$
ספורט עולמי

מה הופך את בראד סטיבנס למאמן כדורסל כל כך טוב?

בוסטון סלטיקס של בראד סטיבנס משחקת בלי שניים מהשחקנים הכי טובים שלה - סיטואציה שבה כל קבוצה אחרת ב-NBA היתה קורסת. סלטיקס הצליחה להדיח בפלייאוף 3 מהשחקנים הכי טובים בליגה ומובילה 0-2 על לברון וקליבלנד בגמר המזרח. אז מה סטיבנס עושה כל כך טוב?

אוריאל דסקל 20:1216.05.18

פסיכולוג. על אמת

 

בראד סטיבנס, מאמן בוסטון סלטיקס בן ה-40, עבד בארבע עבודות בחייו. כיום הוא מאמן בוסטון. בעבר היה מאמן ועוזר מאמן של קבוצת הכדורסל של אוניברסיטת באטלר, ולפני הקריירה שלו בכדורסל עבד כמלצר ברשת המסעדות אפלביז וכאיש שיווק של ענקית התרופות האמריקאית, Eli Lilly.  

 

 

 

בראד. עוזר לשחקנים להתמודד עם חרדה בראד. עוזר לשחקנים להתמודד עם חרדה צילום: רויטרס

 

 

העבודה במסעדה היתה זמנית וחסרת חשיבות. ואולם, העבודה בחברת התרופות סיפקה לו פרספקטיבה טיפה שונה על הקריירה שלו ועל החיים עצמם. הוא עבד רבות ישירות מול אנשים עם מחלות כגון סכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית, דיכאון וחרדה. זה לימד אותו על חשיבות הנושא עבור "אנשים רגילים" בכלל וספורטאים בפרט. "היה לי את המזל לעבוד ב-Ely Lilly" אמר סטיבנס ל-Boston.com. "עניין הבריאות הנפשית הפך לחשוב מאוד עבורי כבר אז".

 

"כשאתה רואה את המספרים של אנשים שמתמודדים עם דיכאון, חרדה, ומחלות נפשיות אחרות, אתה מבין שמדובר בהרבה מאוד אנשים", אמר סטיבנס לעיתונאים לפני מספר חודשים כאשר מספר שחקני NBA "יצאו מהארון" וחשפו שהם סובלים מבעיות נפשיות. "לכן אנחנו בקבוצה רוצים לוודא שאנחנו מבינים את העניין הזה לעומק".

 

מרקוס סמארט, הגארד של הסלטיקס אישר: "בראד מדבר איתנו על בריאות הנפש כל הזמן. הרבה לפני שזה נהפך לדיון פומבי בעקבות הגילויים על דמאר דהרוזן (דיכאון) וקווין לאב (התקפי חרדה). זה רק מראה עד כמה בראד חושב על אחרים. על מערכת התמיכה בהם. זה חשוב מאוד עבורנו".

 

בוסטון מאפשרת לכל שחקן לפנות לכל מומחה לבריאות הנפש. אין שום הגבלה (בניגוד לרוב הקבוצות שלא רוצות שהשחקנים שלהם ילכו לגורמים חיצוניים שעשויים להשפיע עליהם ללא שליטת הקבוצה כביכול). "חשוב לי מאוד שאנשים יקבלו טיפול", אמר סטיבנס, שמדי כמה שבועות מביא מומחים לבריאות הנפש לשיחה עם השחקנים.

 

ההשפעה של הפתיחות הסלטיקית לנושא היא משמעותית מאוד עבור קבוצה מאוד צעירה.

 

רגוע כמו פרה בהודו

 

העבודה בחברת התרופות ומול פגועי נפש סייעה לסטיבנס בקריירה שלו על ידי כך שיצר קשרים עם מומחים לבריאות נפש, למשל. ניתן לשער גם שהעבודה מול אנשים שחווים מצבי קיצון נפשיים, שיפרה את האינטלגנציה הריגשית שלו ואולי הכי חשוב: האפיזודה ב-Ely הכניסה אותו לפרופורציות לגבי הצרות שלו כמאמן NBA - מה שעשוי להסביר את קור הרוח שהוא מראה על המגרש בזמן משחקים.

