$
ספורט ופוליטיקה

ככה הברקזיט משפיע וישפיע על הפרמיירליג

עליית מחירי אצטדיונים, כרטיסים, ושחקנים כבר מורגשת על האי הבריטי בעקבות משאל העם והפעלת סעיף 50

שירות כלכליסט 10:4505.04.17

בשבוע שעבר הפעילה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי את סעיף 50 באמנת ליסבון והתניעה בכך את תהליך עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי. בעוד שהתהליך כולו מאופיין בחוסר ידיעה, בכדורגל הבריטי כבר התחילו לראות ולהרגיש את ההשפעות של תוצאות משאל העם שנערך ביוני.

 

ההשלכות המדויקות של ההחלטה לא יתבהרו אלא רק בעוד שנים, אך אפשר כבר להצביע על דרכים שבהן הושפע הספורט הפופולארי במדינה עד כה או יושפע בעתיד הקרוב:

 

 

 

 

מסוט אוזיל. כמה הוא רוצה עכשיו? מסוט אוזיל. כמה הוא רוצה עכשיו? צילום: רויטרס

 

הליש"ט נחלשה - מחיר ושכר השחקנים עולים

 

ליש"ט חלשה יותר מובילה להעברות יקרות יותר: מאז נודעו תוצאות משאל העם איבדה הליש"ט לא מעט מערכה, ועוד לא הצליחה להתאושש. ככל שהתקרב מועד הפעלת סעיף 50 כך חזרו הירידות במטבע. קבוצות הכדורגל עומדות בעקבות זאת באותה בעיה שמטרידה בריטים שרוצים לצאת לנופש מחוץ לממלכה: הכסף שלהם שווה פחות. אך בעוד שהמרת ליש"ט ליורו בשדה התעופה מסתכם בהפסד של כמה ליש"ט, אצל קבוצות שעוסקות בחוזי העברה במיליוני ליש"ט, ההפסד משמעותי יותר.

 

כמו כן, השווי של חוזים וסעיפי העברה משתנים בגלל שערי המטבע: בעוד שמועדוני הכדורגל הבריטים נפגעו בשל היחלשות הליש"ט, בכל הקשור לסעיפים קיימים בחוזי ההעברות ובחוזי השחקנים הם במידה מסוימת הרוויחו. בהתחשב במטבע המעורב, דמי מכירה ובונוסים לשחקנים ממועדונים מחוץ לבריטניה יהיו שווים כעת פחות, ועשויים להכניס יותר כסף. אם כי, ההיפך נכון לגבי חוזים שנחתמו ביורו או בכל מטבע אחר.

 

עלייה בדרישות השכר של שחקנים זרים גם כן בעיה: קבוצות ימצאו עצמן בבעיה כשישבו לדון בחוזים חדשים עם שחקני הרכש, שיגלו שהם מרוויחים פחות ממקודם בשל ירידת השווי של הליש"ט. השחקנים והסוכנים שלהם ידרשו סכומים גבוהים יותר בליש"ט כדי לפצות על הפערים בשערי המטבעות.

 

גם ההכנסות שוות פחות

 

חוזי השידור של הפרמיירליג שווים פחות: באופן טבעי, בגלל הירידה בשווי של הליש"ט, נפגע כוח הקנייה של קבוצות הפרמיירליג, שעלה בשנים האחרונות. אולם, מכיוון שהמחירים ממשיכים לעלות, הם יהיו מבודדים מההשפעות הללו לעת עתה.

