מנצ'סטר יונייטד בבורסה - מה זה אומר?
מתגברות ההערכות שמשפחת גלייזר תנפיק מניות של מנצ'סטר יונייטד בבורסה של סינגפור. לטענת מקורבים, קרדיט סוויס עובדת על העסקה שצפויה להתבצע עוד השנה
מנצ'סטר יונייטד מתכוונת לצאת בהנפקה ציבורית ראשונה (IPO) בסינגפור, כך על פי אנשים המקורבים לנושא. המהלך הוא חלק מניסיונותיה של המחזיקה במספר שיא של 19 אליפויות בליגה האנגלית לנסות להפחית את החוב שעמד במרכז מחאות האוהדים.
לדברי המקורבים, קרדיט סוויס עובדת על העסקה שעשויה להתבצע עוד השנה. קבוצת הפרמייר ליג שקלה בתחילה לבצע את ההנפקה בהונג קונג אך כעת מעדיפה את סינגפור, אם כי עדיין לא התקבלה החלטה סופית. אחד המקורבים ציין שיונייטד מתכננת למכור 25% ולדרוש תמורתם מיליארד דולר
דובר הקבוצה, פיל טאונסנד ,אמר כי הקבוצה לא מגיבה על ספקולציות, ואילו דוברת קרדיט סוויס, ונסה ניל, לא הגיבה.
בחודשים האחרונים יונייטד בחנה דרכים להפחתת העלויות הפיננסיות ולגיוס כספים להרחבת העסקים. כמו כן, ברצונה לרכוש שחקנים שיוכלו לעזור לה להתמודד עם האתגרים שמציבות בפניה קבוצות כמו מנצ'סטר סיטי, שבבעלות שייח' מאנסור, וצ'לסי, שבבעלות המיליארדר הרוסי רומן אברמוביץ'.
האוהדים מחו נגד הבעלים האמריקאים של הקבוצה, משפחת גלייזר, זאת על אף שיונייטד זכתה בארבע אליפויות ובתואר אירופי מאז רכשו את הקבוצה ב-2005. המועדון מוציא 45 מיליון ליש"ט בשנה למימון אג"ח בשווי 500 מיליון ליש"ט. האג"ח, שמועד פירעונו ב-2017, החליף את החוב הבנקאי שהיה דרוש לביצוע הרכישה. אולם על פי כמה מהמוחים, ניתן להשתמש בכסף הזה לרכישת שחקנים ולהורדת מחירי הכרטיסים במועדון שבעבר היה חופשי מחובות.
חברת האם רד פוטבול ג'וינט וונצ'ור הודיעה במרץ על הפסד שיא של 104.7 מיליון ליש"ט (170 מיליון דולר) לשנה הפיסקאלית על רקע הפסדים הנלווים להמרת הלוואה בנקאית ארוכת טווח לאג"ח בדולרים ובליש"ט שהתבצעה בשנה שעברה וכן בשל הכנסות נמוכות יותר ממכירת שחקנים.
המועדון שווה ככל הנראה חצי ממה שהם מבקשים
משפחת גלייזר, שבבעלותה גם קבוצת הפוטבול טמפה ביי באקנירס, רכשה את יונייטד תמורת 790 מיליון ליש"ט. המגזין "פורבס" העריך כי שווי הקבוצה כיום עומד על 1.8 מיליארד דולר, ואילו ברשימת מועדוני הכדורגל העשירים ביותר שפרסמה חברת דלויט בפברואר מנצ'סטר דורגה שלישית אחרי ריאל מדריד וברצלונה. עם זאת, דרישה של מיליארד דולר עבור 25% בלבד מעניקה שווי מופרז לעסקים, טוען בנקאי המתמחה במימון כדורגל.
"הם מהמרים על כך שיקבלו הערכת שווי גבוהה יותר באסיה המבוססת על עשן ומראות ולאו דווקא על עובדות", אומר סטיבן שכטר, מנכ"ל בנק ההשקעות שכטר בלונדון. "אני חושב שהמועדון שווה ככל הנראה חצי ממה שהם מבקשים".
בנוסף להלוואה בגובה 500 מיליון ליש"ט שעומדת מעל הקבוצה, הבעלים מחזיקים גם בהלוואת בלון (payment-in-kind loan) שצברה ריבית של 16.3%. הבעלים שילמו למלווים בנובמבר, אולם לא המועדון ולא משפחת גלייזר פירטו כיצד שולמה ההלוואה.
