$
ספורט עולמי

עכשיו מתחיל המבחן הפיננסי

עונת 2010/11 בכדורגל האירופי מסתיימת עם הפסדי ענק של רוב אלופות הליגות. האם חוקי הפייר פליי הפיננסי יהפכו את הקיץ הקרוב לעסוק במיוחד בזמן הקרוב?

אוריאל דסקל 10:3024.05.11

הליגות הגדולות נסגרו, וכל מה שנותר זה לסגור קצוות אחרונים וגמר ליגת אלופות אחד ואפשר לצאת לחופשת הקיץ. לעונה הבאה יחזרו הקבוצות עם משימה ברורה - להציב קבוצה מנצחת בתקציב שפוי. האם זה בכלל אפשרי? אפשרי או לא - באופ"א מבטיחים שזה הכרחי. "הפייר פליי הפיננסי, החוקים החדשים, הם מציאות קיימת", אמר ג'יאני אינפנטינו, מזכ"ל אופ"א. "הרכבת עזבה את התחנה ואין דרך חזרה".

 

הקונספט של החוקים החדשים פשוט. הקבוצות חייבות להציב תקציב מאוזן - ואם לא, יעמדו בפני סנקציות, שהחמורה ביותר מהן היא הדחה מליגת האלופות או מליגת אירופה - התחרויות של אופ"א.

 

היישום של החוקים מסובך הרבה יותר. רוב הקבוצות הגדולות, כולל רוב האלופות מהליגות הבכירות, הפסידו כספים. בעיקרון, מהעונה הבאה עד סוף עונת 2013/14 קבוצות יוכלו להפסיד בסך הכל 45 מיליון יורו. מ־2014 עד 2017 קבוצות יוכלו להפסיד 30 מיליון יורו.

 

המשמעות בהפסד היא הכסף שהקבוצה מפסידה על תקציב המשכורות, תשלומי ריבית שונים ורכישות שחקנים. הפסדים בשל הוצאות על תשתית או על מחלקת נוער לא נחשבים. כלומר, קבוצה יכולה להפסיד 100 מיליון יורו ובעלים יכולים לכסות את ההפסד הזה, כל עוד הכסף הזה הושקע בבניית אצטדיון חדש או במחלקת הנוער..

 

בעלים כמו השייח' מאנסור ורומן אברמוביץ' לא יוכלו לכסות יותר הפסדים שנובעים מהוצאות על רכש ועל שכר שחקנים. "ב־2009 קבוצות באירופה הפסידו 1.2 מיליארד יורו. זה לא משהו שיכול להימשך. החוקים האלה אמורים לגרום לכך שבעוד עשר שנים לא יהיו הפסדים כאלה", אמר אינפנטינו.

 

יהיו הנחות כאלו ואחרות, אבל כל הקבוצות חייבות לעבור פאנל מיוחד שיחקור את הדו"חות שלהן. אם יראו שיפור בחשבונות יקבלו את ההנחות - אם לא "ייאלצו לעמוד בפני המוזיקה", לפי מישל פלאטיני.

 

החוקים אומרים כמה דברים. הראשון מהם שההוצאות על רכישת שחקנים יירדו. זה משהו שחשבו שיקרה בינואר 2011 אבל בגלל הלחץ של הקבוצות לרכוש שחקנים צעירים וטובים כדי שיחזיקו מעמד כמה שנים טובות בקבוצה, ההוצאות בשוק ההעברות החורפי היו גבוהות ביותר. הקיץ יהיה אולי הקיץ האחרון של ההוצאות הגדולות על שחקנים - הוא חייב להיות, כי קבוצות צריכות עכשיו להתרכז בבניית מועדון (השקעה בנוער ובתשתיות) ובמציאת צינורות הכנסה חדשים. "יהיה קיץ היפראקטיבי" אמר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל.

 

 

שחקני מנצ'סטר יונייטד חוגגים אליפות. חברת האם הפסידה כמאה מיליון ליש"ט בעונה שעברה שחקני מנצ'סטר יונייטד חוגגים אליפות. חברת האם הפסידה כמאה מיליון ליש"ט בעונה שעברה צילום: איי אף פי

 

אנגליה

 

ארסנל, עם הכנסות כדורגל של כ־230 מיליון ליש"ט, היא היחידה שעומדת בכל חוקי הפייר פליי הפיננסי בזכות רווח של כ־60 מיליון ליש"ט. עם זאת, את העונה הזאת היא מסיימת באכזבה מקצועית - שבין השאר קשורה לחוסר ההשקעה של הקבוצה בשוק ההעברות. חוסר ההצלחה המקצועי פוגע בהכנסותיה המסחריות ומזכויות השידור ומכספי זכייה, וגם, בקרוב, בהכנסותיה מימי משחק. על פי הערכות, 15% מבעלי המינויים לא יחדשו את המינוי שלהם לקראת העונה הבאה. המועדון, כך נראה, יצטרך להשקיע סכומים לא מעטים כדי לבנות את הקבוצה של ארסן ונגר ואת אמון האוהדים מחדש. "יהיה קיץ עסוק", אמר ונגר.

