פרשנות
אורי אלון הגשים חלום ילדות אחד - עכשיו הוא ינסה להגשים חלום נוסף, פרוע במיוחד
אלון השיג את כל מה שהוא רוצה כבעלים וכאוהד של הפועל ירושלים. עכשיו הוא ינסה להיות הבעלים של קבוצה מה-NBA
כשאורי אלון הגיע להפועל ירושלים ב-2013, היא היתה במצב קטסטרופלי.
הבעלים גומא אגייאר נעלם באוקיינוס האטלנטי והקבוצה הועברה לידי האפוטרופוס הכללי על מנת למצוא בעלים חדש. החובות עמדו על יותר מ-10 מיליון שקל ועל הקבוצה רבצה קללה. היו לה בקושי 1,200 מנויים. קשה היה לדמיין שמ-2013 הקבוצה תזכה בשתי אליפויות ותחשב - לצד מכבי תל אביב - כמותג הכדורסל המוביל בישראל.
קראו עוד בכלכליסט:
אורי אלון השיג את כל מה שהוא רוצה כבעלים וכאוהד של הקבוצה. הוא הוציא כמה עשרות מיליוני שקל על המיזם. הקבוצה נבנתה מחדש, עשתה היסטוריה וזהו - כמו ההשקעות האחרות שלו בעולם ההייטק, הוא הרגיש שהזמן שלו לנוע למקום אחר. טוב יותר. למשל, להיות בעלים של קבוצת NBA. הקבוצה שהוא אוהד מילדות.
"אלון עוזב בעקבות צמיחה משמעותית של החברה שלו, קומפאס, אשר גייסה לפני מספר חודשים 550 מיליון דולר מסופטבנק, קרן ההשקעות בטכנולוגיה הגדולה בעולם", נמסר מהפועל ירושלים. אבל הסיפור כאן הוא פחות קומפאס ויותר בוסטון סלטיקס.
אורי אלון צילום: אוהד צויגנברג
הסיפור כאן הוא יותר רכישת המועדון המועטר ביותר בתולדות ה-NBA על ידי הישראלי הצעיר ופחות עזיבת הקבוצה השנייה הכי גדולה בישראל.
אלון כבר עזב את גוגל את טוויטר וההון האישי שלו רק צמח עם קומפאס (החברה שווה 2.2 מיליארד דולר ואלון בעצמו שווה – על פי הערכות – כחצי מיליארד דולר).
הוא עשה זאת כי הוא רצה להתפתח מבחינה אישית וכספית אחרי תחושת מיצוי עצמי בחברות הענק האמריקאית. ועכשיו הוא עוזב את הפועל ירושלים כי הוא מרגיש שכבר מיצה את הבעלות שלה וכי יש משהו הרבה יותר גדול הרבה יותר בעולם הכדורסל: בוסטון סלטיקס.
נראה שגם אם ביורוליג היו מאשרים להפועל ירושלים להגיע לפיינלפור של היורוליג מדי שנה, אלון - שלא יכול לרכוש אחוזים בקבוצת NBA כשהוא בעלים של קבוצת כדורסל אחרת - לא היה נשאר בירושלים.
בוסטון סלטיקס, שאלון גדל בתקופה בה במדיה שיחקו לארי בירד, קווין מקהייל ורוברט פאריש, שווה, לפי הערכות מגזין פורבס, 2.5 מיליארד דולר. השווי שלה, ככל הנראה, רק יעלה בקרוב. ליגת ה-NBA כולה בנסיקה למעלה. הכנסותיה, לפי הערכות, עומדות על העונה על כ-300 מיליון דולר, הצפי לרווח עומד על כ-80 מיליון דולר (בשנה שעברה הכניסה כ-200 מיליון דולר והרוויחה כ-60 מיליון דולר).
מי הבעלים
בוסטון בבעלות חברת Boston Basketball Partners, קבוצת משקיעים שרכשו אותה ב-2002 עבור סכום של כ-360 מיליון דולר. המשקיעים הבולטים ביותר הם אנשי העסקים וויק גרוסבק וסטיבן פאליוקה. אך ישנם גם אחרים כגון ג'יימס פאלוטה, שכיום הוא הבעלים גם של רומא מהליגה האיטלקית. בין קבוצת הבעלים גם רוברט אפשטיין, פסיכולוג-סופר מפורסם; פול אדג'רלי, שמנהל קרן הון עם נכסים בשווי 65 מיליארד דולר וגלן הצ'ינס, שמנהל קרן הון עם נכסים בשווי 39 מיליארד דולר. שותפים סולדים בהחלט.
