$
ספורט ופוליטיקה

"הערכים שלנו גדולים יותר מפוליטיקה"

קומישינר ליגת הכדורסל הטובה בעולם אדם סילבר, שהגיע לישראל כחלק ממחנה כדורסל ללא גבולות, לא מתבייש בערכים הליברלים של הליגה: "אנחנו צריכים לעשות מאמץ כפול כדי להחדיר את הערכים שלנו לחברה האמריקאית"

אוריאל דסקל 08:3415.08.17

קומישנר ה־NBA אדם סילבר. שמכהן בתפקיד מ־2014, הגיע לישראל כדי לקדם את מחנה הכדורסל היוקרתי "כדורסל ללא גבולות" ("Basketball Without Borders"), המביא כדורסלנים צעירים מאירופה להתאמן בישראל. המחנה — שיתוף פעולה של ה־NBA, פיב"א ואיגוד הכדורסל המקומי — הוא חלק חשוב מהמודל החברתי, המקצועי והעסקי של ליגת הכדורסל הטובה בעולם, שמרבה לתפוס עמדה ברורה בנושאים חברתיים־גלובליים ופנים־אמריקאיים.

 

 

 

 

סילבר, על התוכניות הגלובליות של הליגה: "הכדורסל צומח, בין היתר, בגלל תוכניות כמו 'כדורסל ללא גבולות'. 51 שחקנים שהשתתפו במחנה הגיעו ל־NBA" סילבר, על התוכניות הגלובליות של הליגה: "הכדורסל צומח, בין היתר, בגלל תוכניות כמו 'כדורסל ללא גבולות'. 51 שחקנים שהשתתפו במחנה הגיעו ל־NBA" צילום: איי פי

 

אחד מהנושאים שהתבקש להגיב עליו על ידי כלכליסט זה התרת שימוש בקנאביס רפואי על ידי שחקני הליגה: "אני מאוד מתעניין במדע כשזה מגיע לקנאביס רפואי", אמר סילבר בשיחה במכון וינגייט. "מבחינה אישית, אני חושב שצריך להיות לזה רגולציה כמו במקרה תרופות אחרות אם המטרה שלהן זה התמודדות עם כאבים. וזה משהו שצריך לדבר עליו עם איגוד השחקנים. במובן הזה, אם המדע מראה שיש שימושים יעילים לזה בשביל מטרות רפואיות,אנחנו נהיה פתוחים לזה. אנחנו מקווים שאין הרבה כאב בספורט שלנו כמו בענפים אחרים, אז לא יהיה צורך בכך".

 

סילבר אמר את הדברים הללו כשבוע אחרי שבליגת הפוטבול של ארה"ב, ה־NFL, טענו שדנו בנושא עם איגוד השחקנים שלהם. כאבים ומחלות מוח דוגמת CTE נחשבים לשכיחים יחסית ב־NFL בשל אופי המשחק, והשימוש בקנאביס עשוי לסייע לשחקנים להתמודד עם כך.

 

 

יאניס אנטטוקומפו. ""יכול להיות שאותם אירופים גבוהים וכישרוניים היו הולכים בעבר לענפים אחרים כמו כדורעף, כדוריד, רוגבי או כדורגל. היום הם הולכים לכדורסל בגלל אירועים כמו 'כדורסל ללא גבולות' והעובדה שה־NBA מגיע למדינות מחוץ לארה"ב. כך ילדים נחשפים למשחק מגיל צעיר ובוחרים בו על פני ענפים אחרים" יאניס אנטטוקומפו. ""יכול להיות שאותם אירופים גבוהים וכישרוניים היו הולכים בעבר לענפים אחרים כמו כדורעף, כדוריד, רוגבי או כדורגל. היום הם הולכים לכדורסל בגלל אירועים כמו 'כדורסל ללא גבולות' והעובדה שה־NBA מגיע למדינות מחוץ לארה"ב. כך ילדים נחשפים למשחק מגיל צעיר ובוחרים בו על פני ענפים אחרים" צילום: אי פי איי

 

