$
ספורט עולמי

המנהל המדעי של באיירן מינכן: "זה חשוב מאוד שאין לנו בעלים אחד"

ד"ר קרסטן שומאן, מנהל המחקר של באיירן מינכן בא לישראל כדי להרצות בקורס מנהלי ספורט בווינגייט וגילה חלק מהסודות המקצועיים שגורמים לקבוצה הטובה באירופה לתקתק

אוריאל דסקל 10:1128.04.15

מתיאס זאמר, המנהל הספורטיבי של באיירן מינכן, עובד עם ד"ר קרסטן שומאן (Dr. Karsten Schumann), דוקטור למדעי הספורט, מ־2006, ומאז הוא לא מוכן לעבוד בלעדיו. באפריל 2006 קיבל זאמר הצעה מההתאחדות לכדורגל הגרמנית להיות המנהל הספורטיבי שלה. לפני שהסכים לקבל את התפקיד, הוא פנה למנטור ומאמנו לשעבר — היינץ ורנר — בשביל עצות וטיפים לפני שהוא לוקח על עצמו את המשימה. "אין לך מושג מה לעשות", ורנר הזהיר את תלמידו המצטיין. "אתה רק עברת קורס קצר שלא מכין אותך לעבודה הזאת. אתה צריך מישהו לצדך. איש מדעי האימון, שיידע לכוון ולסייע לך".

 

 

 

 

שומאן (בחליפה השחורה במרכז) עם חניכי קורס מנהלי ספורט בווינגייט. "אנחנו לא כפופים לגחמות של מישהו אחד ולא מתכופפים בשביל לרצות רצונות של אדם אחד" שומאן (בחליפה השחורה במרכז) עם חניכי קורס מנהלי ספורט בווינגייט. "אנחנו לא כפופים לגחמות של מישהו אחד ולא מתכופפים בשביל לרצות רצונות של אדם אחד" צילום: יוחאי לנגבורד

 

זאמר ביקש המלצה לגבי מישהו כזה, וורנר המליץ על שומאן. השניים, זמאר ושומאן, סייעו להתקין מסילות שעליהן הנבחרת הגרמנית רכבה עד אליפות העולם וב־2012 עברו יחדיו לבאיירן מינכן. מבחינת זאמר, הוא ושומאן "חבילה". הוא לא ילך לאף מקום בלעדיו. שומאן כיום הוא עוזרו של זאמר. הוא מוגדר כ"רכז מדעי" או "מנהל מחקר", ותפקידו, בגדול, זה להעניק תמיכה מדעית לקבלת ההחלטות המקצועיות של זאמר.

 

אחראי על העתיד

השבוע ד"ר קרסטן שומאן הגיע לישראל כדי להרצות בפני צמרת המאמנים בארץ בקורס מנהלים ספורטיביים של המכללה האקדמית בווינגייט. הקורס מתקיים בשיתוף עם התאחדות הכדורגל ואיגוד הכדורסל, ומטרתו היא להכשיר מנהלי ספורט. הקורס הוא יוזמה של ד"ר איציק בן מלך, שמשמש כראש המרכז לרפואה ומתודיקה בספורט במכללה האקדמית בווינגייט. מאז תקופת לימודיהם המשותפת באוניברסיטת לייפציג בגרמניה מנהל ד"ר בן מלך קשר מקצועי וחברי עם ד"ר שומאן, וכך שכנע את האחרון להגיע לישראל. "תורת האימון נבנתה בעיקר במזרח גרמניה. הידע העצום שהיה למאמנים ולאנשי המדע שם, הביא לתוצאות פנומנליות. הידע הזה סייע לנו מאוד בשנות התשעים, למרות תקציבים נמוכים, להשיג מדליות באליפויות עולם, באליפויות אירופה ובמשחקים האולימפיים", מסביר בן מלך. אחרי הרצאות שהעביר לחניכי הקורס, שומאן גם התפנה לדבר עם "כלכליסט" על תפקידו בבאיירן מינכן ועל העבודה שלו, של זאמר ושל פפ גווארדיולה באלופת גרמניה.

 

ד"ר, מה בדיוק אתה עושה?