 

מאמנים שעל הקווים צורחים ועושים מחוות מוגזמות כדי להעביר נקודה לשופטים או לבעלי הקבוצה (היי, תראו - אני עובד!), עשויים לייצר פאניקה בקרב השחקנים, לגרום להם לאובדן ביטחון עצמי וגם "לכבות" חלק מהשחקנים. אצל בראד כל מה שהם רואים זה אדם רגוע שלפני כמה רגעים הסביר להם מה המהלך הבא שלהם צריך להיות. כפי שקיירי אירווינג, כוכב בוסטון סלטיקס, סיפר בפודקאסט של ג'יי.ג'יי רדיק: "הוא אף פעם לא מתעצבן. גם כשאנחנו בפיגור של 20 הפרש, הוא פשוט אומר מה צריך לעשות. מראה לנו תוכנית חזרה למשחק ואומר לנו איך לעשות את זה". הסטטסיטיקות מצדיקות את התנהלותו של סטיבנס.

 

סלטיקס שלו ניצחו 8 משחקים העונה בהם היו בפיגור של 15 נקודות או יותר. זה הנתון הכי גבוה ב-NBA מאז 1996. "לחלק מהשחקנים יש נטייה להתרגש יתר על המדיה או להתעייף ממאמן עם אנרגיות גבוהות מדי" אמר דני איינג', נשיא לענייני כדורסל של בוסטון סלטיקס ל-ESPN. "בראד עוזר עם זה"

 

וזה לא רק שבמשחקים סטיבנס נשאר רגוע כמו פרה בהודו. לאורך העונה כולה הוא מראה קור רוח מרשים - שמשפיע על הקבוצה. אולי בוסטון שלו איבדה את ההחתמה הגדולה של הקיץ, גורדון הייווורד, חמש דקות לתוך העונה וממרץ משחקת ללא השחקן הכי טוב שלה, קיירי אירווינג, אבל בוסטון שלו ביתרון 0-2 על קליבלנד קאבלירס של לברון ג'יימס בגמר המזרח. שני ניצחונות מגמר המזרח. וזה הרבה בזכות השליטה העצמית של סטיבנס מצד אחד ומצד שני הפתיחות שלו וההבנה שלו של בעיות נפשיות ששחקניו מתמודדים איתן במהלך העונה.

 

 

"השם הראשון ברשימת המועמדים היה בראד סטיבנס, וגם השני והשלישי. לא היה שם אחר" "השם הראשון ברשימת המועמדים היה בראד סטיבנס, וגם השני והשלישי. לא היה שם אחר" צילום: איי אף פי

 

השיטה מנצחת

 

סטיב פאליוקה, אחד מהבעלים של בוסטון סלטיקס, סיפר בראיון ל"בוסטון גלוב" מי היה ברשימת המועמדים של דני איינג' להחלפת דוק ריברס, כשהאחרון - אלוף עם בוסטון סלטיקס ב-2008, עזב את הקבוצה ב-2013. "דני הגיש לי רשימה" סיפר פאליוקה. "השם הראשון היה בראד סטיבנס. השם השני היה בראד סטיבנס. והשם השלישי היה בראד סטיבנס. לא היה מעבר לשמו שם אחר".

 

למה סטיבנס? ב-2010 איינג' ופאליוקה הלכו יחדיו למשחק הגמר של ה-NCAA בין קבוצה באטלר בולדוגס הצנועה לקבוצת הפאר דיוק בלו דווילס אותה מאמן מייק ששבסקי, גדול מאמני המכללות בכל הזמנים. איינג' ראה את באטלר משחקת, זיהה משהו בה שהזכיר לו את בוסטון סלטיקס הגדולה של 1986 (בה שיחק) ואמר לפאליוקה: 'תראה שם למטה, זה המאמן הכי טוב במכללות'. "קואץ' קיי" ענה פאליוקה. 'לא - סטיבנס" הגיב איינג'. דיוק ניצחה באותו ערב.

 

למרות ההפסד של סטיבנס, פאליוקה ושאר הבעלים הבינו מה שאיינג' הסביר להם. הגעה לגמר עם קבוצה כמו באטלר, שלא יכולה לגייס אף אחד מ-50-60 השחקנים המובילים בתיכונים, לגמר ה-NCAA, הראה משהו על המאמן. על השיטה שלו, על ההתנהלות שלו ועל היכולת שלו לייצר קבוצה שהשלם הרבה-הרבה-הרבה יותר גדול מסך חלקיו. והוא עשה זאת פעמיים. "להגיע לשני גמרים פעמיים עם קבוצה כזו זה לא פחות מנס" אמר פאליוקה.

