כישלון יסודי: הרמה של נבחרת ישראל – בין אסטוניה וארמניה
לכדורגלן הישראלי אין את היסודות כדי להתמודד עם נבחרות אירופאיות. מאמן טוב יכול לצמצם פערים. עם מאמן גרוע הפערים נחשפים
1. מאז 1991 נבחרת מקדוניה ניצחה בחוץ במשחק רשמי רק את אנדורה, ליכטנשטיין, אסטוניה, ארמניה, מאלטה וישראל. מבחינת אוכלוסייה, ישראל, שנבחרתה הפסידה אמש 1:0 למקדוניה, גדולה פי שלושה מהמדינה הכי גדולה ברשימה הזו.
- הפועל באר שבע נגד מאריבור: משחק מורכב מכל הבחינות
- הרם את הזבל, תמנע אלימות
- קליעה מהבטן: החידוש הישראלי שיביא לפריצת דרך ספורטיבית
2. לכדורגלן באירופה צריכים להיות יסודות ברורים, בסיס טכני שיאפשר לו לעמוד בקצב של המשחק המודרני - שהפך למהיר יותר ויותר בעשור האחרון (מספר הפעולות לשחקן גדל ב-50% ומספר הספרינטים ב-80%).
3. בליגות האירופאיות הבכירות, הדרישות הן הרבה יותר מבסיסיות, ודורשות יסודות עמוקים. בבונדסליגה, למשל, שחקן רץ 34 דקות, זה 31% יותר משחקן בליגה הישראלית. בליגה הישראלית שחקן ממוצע רץ 20 ספרינטים של עד 10 מטרים, בגרמניה השחקן הממוצע רץ 28% יותר ספרינטים. גם השחקן הממוצע בבונדסליגה רץ הרבה יותר ספרינטים למרחק של 10 מטרים - 34% יותר מהשחקן בישראל.
זה עוד לא הכל. הכוח המתפרץ של שחקן אירופי גבוה ב־24% מזה של הישראלי. וסיבולת הלב־ריאה שלו גבוהה ב־7%. שחקן אירופי מבצע בין 18 ל-20 שינויי כיוון עם הכדור - פי שניים מהישראלי.
למעשה, אלה הדברים שבסופו של דבר מובילים לניצחון במשחק. ממחקר של דניאל ווינר מאוניברסיטת דואיסבורג אסן ופמלה ויקר מהמכון ללימודים ספורטיביים בקלן (Moneyball Revisited: Effort and Team Performance in Professional Soccer) עולה כי אם קבוצה מגדילה את מספר הקילומטרים הכולל של ריצת השחקנים בקילומטר אחד נוסף - סיכוייה לנצח עולים ב־26% עד 28%.
4. צריך גם בסיס אנושי לנבחרת מצליחה, וצריך שהשחקנים יהיו אגרסיביים בכניסה לעימותים פיזיים. צריך שהשחקנים ילחמו אחד עבור השני, שיחפו אחד על השני, ידחפו אחד את השני, ושירצו לשחק אחד עם השני.
5. אם אין את היסודות הגופניים, הטכניים והאנושיים לכל שחקן - אין לנו מה למכור בהשוואה לנבחרת אירופאית ממוצעת. הבסיס הרעוע של השחקן הישראלי הוא כישלון של הכדורגל הישראלי.
6. כל זה עוד לפני שמגיעים לעניין הקבוצתי. הכישלון הוא של הקבוצה. משחק לחץ יעיל רק כשכל הקבוצה יודעת מה היא עושה ואיך היא עושה את זה. משחק מסירות הופך ליעיל רק כאשר כל שחקן יודע מתי לשחרר את הכדור לחברו לקבוצה, וחברו יודע את תפקידו ואת המקרים שבהם הוא יכול לאלתר.
7. אפשר לצמצם פערים פיזיים וטכניים - אפילו אם הם בסיסיים. אולם בשביל זה צריך טקטיקה - הוצאה לפועל של יעדים ומטרות להשגה באופן מיידי. מאמן טוב יוכל לצמצם את הפערים.