 

 

דלה אלי. מחירי השחקנים הבריטים יעלה עוד יותר דלה אלי. מחירי השחקנים הבריטים יעלה עוד יותר צילום: גטי אימג'ס

 

עלייה בשווי שחקנים מקומיים

 

האפשרות שאזרחי מדינות האיחוד האירופי יפסידו את הזכות שלהם לעבוד ולחיות בבריטניה מבלי להזדקק לוויזות, אישורי עבודה ומסמכים אחרים תוביל לעלייה בשווי של השחקנים המקומיים, שכן יהיה קשה יותר לייבא שחקנים. כיום כבר קיימות מכסות לשחקנים מחוץ לאיחוד האירופי. המתנגדים לנטייה של קבוצות הפרמיירליג לחפש כישרונות מחוץ למדינה ישמחו מהחדשות שהליגה הבכירה תצטרך בקרוב לקנות שחקנים בריטים כדי לבנות את הסגל ולהשקיע יותר מאמצים במציאת שחקנים מליגות נמוכות, האקדמיות וסצנת החובבים. ענייני היצע וביקוש מצביעים על כך שהערכת השווי הגבוהה גם ככה של השחקנים הבריטים רק תעלה. עם זאת, האקדמיות הטובות והפורות ביותר מחוץ לפרמיירליג לא יוכלו לנצל את ההזדמנות במלואה בשל תכנית Elite Player Performance של התאחדות הכדורגל, שב-2015 הציבה תקרה על התשלום שהן יכולות לדרוש ממועדון גדול המעוניין בשחקנים המבטיחים ביותר שלהם.

 

כמו כן, פחות שחקנים צעירים יגיעו לאנגליה. הפסד גישה לשחקנים הצעירים הטובים ביותר באירופה: בעוד שהברקזיט ייתן דחיפה לשחקנים הצעירים בבריטניה, הוא עלול להוביל גם לכך שהאקדמיות המובילות יפספסו את השחקנים המבטיחים באירופה בשנים הבאות. ססק פברגאס, ג'רארד פיקה, הקטור ביירין, פול פוגבה הוחתמו כולם על ידי מועדוני הפרמיירליג לפני שמלאו להם 18, זאת הודות לפרצה משפטית ברגולציות של פיפ"א, שהתאפשרה רק הודות לחברות של בריטניה באיחוד האירופי. אחרת אם המועדונים היו צריכים לחכות עד שימלאו להם 18 כדי להחתים את השחקנים המוכשרים הללו, כפי שקורה עם שחקנים מדרום אמריקה, אפריקה ושאר העולם.

 

קבוצות בריטיות לא יוכלו יותר להשתמש בקבוצות אירופיות כדי לעקוף חוקי אישורי עבודה: קבוצות הפרמיירליג יתקשו גם למשוך את השחקנים הטובים והמבטיחים ביותר מרחבי העולם, מרגע שיאבדו את היכולות לנצל את החוקים המקלים יותר הנהוגים במדינות האיחוד האירופי. כיום, קבוצה יכולה להחתים שחקן שלא זכאי לאישור עבודה שיבוא לשחק בבריטניה, ולהעביר אותו באופן זמני לקבוצת אחות באחת ממדינות האיחוד האירופי שיש להם חוקי ההעסקה פחות נוקשים. זו הפכה להתנהלות שכיחה לרכוש שחקנים רק כדי להשאיל אותם לקבוצות אחרות בהולנד ובבלגיה עד שיורשו לשחק בפרמיירליג.

 

החובות עולים וגם עלויות האצטדיונים החדשים

 

עלויות גבוהות יותר למועדונים שבונים אצטדיונים חדשים: לטוטנהאם הוקצו במקור 400 מיליון ליש"ט לבנות את האצטדיון החדש שלהם בסמוך לוויט הארט ליין, אך עלויות החומרים והעבודה הגדולות בעקבות הברקזיט, הובילו לכך שהעלות הוכפלה ל-800 מיליון ליש"ט. בעקבות זאת, הפרויקט יהפוך לאצטדיון היקר ביותר במדינה. "הברקזיט הוסיף 20% לעלויות עבור סחורות מיובאות בגלל שערי המט"ח, כך גם לגבי שעות נוספות והבנייה", מסרה מנהלת המועדון דונה קאלן.