יונייטד מסרה כי היא הקבוצה האהודה בעולם, בעקבות פרסום סקר שמימנה אשר חשף כי יש לה למעלה מ-330 מיליון אוהדים ברחבי העולם. החטיבה המסחרית של משפחת גלייזר, שבראשה עומד הבנקאי אדווארד וודוורד מג'י.פי. מורגן, השיגה חוזי ספונסרים וזיכיונות שהסתכמו בהכפלת ההכנסות השנתיות ל-300 מיליון ליש"ט בתוך שש שנים.
לדברי אחד המקורבים, הקבוצה בחרה באסיה בשל הפופולאריות שלה באזור זה. לקבוצה מועדוני אוהדים במדינות כמו תאילנד, סינגפור ודרום קוריאה, ובסיס אוהדים של 190 מיליון. היא מחפשת אחר נדל"ן באזור בניסיון לתמוך בעסקים המסחריים שלה.
"היקף האירועים המקומיים שאנחנו מפעילים עם שותפים מקומיים ועולמיים, ומסע מתוכנן באסיה ב-2012, מחייבים הרחבה של טביעת הרגל שלנו מבחינת האנשים וחללי המשרדים" נמסר בהצהרה שפרסמה הקבוצה בתחילת החודש. "מהלך זה תואם למשיכה האדירה שיש למנצ'סטר יונייטד באזור, הנובעת מ-40 שנה בקירוב של ביקורים".
ב-2009 מכרה הקבוצה את החלוץ הפורטוגלי כריסטיאנו רונלדו לריאל מדריד תמורת סכום שיא של 80 מיליון ליש"ט. כתוצאה מכך עלה עודף המזומן שלה ליותר מ-100 מיליון ליש"ט. בשני הרבעונים האחרונים היא הוציאה 30 מיליון ליש"ט ברכישה חוזרת של חלק מהאג"ח שלה.
המנג'ר אלכס פרגוסון הוציא למעלה מ-50 מיליון ליש"ט בפגרה האחרונה והביא למועדון את השוער הספרדי דיוויד דה חאה, בלם בלקבורן פיל ג'ונס וקשר אסטון ווילה אשלי יאנג. הקבוצה פתחה את המירוץ להגנה על התואר שלה בניצחון 2-1 על ווסט ברום השבוע.
מצטרפת לשורה של מותגי יוקרה בבורסות באסיה
בורסת סינגפור מחזרת אחר חברות בינלאומיות כחלק מאסטרטגיית "שער כניסה לאסיה" ( 'Asian Gateway) שאימצה.
מנצ'סטר יונייטד תהפוך למותג בינלאומי נוס, וככל הנראה הידוע ביותר שיירשם בבורסה באסיה. בדיוק כפי שרוב חברות הכרייה הגדולות בעולם נסחרות בלונדון, וחברות הטכנולוגיה המובילות בוחרות את וול סטריט, כך מותגי צרכנות בינלאומיים מתעניינים יותר ויותר במזרח.
בורסת הונג קונג משכה של מותגי יוקרה רבים כמו פראדה ולה-אוקסיטן. אולם בורסת סינגפור הקטנה יותר מחזרת באגרסיביות אחר חברות בינלאומיות כחלק מניסיונה למקם עצמה כבורסה בינלאומית במסגרת אסטרטגיית דלת הכניסה לאסיה. הנפקה של מנצ'סטר יונייטד תיתפס ככיבוש הגדול ביותר עד כה. נכון לסוף שנה שעברה, 321 חברות זרות היו רשומות בבורסה, וייצגו 47% מההון הרשום.
בנקאים הופתעו לשמוע כי סינגפור היא הבורסה המועדפת על משפחת גלייזר ויועציה על פני הונג קונג, אך יש שהעריכו שהסיבה לכך היא שמועדוני הפרמיירליג התקשו להתקדם בסין. אחרים טענו כי שיקולי רגולציה ככל הנראה היוו גורם משמעותי בהחלטה.
תחת הבעלות של גלייזר מנצ'סטר יונייטד פתחה פער מיריבותיה בכל הקשור לצמיחת הכנסות ברחבי העולם.
גישת הספונסרים המחולקת של מנצ'סטר יונייטד הפכה למודל שקבוצות אחרות מנסות כעת לחקות - חתימה על הסכמים אזוריים בטווח של קטגוריות.
המועדון, שבדומה ליריביו בפרמיירליג נוטה להחליף לסירוגין את מסעות קידום המותג לפני פתיחת העונה בין ארצות הברית ואסיה, צפוי לחזור למזרח הרחוק בקיץ הבא.