בגלל מבנה הבעלות וחוסר הרצון והצורך של הבעלים להכניס יד לכיס ולכסות הפסדים, הקבוצה צריכה הזרמת כספים בשביל לשלם מס יוקרה על החזקת קבוצה שתתחרה על האליפות. הכסף שעשוי להגיע מרכישת אחוזים של אלון יסייע לה לשמר את הסגל הקיים - צעיר וזול, שעם השנים יהפוך ליקר יותר ויקשה על סלטיקס להישאר מתחת לתקרת השכר (כל קבוצה שעוקפת את תקרת השכר צריכה לשלם 'קנס' לשאר הקבוצות שלא עקפו את התקרה).
על פי מקורות בסביבתו של אלון, הישראלי כבר עבר על החוזים של הגדולים של הקבוצה. יש מצידו התרשמות עמוקה מהעבודה של הנשיא לענייני כדורסל של הקבוצה - מי שאחראי על בנייתה - דני איינג'. הג'נרל מנג'ר של הקבוצה, מייק זארן, הוא אחד מהאנשים החכמים ביותר בכדורסל. הקבוצה, שהעפילה פעמים ברצף לגמר המזרח, מואמנת על ידי אחד מהמאמנים הטובים בעולם, בראד סטיבנס והסגל מלא בכישרונות צעירים לצד שלושה אולסטארים בדמותם של אל הורפורד, גורדון היוורד וקיירי אירווינג. הבעלים – כאמור, קבוצת משקיעים - לא מתערבים בעניינים המקצועיים ואין להם סיבה. הקבוצה מצוינת, יש לה עוד פוטנציאל צמיחה לא מבוטל והיא במקום ה-5 ברשימת הקבוצות השוות ביותר ב-NBA.
אחלה אקלים
ה-NBA נהפך בשנים האחרונות לשלוחה של הסיליקון ואלי. גולדן סטייט ווריירס בבעלות ג'ו לאקוב, בעל קרן הון שמתמחה בהשקעות בהייטק ופיטר גובר, מפיק הוליווידי מפורסם. דאלאס מאבריקס בבעלות כריש ההייטק מארק קיובן. יו"ר מיקרוספוט, סטיב באלמר, רכש בשנת 2014 רכש את לוס אנג'לס קליפרס תמורת שני מיליארד דולר. פול אלן, שייסד את מיקרוסופט עם ביל גייטס, הוא הבעלים של פורטלנד טריילבלייזרס כבר שנים רבות. גם סקרמנטו קינגס ודטרויט פיסטונס גם כן בבעלות משקיעים בהיי-טק. כמו כן, פילדלפיה סבנטי-סיקרס, גם כן בבעלות של משקיעים רבים – חלקם בהייטק. האקלים בליגה הוא מושלם ליזם הצעיר – כדי לייצר קשרים ולהתחבר עם האנשים החזקים בקהילת ההייטק וגם להיות בעלים של נכס שהמשך צמיחתו כמעט מובטחת.
מה יהיה עם הפועל ירושלים?
מהפועל ירושלים נמסר כי "אלון העביר את סמכויותיו בהפועל ירושלים לקבוצת משקיעים שכוללת את הפרסומאי איל חומסקי שיהפוך לשותף-מנהל בקבוצה". אלון, בעצם, מוותר על המניות שלו בקבוצת הרכישה. כבעלים המשקיע ביותר בקבוצה - ירושלים תצטרך להסתמך יותר מאי פעם על הכנסותיה הטבעיות, שגם כן עלו בעשרות אחוזים מאז 2013. מדובר על הכנסות של כ-20 מיליון שקל, שמותירים אותה במקום השני מבחינת תקציב - הרבה מאחוריי מכבי תל אביב (עם או בלי הפיצול בקבוצות). לא בטוח שהפועל ירושלים תוכל לעשות מהלכים אמיצים כפי שעשתה בתחילת דרכו של אלון (החתמת ליאור אליהו ויותם הלפרין ממכבי תל אביב והחתמת דונטה סמית', שהיה קרוב למכבי תל אביב).
אורי אלון, עדיין לא בן 40, וכבר וטראן בכל הקשור לעסקאות ענק גלובליות באחת מהזירות האכזריות ביותר: ההייטק האמריקאי. לעסקי הכדורסל נכנס כאוהד ועזב כבעל ניסיון רב בניהול קבוצת כדורסל כבעלים. חלום הילדות הגדול - להיות בעלים של הפועל ירושלים - התגשם. עכשיו מתחיל חלום ילדות פרוע במיוחד: להיות הבעלים של בוסטון סלטיקס.