את מה שהתבקש לעשות מבעלים לא שאפתן ועשה זאת בצורה סבירה. ואולם, בעולם האולטרה תחרותי של הפרמיירליג המספיק הזה הוא מספיק בקושי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x