"אני רכז מדעי לצדו של מתיאס זאמר, שהוא המנהל הספורטיבי. הוא אחראי על החזון הספורטיבי של המועדון ועל האיכות הספורטיבית של אנשיו. הוא אחראי על ארגון התכנים הספורטיביים, על המבנה הספורטיבי וכאמור על האנשים שעוסקים בספורט במועדון. הוא מקבל את ההחלטות הספורטיביות ואני מסייע לו בקבלת ההחלטות הללו — עם ראייה על ההווה וראייה לעתיד. איך מגבים ועוזרים לצוות המקצועי כיום ובמסגרת תפקידי אני מגבה ועוזר לצוות המקצועי בפעילותו השוטפת וגם להתכונן לעתיד".

 

מה זה אומר?

"שיטות האימון, התזונה, הכושר, הבריאות הגופנית והנפשית - אלו נושאים שמשתנים כל הזמן. צריך לדעת איך הם ייראו בעתיד בשביל להתכונן אליהם. אנחנו חושבים שהצלחה היא עניין שאפשר לתכנן. אנחנו מנתחים, אנחנו מנסים להשתלט על כל התכנים, אנחנו קובעים ומנהלים דברים שצריך לקבוע — למשל איפה לערוך מחנה אימון — ואנחנו מתכננים את העתיד וההווה".

 

למועדונים אחרים יש אנשים בתפקיד שלך?

"לא. זה ייחודי לבאיירן. לרוב המועדונים יש מנהלים ספורטיביים, אבל לרוב המועדונים יש קשר עם אוניברסיטה כזו או אחרת שממלאת את הפונקציה שלי. לנו יש קשר עם אוניברסיטאות וגם אותי".

 

 

מהמצגת של ד"ר שומאן. "ישנה את תפיסת Mia San Mia — אנחנו מי שאנחנו ואנחנו נעשה את זה הכי טוב שאפשר" מהמצגת של ד"ר שומאן. "ישנה את תפיסת Mia San Mia — אנחנו מי שאנחנו ואנחנו נעשה את זה הכי טוב שאפשר"

 

"אנחנו מי שאנחנו"

פול ברייטנר, לשעבר שחקן בבאיירן, אמר שהקבוצה הביאה את פפ כדי לייצר למועדון סגנון כדורגל משלו. איך עושים את זה? כמה זה חשוב לטווח הארוך?

"הפילוסופיה של המועדון היתה חזקה לפני הגעתו של פפ. תמיד צריך להיות הכי טובים, לזכות בתארים וגם לשחק כדורגל יפה. ישנה את תפיסת Mia San Mia — אנחנו מי שאנחנו ואנחנו נעשה את זה הכי טוב שאפשר. העקרונות שלנו הם אותם עקרונות במשך שנים רבות: הרצון לנצח, להיות בעל יכולות טקטיות מתקדמות, טכניקה גבוהה תחת לחץ וכושר גופני גבוה ולהפיק הנאה מהמשחק.

 

"כלומר, מאמנים הגנתיים לא יצליחו אצלנו. פפ הביא מתודות חדשות. האימונים שלו קצרים ואינטנסיביים. שחקנים חייבים לבוא מוכנים לאימון כמו לפני משחק. כל אימון הוא טקטי ויש בו הרבה הרצת כדור. פפ תמיד מחפש פתרונות טקטיים למצבים שונים, ושיטות העבודה שלו עוברות לכל המועדון. הוא לוקח הרבה צעירים ממחלקות הנוער להתאמן אצלו כדי שילמדו את דרכי העבודה ואת הדרישות שלו. גם מאמני קבוצות הנוער והנערים מגיעים אצלו לכל האימונים. הם היחידים שיכולים לבוא ולראות את כל האימונים".

 

במסגרת תפקידו, שומאן מתמקד בעיקר בסקאוטינג, מעטפת בריאותית והנושא המדעי. האם הוא יכול לגלות איך באיירן בוחרת שחקנים?

 

"עקרונות הסקאוטינג החשובים לבאיירן נובעים מהפילוסופיה של המועדון: אנחנו מאמינים שטוב זה לא טוב מספיק. שחקן צריך איכות טכנית ואנושית, אבל הוא צריך גם להבין את המורכבות בכדורגל. הוא צריך להבין את המשחק במובן הטקטי, להיות טכני מספיק, להיות פיזי ולהיות בעל כושר טוב. הוא צריך להיות עם אחריות אישית שמגיעה ממקום של אהבת כדורגל. שיגיד לעצמו שהוא אוהב כדורגל וזה מה שהוא רוצה לעשות בחיים שלו — לשחק כדורגל.