 

ליברפול, ללא חובות לאחר רכישת המועדון על ידי FSG, אמנם סיימה את העונות האחרונות בהפסדים כספיים (שנבעו בעיקר מתשלומי ריבית על ההלוואות שלקחו הבעלים כדי לרכוש את המועדון), אבל היא במצב טוב לקראת כניסת עידן הפייר פליי הפיננסי.

 

מנצ'סטר יונייטד, בראשות משפחת גלייזר, היא הקבוצה המכניסה ביותר מבחינת הכנסות מסחריות - יותר מ־100 מיליון ליש"ט - וגם מבחינת הכנסות מימי משחק וזכויות שידור היא מכניסה יותר מרוב הקבוצות, אבל היא תלויה המון בהכנסות מליגת האלופות וגם ביציבות תשלומי הריבית. על פי הערכות, הקבוצה תסיים את העונה הנוכחית ברווח תפעולי של יותר מ־100 מיליון ליש"ט, שהרבה ממנו יופנה לכיסוי חובות שנוצרו בעת רכישתה על ידי משפחת גלייזר. בעונה שעברה, הרווח התפעולי לא מנע מחברת האם לרשום הפסדים אדירים של יותר ממאה מיליון ליש"ט.

 

גם תקציב השכר של השדים האדומים עלה עלה. הקיץ הזה, על פי אלכס פרגוסון המנג'ר, יהיו רכישות משמעותיות של הקבוצה, שמטרתן לבנות אותה לשנים הקרובות - שיהיו דלות יותר ברכש, ככל הנראה במטרה להכשיר את הקבוצה לפייר פליי הפיננסי.

 

הבעייתיות האמיתיות באנגליה הן צ'לסי ומנצ'סטר סיטי. שתי הקבוצות הודיעו על הפסדים ענקים בעונה שעברה. צ'לסי הפסידה בערך 80 מיליון ליש"ט, בעוד שמנצ'סטר סיטי הפסידה כ־120 מיליון ליש"ט. צ'לסי עוד יצאה למסע רכש גדול בחורף וההפסדים לא צפויים לקטון, גם בעקבות פיטורי קרלו אנצ'לוטי (ותשלום פיצויים של עד 6 מיליון ליש"ט) ומינוי המאמן הבא, וגם בעקבות מסע רכש קייצי, שכולל גם מכירת שחקנים בעלי שכר גבוה. הקבוצה גם חייבת למצוא הכנסות נוספות וזה שלא הצליחה למצוא חסות שם על האצטדיון שלה מקשה את העניין. בנוסף, צריך למצוא קבוצות שיהיו מוכנות לקלוט את השחקנים היקרים מאוד של צ'לסי (מבחינת שכר בעיקר).

 

מנצ'סטר סיטי במצב בעייתי עוד יותר. יש לקבוצה פחות הכנסות טבעיות, אבל לפחות ליגת האלופות אמורה לעזור לה להעלות את ההכנסות מכספיי זכייה. המטרה כעת, לפי ראשי הקבוצה, היא להוסיף שניים או שלושה שחקנים "איכותיים" לבסיס מצוין ויקר ולמכור שאריות יקרות לפראייריות מזדמנות. אופטימיים יספרו שלשייח' מאנסור ולחבריו במפרץ הפרסי לא תהיה בעיה למצוא חוזי ספונסרשיפ נדיבים לאצטדיון ובכלל - מה שיעלה את הכנסותיה המסחריות של הקבוצה, שכעת נכנסה למצב שהשתתפות בליגת האלופות היא חובה.

 

 

שחקני מילאן חוגגים אליפות. יותר אדום משחור שחקני מילאן חוגגים אליפות. יותר אדום משחור צילום: איי אף פי

 

איטליה

 

המצב באיטליה לא מסמן טובות לקבוצות הגדולות. מילאן הפסידה כ־70 מיליון יורו ואמורה לצאת למסע חיזוק בקיץ; יובנטוס, שלא תשתתף בליגת האלופות זה שנתיים ברציפות ונכנסת לאצטדיון חדש, הפסידה כ־40 מיליון יורו ותצא למסע רכש של 100 מיליון יורו בקיץ. אינטר אולי הצליחה לצמצם הפסדים מתחת ל־100 מיליון יורו בעונה, אך היא עדיין פרויקט שאפתני ומפסיד. הקבוצות הללו חייבות לחפש הכנסות נוספות ולפתח את התשתיות שלהן כדי להכניס יותר מימי משחק ומשחקני אקדמיה. באופן מפתיע, שאר הקבוצות באיטליה, במיוחד נאפולי ואודינזה שהעפילו לליגת האלופות בעונה הבאה, דווקא נהנות מתקציבים מאוזנים (יחסית). רומא, עם בעלים חדשים מאמריקה, צריכה להיבנות מחדש.