 

סטיבנס הביא את השיטה הזו גם לבוסטון סלטיקס. ולאורך שנותיו בקבוצה הוציא הרבה יותר ממה שציפו ממנה. בשנה שעברה קבוצה שמלאה בשחקנים עם משהו להוכיח (רובם נזרקו מקבוצתם המקורית, רבים מהם נבחרו בסיבוב השני בדראפט) הגיעה תחת סטיבנס לגמר המזרח. השנה, עם סגל חדש לחלוטין - איכותי יותר ואתלטי יותר - הקבוצה מועמדת לאליפות.

 

ככה זה שיש שיטת משחק ברורה ותרבות ניהולית שמשתלבת בשיטה. אלו הדברים שהפכו את סן אנטוניו של גרג פופוביץ' לגדולה בדורנו. אלו הדברים שהופכים את גולדן סטייט ווריירס לשולשת.

 

מה היא אותה "שיטה" של סטיבנס? "סטיבנס הוא קודם כל מאמן הגנה" הסביר שחקן הקבוצה בן ה-21, ג'יילן בראון. "זה אומר שקודם כל צריך לעשות הגנה. והוא מכין את ההגנה כך שתתאים לקבוצה היריבה". בראון לא יכול לגלות בדיוק מה סטיבנס אומר לשחקניו, אבל לאורך העונה כולה, סטיבנס מצליח להפתיע את עמיתיו עם הגנות מותאמות להתקפות שלהן בצורה מושלמת. סטיבנס מנתח וקורא את היריבות ברמה גבוהה ובעל יכולת תקשורת גבוהה מספיק כדי להעביר את המסרים בברור לשחקניו. בהתקפה - מלבד כמה תרגילים מבריקים שסטיבנס 'גונב' (לטענתו) מכל מיני משחקים שהוא רואה - בוסטון מתבססת על הרבה זריקות מהשלוש, תנועת כדור רבה, בידודים עבור מגוון שחקנים וחסימות רבות לשחקנים ללא הכדור. ממש כמו באטלר שלו. מבלי לדעת זאת ב-2013, בבוסטון מינו מאמן שמכתיב את הכדורסל של העתיד כבר מ-2007. .

 

מחובר לערכים

 

כשצוות מטעם בוסטון סלטיקס הגיע לראיון עבודה עם בבית אימו של סטיבנס שבציונוויל (עיר-ציון), אינדיאה, נטען בפני המאמן שהקבוצה יוצאת לדרך חדשה אחרי עזיבת ריברס וטריידים גדולים שנעשו על מנת לבנות מחדש את הקבוצה (הכוכבים המזדקנים הוחלפו בבחירות דראפט עתידיות ושחקני משנה). פאליוקה, איינג', מייק זארן (הג'נרל מנג'ר) ובעלים נוסף, וויק גרוסבק, הבהירו בפני סטיבנס את התוכניות שלו למועדון הגדול בהיסטוריה של ה-NBA. סטיבנס אמר שהוא מודה להם על ההזדמנות אך הוא לא מוכן לעשות מה שנהוג לכנות "טנקינג" - הפסדים בכוונה כדי לקבל בחירות גבוהות בדראפט. "לא, זה בחיים לא יקרה" אמר איינג'. "אנחנו תמיד מנסים לנצח - ככה זה בבוסטון". סטיבנס אמר שהוא שמח כי הוא לא היה מוכן להשתתף ב"הליך" שכולל הפסדים. הצדדים הבינו שמדובר בחיבור ערכי עמוק יותר ממאמן לקבוצה. יש כאן מאמן שמבין את המסורת של בוסטון סלטיקס.

 

לא במרכז העניינים

 

לאחרונה סטיבנס אמר שכל הדיבורים והכתבות עליו 'מביכים' אותו. הוא טען שהוא לא הסיפור אלא השחקנים שלו. והוא אותנטי לגבי זה. כמעט ואין כתבות עומק על אישיותו של סטיבנס או דרכי העבודה שלו. הוא לא כמו מאמנים אחרים שמטיפים ל'תרבות' ועשויים לדבר על פוליטיקה וההקשרים הנרחבים יותר של כדורסל בארה"ב. זה כנראה מה שהופך אותו לאחד מהמקרים הנדירים הללו של מאמן קולג'ים שמצליח במשחק המקצועני. בבוסטון, שם נכוו בעבר משם ענק בקולג'ים שכשל ב-NBA (ריק פטינו) עשו ניתוח לגבי אילו מאמני קולג'ים כן מצליחים ב-NBA וגילו שדווקא אלו מ"תוכניות צנועות" הבינו שהם לא מרכז הסיפור. זאת בניגוד למאמנים מתוכניות ענק, שהם השואו הגדול (והיחידים שמקבלים שכר של סופרסאטרים) בקולג' שלהם. "הוא תמיד חושב על השחקנים - הוא מבין שהמשחק הוא שלהם. לא שלו" הסביר דני איינג'.