 

החוב של מנצ'סטר יונייטד עלה: הקריסה של הליש"ט לאחר משאל העם והתחזקות הדולר, גרמו לכך שהחוב שהוטל על מנצ'סטר יונייטד על ידי הבעלים משפחת גלייזר, טיפס ב-27.1%, על אף שהמועדון רשם הכנסות שיא. הדולר המתחזק נחשב לאשם המרכזי בהתרחבות החוב ב-87.2 מיליון ליש"ט, שהעלה את כלל הנטל ל-409.3 מיליון ליש"ט, כך לפי החישובים שערכו בעיתון הגרדיאן. מעמדה של יונייטד כמועדון העשיר בעולם נמצא גם כן בסכנה. בינואר 2017 הכריזה פירמת רואי החשבון דלויט כי יונייטד שברו את שיא ההכנסות בשנה, והכניסו 5.5 מיליון ליש"ט ב-2016, על רקע "צמיחה פנומנאלית" בפעילות השיווקית. הם גם כבשו מחדש את טבלת הקבוצות העשירות בעולם, לראשונה מזה 13 שנים. עם זאת, ליש"ט חלשה יותר "תקשה" על המועדון לשמור על התואר, כשברצלונה, באיירן מינכן וריאל מדריד נושפות בעורפו.

 

 

הדמיית האצטדיון החדש של טוטנהאם. המחיר עלה ל-800 מיליון ליש"ט הדמיית האצטדיון החדש של טוטנהאם. המחיר עלה ל-800 מיליון ליש"ט הדמיה: populous.co

 

 

מה יעשו השחקנים הזרים שכבר משחקים בליגה?

 

שחקנים ממדינות האיחוד האירופי יצטרכו להגיש בקשת תושבות: בעוד ששחקני האיחוד האירופי שכבר גרים ומשחקים בבריטניה קרוב לוודאי שלא יגורשו, אך שחקנים שיגיעו בהמשך יצטרכו לסדר קודם כל את הניירת שלהם לפני שיוכלו להצטרף למועדון בריטי. עם זאת, פירמת עורכי הדין מילס וריבס מייעצת לשחקני הכדורגל ולנציגים שלהם לנקוט בצעדים כדי להבטיח את האישור הרשמי לזכות שלהם להמשיך לחיות ולעבוד בבריטניה על ידי הגשת בקשות לתושבות קבע. שחקנים מחוץ לאיחוד צריכים לבקש וויזות מיוחדות כדי שיוכלו לשחק. אם כי ראש הממשלה תרזה מיי רמזה כי לא יחייבו את השחקנים מהאיחוד האירופי לתהליך דומה לאחר הברקזיט.

 

וגם האוהדים יסבלו

עליות המחירים יגולגלו לאוהדים, שכבר כיום משלמים את מחירי הכרטיסים הגבוהים באירופה. כמו כן, עלות הנסיעות תגדל ותפגע בתיירות הכדורגל: העלות של נסיעות לאיחוד האירופי תעלה עבור הבריטים, זאת בהנחה שחברות התעופה המוזלות יגלגלו את העלויות ללקוחות. האיחוד האירופי העניק גם יותר חירות לחברות תעופה בשמי אירופה, חירות שתסתיים ביחד עם הגבלות אחרות שיוטלו על חברות התעופה הבריטיות. גם הוויזות עולות כסף, במיוחד אם המועדונים לא יסכימו לשלם על כך. היתרון היחיד הוא שובו של הדיוטי פרי.

 

כמו כן, טורנירי ליגת האלופות והליגה האירופית ומשחקים בינלאומיים אחרים מביאים עמם עסקים רבים לבריטניה, אך הסיבוכים של הברקזיט ישפיעו על תעשיית תיירות הכדורגל המשגשגת של המדינה. נשיא אופ"א אלכסנדר צ'פרין כבר רמז בדבריו שלונדון וקרדיף יפסידו כשיבחרו ערים לארח משחקים בטורנירים גדולים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x