ערכים גלובליים וערכים לאיחוד פנים־אמריקאי

סילבר, שעובד ב־NBA מאז 1992 והיה סגנו של הקומישנר האגדי דיוויד סטרן, הבליט עם מינויו לתפקיד הבכיר את הערכים שהוא רוצה שהליגה תעמוד לצדם. כך, הוא השעה את הבעלים הקודם של לוס אנג'לס קליפרס דונלד סטרלינג בעקבות פרסום הקלטה שלו מכנה שחורים בשמות גנאי; עמד על משאית של ה־NBA במצעד הגאווה בניו יורק; וקרא לליברליזציה של חוקי ההימורים הנוקשים בארה"ב. למעשה, סילבר עוסק ומדבר מאז מינויו על נושאים שקומישנרים של ליגות גדולות אחרות בארה"ב מתרחקים מהם.

 

האם העמדה הליברלית של ה־NBA בנושאים רבים מתאימה למודל העסקי של הליגה?

"אני לא מסתכל על זה כעמדה ליברלית בהכרח. אני מסתכל על זה כערכים הבסיסיים של הספורט ושל הליגה שלנו. מקודם אמרתי לילדים במחנה, 'כשזה מגיע ל־NBA ולספורט שנקרא כדורסל — אנחנו רוצים שיהיו גיוון, שיתוף וכבוד'. אני מבין שבעידן הנוכחי יש השלכות פוליטיות לערכים האלה, אבל אנחנו חושבים שהערכים האלה גדולים יותר מהפוליטיקה. מדובר בערכים אוניברסליים, ואנחנו נמשיך לדבר עליהם כי אנחנו חושבים שהם חשובים לספורט ולחברה".

 

האם הסיטואציה הפוליטית בארה"ב מפריעה לליגה?

"אני חושב שזה רק אומר שאנחנו צריכים להתאמץ כפול כדי להחדיר את הערכים האלה לחברה האמריקאית כערכים מאחדים".

 

 

דיוויד בלאט. "השחקנים והמאמנים ב־NBA לא מפחדים לקום ולהגיד מה שהם חושבים", אמר בלאט. "אני, מן הסתם, בצד שלהם. לצערי הרב, לא מקשיבים להם יותר מדי, אבל זה ישתנה" דיוויד בלאט. "השחקנים והמאמנים ב־NBA לא מפחדים לקום ולהגיד מה שהם חושבים", אמר בלאט. "אני, מן הסתם, בצד שלהם. לצערי הרב, לא מקשיבים להם יותר מדי, אבל זה ישתנה" צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

השחקנים והמאמנים לא חוששים להיות פוליטיים

דמויות בכירות נוספות בליגה כגון מאמן סן אנטוניו ספרס גרג פופוביץ' ומאמן גולדן סטייט ווריורס סטיב קר מתבטאים רבות בנוגע לערכים אוניברסליים. אל מאמנים אלו, שתקפו ישירות את נשיא ארה"ב דונלד טראפ על עמדותיו ומעשיו, מצטרפים גם השחקנים הבולטים בליגה שנלחמים על הערכים הליברליים של אמריקה.

 

על כך מעיד גם דיוויד בלאט, לשעבר מאמן קליבלנד קאבלירס, שהגיע אתמול גם כן למכון וינגייט במסגרת מחנה הכדורסל היוקרתי. "השחקנים והמאמנים ב־NBA לא מפחדים לקום ולהגיד מה שהם חושבים", אמר בלאט. "אני, מן הסתם, בצד שלהם. לצערי הרב, לא מקשיבים להם יותר מדי, אבל זה ישתנה. הם לא מפחדים לקום ולעמוד לצד ערכים".

 

אותם ערכים אוניברסליים שהליגה והדמויות בה מייצגים משתלבים עם המודל העסקי של הליגה. ה־NBA היא הליגה האמריקאית הגלובלית ביותר, והיא צריכה את העניין וההכנסות מרחבי העולם כדי להתמודד מול מפלצות רייטינג כגון ה־NFL וה־MLB (ליגת הבייסבול של צפון אמריקה). "אחת הסיבות שהכדורסל גדל היא העניין הגלובלי בו ותוכניות כגון 'כדורסל ללא גבולות'", אמר סילבר לעיתונאים שהגיעו למכון וינגייט. "היו 3,000 שחקנים צעירים ב־16 המחנות שקיימנו לאורך השנים. 51 מהם הגיעו ל־NBA".