 

 

בוסטון סלטיקס. "הוא תמיד חושב על השחקנים - הוא מבין שהמשחק הוא שלהם. לא שלו", הסביר דני איינג' בוסטון סלטיקס. "הוא תמיד חושב על השחקנים - הוא מבין שהמשחק הוא שלהם. לא שלו", הסביר דני איינג' צילום: איי אף פי

 

לא מאשים, לא לוקח קרדיט. רק חיובי

 

איזייה תומאס, מי שכיכב במדי בוסטון סלטיקס בשנה שעברה, עזב את המועדון בטונים צורמים אך על סטיבנס אמר שהוא "המאמן הכי טוב שהיה לי בחיים". רבים משחקניו לשעבר של סטיבנס טוענים זאת. הטיעונים השגורים בפיהם דומים: "הוא נותן ביטחון", "הוא אף פעם לא מאשים את השחקנים", "הוא אף פעם לא לוקח קרדיט על הניצחונות", "הוא תמיד מגבה את ההחלטות שלנו", "הוא דורש מקצוענות ברמה הכי גבוהה אך תמיד הוגן", "הוא כנה ולא משקר". סטיבנס הוא חבר בעמותה שנקראת Positive Coaching Alliance, שנועדה לסייע ביצירת תרבות תומכת וחיובית בקרב מאמנים ושחקנים. אצל סטיבנס אין ביקורות חריפות בפומבי או צרחות על השחקנים. יש בעיקר התמקדות על מה שחקנים עשו נכון ומה הם צריכים לעשות "נכון יותר". שיחות קשוחות יותר מתנהלות בדלתיים סגורות - אחד על אחד.

 

קשיחות אמיתית

 

בכתבה של זאק לואו מ-ESPN סטיבנס לא דיבר הרבה אבל כן סיפר לעיתונאי שלאחרונה קרא ספר (הוא לא זוכר איזה) בו מצא את ההגדרה המושלמת לקשיחות שהוא מחפש בשחקניו. "קשיחות זו היכולת להתמודד פיזית ונפשית ולבצע את המשימה בכל תנאי". סטיבנס מריע לשחקנים שעושים את העבודה שלהם חרף הקשיים. הוא מרעיף שבחים על ארון ביינס - הסנטר של סלטיקס - שאולי חוטף דאנקים על הפרצוף משחקנים גדולים ואתלטים ממנו, אבל ממשיך פעם אחר פעם לנסות לחסום אותם. "לא איכפת לו לחטוף את הדאנקים האלה על הראש - ייתכן שאחרים לא היו רוצים את המבוכה הזו כל כך הרבה פעמים, אבל הוא חוזר על הפעולה ההגנתית הנכונה. הוא שם כשצריך אותו, בגלל זה הוא אמיץ" הסביר סטיבנס לעיתונאים. "זה נשמע כמו קלישאה" אמר סטיבנס ללואו. "אבל הדבר הכי קשה זה להישאר ברגע ולהמשיך לעשות את העבודה".

 

אף אחד לא טוחן צעירות

 

בוסטון סלטיקס היא הקבוצה הכי צעירה בפלייאוף. במהלך העונה שיחקה לפעמיים עם 7 רוקים (שחקני שנה ראשונה). כנראה שי שסיבה לכך שהקבוצה, למרות הגיל והצעירות בליגה, לא משחקת כמו קבוצה צעירה. סטיבנס אוסר על שחקנים וותיקים להתייחס לשחקנים צעירים ורוקים כפי שמתייחסים בקבוצות אחרות לשחקנים צעירים ורוקים (מכריחים אותם לעשות את העבודות המלוכלות, לסחוב תיקים וכו'). נראה שההתנהלות של סטיבנס ושל שחקניו מול הרוקים העצימה את השחקנים הצעירים - שלקחו פיקוד לאורך העונה וגם בפלייאוף. כאמור, בוסטון היא הקבוצה הצעירה ביותר בפלייאוף הזה ועדיין מנצחת משחקים בצורה משכנעת נגד ענקי ה-NBA.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x