8. כאמור, על הטקטיקה אחראי המאמן. השחקנים ששיחקו בעבר אצל אלישע לוי אמרו עליו שהוא לא נותן הוראות, לא מתכונן למשחקים בצורה יסודית ולא מתכנן איך אמור להיראות המשחק או איך להוביל אותו. "אנחנו נראים כמו שאנחנו מתאמנים", הם אומרים. והאימונים חסרי כיוון, סתמיים לחלוטין. הכישלון הוא טקטי.
9. אלישע לוי אמר במסיבת העיתונאים אחרי המשחק שהוא בנה על ארבעה דריבליסטים שינצחו לו את המשחק (מיכאל אוחנה, מאור מליקסון, ערן זהבי וטל בן חיים). זו היתה האסטרטגיה הכושלת של נבחרת יוון לפני שהביאו לה מאמן גרמני, אוטו ריהאגל, שסילק את כל הדריבליסטים הקטנים ובנה נבחרת עם שחקנים בעלי יכולות פיזיות וטכניות בסיסיות של שחקנים אירופאים. יוון זכתה באליפות אירופה בעקבות השינוי. הכדורגל משוחק בעיקר ללא הכדור, בספרינטים ובסגירות, ובחיפויים וסיוע זה לזה. דריבל זה יפה, אבל לא זה מה שמנצח משחקים.
10. אבל להאשים את אלישע לוי פירושו לעשות הנחה להתאחדות הכדורגל. איזו תוכנית פעולה כוללת ומפורטת הציגו לו? מה היתה המשימה שלו? לשלב צעירים בנבחרת? לשחק כדורגל מגניב? לגבש נבחרת למוקדמות יורו 2020? לא להיות מושפלים? הכישלון הוא אסטרטגי.
11. ערן זהבי השליך את סרט הקפטן במהלך המשחק. הקהל היה עוין. חלק מקהל שילם כסף לא קטן כדי להגיע לאצטדיון בחיפה והוא התאכזב. הוא התאכזב מהרמה, מחוסר הצורה. זהבי, כפרצוף של הנבחרת, כשחקן המוביל שלה - לפחות מבחינה ציבורית - היה הקורבן של המרירות הזו. העובדה ששיחק בעבר במכבי תל אביב והמשחק התקיים בחיפה, לא סייעה לו.
12. השלכת סרט הקפטן היא הסיפור הגדול ומעבירה את תשומת הלב מהכישלון המקצועי. בייחוד בהתקפה. ייתכן שזה בגלל הטקטיקה של אלישע לוי והאווירה העוינת. אבל בסופו של דבר, גם לאחר שנכנס שחקן כמו תומר חמד - השחקן הישראלי היחיד באחת מהליגות המובילות באירופה - זהבי לא הצליח למסור לו ולו פעם אחת. 45 דקות בבית נגד נבחרת מקדוניה והשחקן המוביל לא הצליח למצוא במסירה את השחקן היחיד בישראל שמשחק בליגה בכירה.
13 . תומר חמד נכנס למשחק למחצית השנייה וישר הראה איך נראה שחקן בליגה בכירה. סיבוב על הבלם ויצירת הזדמנות בשניות הראשונות על המגרש. אחר כך יצר עוד שתי הזדמנויות לעצמו. הוא קיבל שניים וחצי כדורים סמוך לרחבה ויצר מהם הזדמנויות לשער. חמד לא דריבליסט מוכשר - כזה שאלישע לוי אמר שינצח לו את המשחק. הוא גם לא בעל פרופיל תקשורתי כמו ערן זהבי. ולא הצטיין בליגה הסלובנית כמו מרואן כבהא, אבל הוא כדורגלן שעובד קשה ויש לו את היכולות לשחק בליגה בכירה. נראה שזה לא מספיק כדי להיכנס להרכב הנבחרת של אלישע לוי.