ממחר: פיפ"א "תרדוף" אחרי קרנות גידור שמשקיעות בשוק העברות השחקנים
החל ממחר, המועדונים לא יוכלו למכור זכויות העברה עתידיות לצד שלישי; פיפ"א עדיין לא קבעה מה יהיו העונשים שיוטלו על הקבוצות שיפרו את החוק
קרנות הגידור מנסות להיאחז בחלק מחלון העברות של הכדורגל בשווי 4 מיליארד דולר, גם בעוד שפיפ"א מנסה להרחיק אותן.
- קרן ההשקעות בשחקנים נגד פיפ"א
- אתלטיקו מדריד קיבלה רק 14 מיליון ליש"ט ממכירת דייגו קוסטה
- יום כיפור של הסופר־אייג'נטס?
קרן סקרביאק (Skarbiec ) גייסה 6 מיליון זלוטי (1.6 מיליון דולר) להשקעה במדיניות ההעברות של לגיה ורשה הפולנית, כך לפי מאסיאג' פודגורסקי, מנהל האסטרטגיה בחברת ניהול הנכסים מוורשה. במקביל, חברת הייעוץ הלונדונית פוטבול פיננס גרופ, פרסמה באתר שלה מודל מוצע לפיו המלווים יקבלו תשלום בונוס בהתבסס על גודל ההכנסה העתידית של מועדון מההעברות.
לפי דו"ח שפרסמה חברת רו"ח KPMG ב-2013, המשקיעים החזיקו באחזקות בשווי 1.1 מיליארד יורו (1.2 מיליארד דולר) בזכויות ההעברה של 1,100 שחקנים בכדורגל האירופי.
בפיפ"א חוששים שמשקיעים חיצוניים יפריעו לניהול הקבוצות ולכן החל ממחר (שישי) ייכנס לתוקפו איסור על עסקאות מסוג זה. אולם שון קורטל, עורך דין המתמחה בספורט בלונדון, המנהל את האתר lawinsport.com מזהיר כי פיפ"א תתקשה לאכוף את האיסור.
"זו טריטוריה לא מוכרת, ואנשים יבדקו גבולות עד כמה שיוכלו", הוא אומר. "עורכי דין ורואי חשבון מנסים למצוא מנגנונים חדשים והתחום יתפתח במקביל להתפתחות השוק".
ב-22 בדצמבר הכריזה פיפ"א כי החל מה-1 במאי, המועדונים לא יוכלו למכור זכויות העברה עתידיות לצד שלישי. התופעה, שזכתה לכינוי בעלות צד שלישי, התפתחה בקרב קבוצות הזקוקות למזומנים בארגנטינה ובברזיל בשנות ה-90 והתפשטה לאירופה לאחר המשבר הפיננסי של 2008, בעקבותיו בנקים השעו מתן הלוואות לקבוצות, ביניהן אתלטיקו מדריד וולנסיה מהליגה הספרדית וטוונטה ההולנדית.
פיפ"א עדיין לא קבעה מה יהיו העונשים שיוטלו על הקבוצות שיפרו את החוק. בכל מקרה, הקבוצות יכולות לחכות לסיום החוזים הנוכחיים.
קרן דויאן ספורטס הרשומה במלטה, שרכשה מאז 2011 זכויות העברה של שחקנים בשווי 80 מיליון יורו, הגישה בחודש שעבר תלונה בבית המשפט בפריז, במטרה להפוך את ההחלטה של פיפ"א. בית המשפט הורה לארגון להעביר ראיות בנושא עד ה-28 במאי. בפברואר, הליגות הספרדית והפורטוגלית הגישו תלונה נגד התוכנית ליחידת ההגבלים העסקיים באיחוד האירופי.
קבוצות כמו טוונטה עדיין זקוקות למימון מקרנות, לנוכח חוסר הנכונות של הבנקים להלוות להן כספים. בשנה שעברה, מכרה הקבוצה ההולנדית את הזכויות לכמה שחקנים, כולל החלוץ לוק קסטינוס לדויאן ספורט, על מנת לגייס כסף.
"המצב שלנו אינו קל, עלינו להיות יצירתיים, וישנו גם הפתרון הזה", אמר יו"ר טוונטה אלדו ואן לאאן, במסיבת עיתונאים שהתקיימה בחודש שעבר במדריד. בפולין, סקרביאק תסייע בפיתוח הכדורגל הפולני ותחלוק בהכנסות מההעברות, מדגיש פודגורסקי.
פולין, שהגיעה למקום השלישי במונדיאל של 1974 ו-1982, מתקשה לשחזר את ההצלחה הזו בטורנירי הקבוצות באירופה, ואף קבוצה בליגה לא העפילה לשלב הבתים של ליגת האלופות מאז 1996. לטענתו של פודגורסקי, גישה מוגבלת למימון נחשבת לאחד המכשולים העיקריים שעומדים בפני הצלחה.
"לפי הדעה של עורכי הדין איתם התייעצנו, חוקים מסוג זה של שיתוף פעולה עומדים ברגולציות של פיפ"א", הוא מוסיף.
פיפ"א סירבה להגיב על התכנית הפולנית, וטענה כי אין ביכולתה להגיב על תרחישים פוטנציאליים, וכל מקרה ייחקר לגופו.
בין 2009 ל-2014, הקבוצות הפולניות העבירו שחקנים עבור 72 מיליון יורו, כשמרבית ההעברות הן לגרמניה ולרוסיה, כך על פי נתוני משרד המשפטים גרנט תורנטון.
בכיר בפוטבול פייננס גרופ, שאומר שהשותפות שלה עזרו לארגן מימון בגובה של יותר מ-1.5 מיליון יורו, הוסיף כי הם ניהלו דיונים עם פיפ"א לגבי מודלים שונים למימון שניתן יהיה ליישם לאחר ה-1 במאי. הוא לא ניאות להוסיף פרטים על הדיונים.
אנדרו ניקסון, עורך דין בתחום הספורט מלונדון, אומר כי הקבוצות עדיין מתאימות עצמן לתקנה החדשה. "הולכים להיות פה תמרונים רבים", הוא מסביר.