למה כולם מחמיצים פנדלים העונה?
שוערים אתלטים ומוכנים יותר, בזכות אימון ואפליקציות חדשות, הופכים את המשימה מהנקודה הלבנה לקשה הרבה יותר
פעם פנדל היה כמעט 100% שער. בערך 80 אחוזי הצלחה למען הדיוק.
ווילי קאבז'רו עוצר את הפנדל של ניימאר. רק 8 מ-18 פנדלים בליגת האלופות הובקעו צילום: איי אף פי
היום, זה כבר ממש לא ככה. בפרמיירליג הבקיעו רק 71% מהפנדלים העונה - השיעור הנמוך ביותר ב-20 השנים האחרונות. בליגת האלופות רק 8 מ-18 הפנדלים שנבעטו העונה הובקעו. וגם בליגות אחרות, כולל הישראלית, פנדלים הם כבר לא השערים הבטוחים שהיו פעם.
הסיבות לכן הן רבות אבל נראה שזה קשור לדמותו של השוער החדש. השוער כבר אינו השחקן הכי כבד במגרש. השוער החדש "ארוך" יותר, גמיש יותר ואתלט יותר מקודמיו. הוא גם נהנה מאימונים ספיציפיים ומכלי ניתוח שקודמיו לא נהנו מהם אף פעם.
היום, עם כלי עבודה כגון ביג דאטה ואפליקציות מיוחדות, שוערים יכולים ללמוד את בועטי הפנדלים של הקבוצה היריבה לפני כל משחק. ל-SAP יש תוכנה מיוחדת שמסייעת לשוערים הגרמנים להתכונן לבועטים, למשל, השוערים מקבלים הכנה אדירה לרגעים קריטיים כמו בעיטת עונשין - וכיום הם וגם בעלי יכולת גופניות לקפוץ למקום הנכון, בגובה הנכון ובזמן הנכון.
עכשיו, הבועטים יודעים את זה - וזה מייצר לחץ שבעבר לא התמודדו איתו. מאט לה טיסייה, בועט הפנדלים הגדול בהיסטוריה (החטאה אחת לאורך כל הקריירה), אמר ש"פנדל זה עניין פשוט, מכוונים לפינה ובועטים אליה הכי חזק שאפשר". ככה, בדרך כלל, הפנדליסטים המובילים פעלו לאורך השנים. אבל עכשיו הפנדל הפך לקרב מוחות הרבה יותר מתוחכם.
השוער יודע לאן החלוץ בועט, החלוץ יודע שהשוער יודע לאן הוא בועט ואיך הוא מתכנן לבעוט והפנדל הופך יותר ויותר לפוקר ופחות לפעולה פשוטה מאזור נוח לכיבוש.
בן ליטלטון, מומחה לפנדלים שכתב את הספר Twelve Yards, הסביר ל"דיילי טלגראף" ש"יש יותר לחץ במשחק היום. והשחקנים חושבים הרבה יותר מדי על כישלון."
לפי ליטלטון "זה מעגל אכזרי ששחקנים שהחמיצו פנדל, סובלים מלחץ עוד יותר גדול. ההחמצות יושבות במוח בכל פנדל".
וייתכן שזה פשוט עניין של תחילת עונה והסטטיסטיקה תתיישר.