 

 

שחקני ברצלונה חוגגים. חייבים למצוא עוד מקור הכנסות שחקני ברצלונה חוגגים. חייבים למצוא עוד מקור הכנסות צילום: איי אף פי

 

ספרד

 

המצב פשוט עבור ריאל מדריד, שמכניסה מספיק כסף גם כדי לרכוש שחקנים כמו כריטסיאנו רונלדו ב־80 מיליון ליש"ט. עם זאת, הקבוצה לא תעשה שינויים גדולים בסגל הנוכחי של ז'וזה מוריניו ובטח שלא בהרבה מאוד כסף. המטרה היא להיפטר משחקנים שמוריניו לא אוהב ולחזק את הסגל בשניים־שלושה שחקנים שמוריניו מאשר. מעניין שריאל מדריד כבר רכשה את נורי סאהין מדורטמונד עבור 10 מיליון יורו והחתימה את חאמיט אלטינטופ מבאיירן מינכן בהעברה חופשית. השניים מצטרפים למסוט אוזיל, שנבנה בריאל מדריד כזינאדין זידאן הבא. עם שלושה גרמנים ממוצא טורקי, ריאל מדריד פותחת את עצמה לשוק הגדול באירופה - גרמניה, וגם לאחד מהשווקים המתפתחים ביותר באירופה - טורקיה. אסטרטגיה שיווקית חדשה?

 

ברצלונה, למרות שמצבה המקצועי טוב מזה של ריאל מדריד, היא נמצאת, אחרי הפסדים של יותר מ־70 מיליון יורו, במצב שבו היא חייבת למצוא הכנסות חדשות כמו הסכם חסות חולצה בשווי 30 מיליון יורו בעונה עם קרן קטאר. בעיות נוספות שעומדות בפני המועדון הן חוב של 480 מיליון יורו ובעיית מזומנים של מדיהפרו, החברה שעמה חתמה על הסכם זכויות שידור בשווי של כ־100 מיליון יורו בשנה. זו בעיה רצינית עבור המועדון, ש־44% מהכנסותיו תלויות במכירת זכויות שידור. לפחות לקבוצה יש אקדמיה אדירה שתספק שחקנים יחסית בזול. לא בטוח שתהיה פעילה יותר מדי בשוק ההעברות מלבד שתיים או שלוש רכישות גדולות.

 

שאר הקבוצות בספרד אוכלות את השאריות של ברצלונה וריאל מדריד ומקוששות הכנסות בשוק עני ומוכה אבטלה. לא מצב אידיאלי לליגה.

 

 

שחקני דורטמונד חוגגים אליפות. שיקום מלא מבחינה מקצועית וכלכלית שחקני דורטמונד חוגגים אליפות. שיקום מלא מבחינה מקצועית וכלכלית צילום: איי אף פי

 

צרפת וגרמניה

 

בצרפת, אף שהליגה הצרפתית סיימה את העונה הגרועה ביותר שלה מבחינת פיננסית (הפסד של 114 מיליון יורו) וגם עומדת בפני ירידה משמעותית בהכנסות מזכויות שידור, היורו שייערך במדינה ב־2016 וחזרה לבסיס בכל הקשור למכירת שחקנים לליגות הגדולות והחזקות יותר מבחינה פיננסית עשויים לעזור לשקם את המצב הכלכלי העגום של חלק מהקבוצות.

 

בגרמניה, הליגה המנוהלת בצורה הטובה ביותר, כמעט אין מועדונים שיכולים להגיד שהם מודאגים לעתידם. אפילו דורטמונד, שבתחילת העשור עמדה בפני שוקת שבורה, הצליחה להשתקם בזכות השקעה בנוער וכמות אוהדים אדירה. הבונדסליגה נראית במצב הטוב ביותר להתמודד עם הפייר פליי הפיננסי - ככה זה כשהבעלים של הליגה הם לא מיליארדרים שאכפת להם בעיקר מהאגו של עצמם אלא האוהדים של המועדונים, שאכפת להם בעיקר מהמועדונים.

 

המושיעות?

 

כדי להישאר מאוזנים ולחזק את הקבוצה יצטרכו בליגות אירופה הקלאסית לחפש רוכשים לשחקנים היקרים שלהן. ישנן כמה קבוצות שעשויות להיות קורבנות בקיץ הזה. מלאגה וחטאפה, למשל, נרכשו על ידי משקיעים מהמזרח התיכון ויש להן הילה של מנצ'סטר סיטי לעניים. הן עשויות לעזור לחלק מהקבוצות להיפטר מהשחקנים שלהן. הקבוצות ברוסיה, כך נראה, לא ממש מודאגות מהפייר פליי הפיננסי וישמחו לרכוש שחקנים בעלי אזכור של ליגה גדולה בקורות החיים שלהם. בטורקיה גם יש הרבה כסף בגלל הסכמי חסות וספונסרשיפ חדשים; ובברזיל יש הרבה מאוד כסף ומעט מאוד רגולציה - שחקנים ברזילאים רבים ואולי אף כוכבי עבר כגון קלרנס סיידורף עשויים למצוא את עצמם בדרום אמריקה בקיץ.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x