 

"בעיקרון, אנחנו בודקים רק שחקנים עם פוטנציאל צמיחה. זה הדגש. אנחנו לא מחפשים את השחקנים שכבר מוכרים. הם פחות מעניינים אותנו. אנחנו מחפשים את אלו שיכולים להתפתח. אנחנו בודקים כל שחקן שנה וחצי לפני שרוכשים אותו. בוחנים את האספקטיים הנפשיים וההתנהגותיים אצלו ואיך הוא מתנהג מחוץ למגרש ועל המגרש. הסקאוטים צריכים להביא לנו מידע חדש על כל שחקן. זו עבודתם".

 

 

פפ גווארדיולה. "תמיד יש לנו 2–3 מאמנים שאנחנו עוקבים אחריהם ואחרי ההתפתחות שלהם ואותם נדע שאפשר להחתים כשנצטרך" פפ גווארדיולה. "תמיד יש לנו 2–3 מאמנים שאנחנו עוקבים אחריהם ואחרי ההתפתחות שלהם ואותם נדע שאפשר להחתים כשנצטרך" צילום: אי פי איי

 

אתם משתמשים בסטטיסטיקות מתקדמות?

"כן, אבל אני לא יכול לחשוף שום דבר. מה שחשוב לדעת אצלנו זה שאנחנו עוקבים אחרי השחקנים המצטיינים בכל אירופה. תמיד יש לנו 'סגל צללים', למקרה חירום. כלומר, יש לנו סגל שלם של מחליפים פוטנציאליים. אנחנו עושים את אותו הדבר עם מאמנים. תמיד יש לנו 2–3 מאמנים שאנחנו עוקבים אחריהם ואחרי ההתפתחות שלהם, ואותם נדע שאפשר להחתים כשנצטרך. אנחנו עושים את אותו הדבר במחלקת הנוער. יש לנו מאמני נוער פוטנציאליים שאנחנו נביא כשצריך. יש לנו שחקני נוער שאנחנו מכירים, מכל המדינה. חשוב לנו מאוד שבנוער יהיו גרמנים ובווארים".

 

 

מהמצגת של ד"ר שומאן. "הטוב הוא לא טוב מספיק" ו"תפקידי המנהל המקצועי" מהמצגת של ד"ר שומאן. "הטוב הוא לא טוב מספיק" ו"תפקידי המנהל המקצועי"

 

פפ? יא!

פפ גווארדיולה לא מועמד לעזיבה, והוא צפוי להמשיך בקבוצה עוד שנה לפחות (חוזהו מסתיים בסוף העונה הבאה), אבל האם יש גם לו מחליף פוטנציאלי? שומאן לא עונה, אבל משיחות שערך בישראל עולה תמונה מעניינת. באיירן מינכן, כאמור, "עוקבת" כבר אחרי כמה מחליפים פוטנציאליים — בהם לוסיאן פאברה ממנשנגדלבאך ושחקן הקבוצה לשעבר, מארק ואן בומל, מאמן בנבחרות הצעירות של הולנד.

 

אגב, אפילו במקרה של פפ גווארדיולה, ההנהלה לא היתה בטוחה שהוא מתאים לבאיירן עד שפנתה לאנשי המקצוע, שומאן את זאמר, שענו ב"יא!" גדול על השאלה אם הוא מתאים לבאיירן.

 

כמה חשובה העובדה שבאיירן לא בבעלות אינדיבדואל כמו רומן אברמוביץ' או שייח' כזה או אחר?

 

"יש לנו בעלים, חברי מועדון, שאוהבים את המועדון ופועלים לפי האהבה הזה. לאוהדים אין השפעה ישירה על ההחלטות המקצועיות אלא הם נותנים את המנדט למנהלים שימנו את אנשי המקצוע שיקבלו את ההחלטות. אנחנו לא כפופים לגחמות של מישהו אחד ולא מתכופפים בשביל לרצות רצונות של אדם אחד. הכדורגל הוא משחק קבוצתי, והניהול של מועדון כדורגל צריך להיות קבוצתי. מישהו שאחראי על הפן הספורטיבי, מישהו שאחראי על הפן הניהולי, מישהו שאחראי על הפן השיווקי וכו'. זה מאוד חשוב להתקדמות הכדורגל הגרמני שעובדים ככה. זה קל הרבה יותר לעבוד במועדון שעובד ככה מאשר במועדונים אחרים. זה מבנה בריא וכל הרווחים מגיעים למועדון. אני לא בטוח שזה היה אפשרי במבנה בעלות אחרת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x