 

סילבר גם סיפר על שיתוף הפעולה של ה־NBA עם יוטיוב, והסביר כי הגישה הליברלית לשידור האינטרנטי נובעת מתפיסה שכדורסל צריך להגיע לכולם, בכל העולם. "אנחנו חיים בעידן שבו איש צעיר יכול להיכנס לטלפון שלו ולראות הדרכת כדורסל מה־NBA או קליפים של השחקן האהוב עליו", הוסיף. "זה מסייע לנו להביא את השחקנים, המאמנים ואפילו השופטים הכי טובים לליגה. 25% מהשחקנים ב־NBA בעונה החולפת היו זרים".

 

הפתיחות מסייעת לליגה לכבוש את העולם

מלבד סילבר ובלאט, גם אחד מכוכביה של מכבי תל אביב בשנות ה־2000 אנתוני פארקר הגיע אתמול למחנה. פארקר, שמכהן כיום כג'נרל מנג'ר של לייקרלנד מג'יק מליגת הפיתוח של ה־NBA, סיפר כי הוא נדהם מהיכולות של השחקנים במחנה. "אני לא נראיתי ככה בגיל 17", אמר. "יכול להיות שאותם אירופים גבוהים וכישרוניים היו הולכים בעבר לענפים אחרים כמו כדורעף, כדוריד, רוגבי או כדורגל. היום הם הולכים לכדורסל בגלל אירועים כמו 'כדורסל ללא גבולות' והעובדה שה־NBA מגיע למדינות מחוץ לארה"ב. כך ילדים נחשפים למשחק מגיל צעיר ובוחרים בו על פני ענפים אחרים".

 

פארקר, ששואף להיות בעתיד הרחוק ג'נרל מנג'ר של קבוצת NBA, גם כן מאמין שהתפיסה הליברלית של הליגה מסייעת לה עסקית וספורטיבית. "זה האינטרס שלנו להיות בית לכל מי שרוצה" הוא אמר. בהתייחסות לסוגיית הקנאביס הרפואי בליגה, אמר פארקר כי "אם קנאביס מוכח כדבר שמסייע לספורטאים לישון, להתמודד עם כאבים ולהבריא — הליגה צריכה לאפשר להם לצרוך את זה כמו כל תרופה אחרת".

 

גם סם דקר בן ה־23, שבשתי העונות האחרונות שיחק ביוסטון רוקטס והקיץ עבר בטרייד גדול ללוס אנג'לס קליפרס, הגיע למחנה. אליו הצטרפו כמה שחקני NBA נוספים, בהם כוכב נבחרת ישראל ושחקן גולדן סטייט ווריירס עמרי כספי.

 

דקר סיפר אתמול כי גם הוא מאמין שהליגה השתפרה בזכות הכישרונות הבינלאומיים שמגיעים אליה. "בגלל שיש לך השחקנים הכי טובים בעולם ומכל מדינה בעולם, כולם צריכים לעבוד קשה יותר ולהיות חכמים יותר על המגרש", טען. "יש תחרות חזקה מאוד, וצריך להיות אובססיבי בעבודה ולחפש את היתרון היחסי שלך. אני חייב תמיד לחשוב על המשחק, הוא תמיד צריך להיות בראש שלי. ככה משתפרים".

 

בעידן של טראמפ ו"Make America Great Again", עידן שבו שחקן פוטבול מצוין כגון קולין קאפרניק לא מוצא קבוצה בגלל מחאה שלו נגד אלימות משטרה, ה־NBA נושאת את דגל הפתיחות לעולם. "בסופו של דבר, ה־NBA זורעת הרבה זרעי כדורסל וערכים ברחבי העולם", הוסיף פארקר. "היא תרוויח מזה, ותשיג יותר עניין במשחק שיביא לגידול בספר הכישרונות שיגיעו לליגה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x