$
עסקי ספורט

אל קלאסיקו בריבוע

רצף המפגשים בין ריאל מדריד לברצלונה הוא עדות נוספת לשליטה של שתי הקבוצות האלה - בספרד, ואולי באירופה. אחת מהן תהיה אלופת ספרד, אחת מהן תניף את גביע ספרד ויש סיכוי גדול שאחת מהן תזכה גם בגביע אירופה

רונן וודלינגר 15:4913.04.11

הסופר הארגנטינאי חורחה לואיס בורחס כתב פעם שאם אירוע בודד הוא מקרה, ושני אירועים זהים הם צירוף מקרים, אז שלושה הם כנראה כבר תוצאה של התערבות אלוהית. אם כך, איך אפשר להגדיר את מה שעומד לקרות בשבועות הקרובים: הקלאסיקו הספרדי, המשחק הכי גדול בעולם (וסליחה עם הסופר קלאסיקו של בואנוס איירס), יפגיש את ריאל מדריד וברצלונה לא פחות מארבע פעמים בתוך 18 יום - בשבת הקרובה בליגה, ארבעה ימים אחרי זה בגמר הגביע הספרדי ועוד פעמיים בחצי גמר הצ'מפיונס ליג.

 

רגע לפני שהחגיגה המרובעת מתחילה, מצאנו שאלות שעדיין מחפשות תשובה.

 

האם מוריניו מתאים לריאל מדריד?

 

ז'וז'ה מוריניו. מנהיג או נרקסיסט? ז'וז'ה מוריניו. מנהיג או נרקסיסט? צילום: אי פי אי

ז'וזה מוריניו הוא בלי ספק אחד המאמנים הגדולים היום בעולם, אם לא בהיסטוריה של המשחק, אבל הפער מברצלונה בליגה, היריבויות מאחורי ולפני הקלעים והכדורגל הלא־תמיד־משכנע גורמים לכמה נשמות טובות בספרד לתהות - האם "המואר" בכלל טוב ללבנים, והאם הוא מצדיק תלוש שנתי של 13.5 מיליון יורו?

 

"'מו' לוקח לידיו את כל העוצמה," אמר לאתר "סינקו דיאס" נשיא ריאל לשעבר רמון קלדרון, "אבל מסוכן לתת לו יותר מדי כוח, בעיקר בהתחשב בעובדה שהוא לא מתעניין בתכנון לטווח ארוך, למשל בפיתוח שחקנים צעירים".

 

"הוא בעל אישיות נרקיסיסטית, מרוכזת בעצמה וקומפולסיבית, והוא מאוד רגיש לביקורת", מנתח ספרי סולד, מומחה למנהיגות מאוניברסיטה בברצלונה. "מצד אחד, יש לו תכונות שמאוד מתאימות לארגון כמו ריאל, כמו סמכותיות, נחישות ומחויבות, והיכולת ליצור אמון אצל השחקנים ולטעת תקוות אצל האוהדים. מצד שני, הוא אינדיבידואליסט ובקבוצה זה לא מספיק". סולד מדגיש גם את השליליות שמאפיינת את ההופעות התקשורתיות של מוריניו: "מנהיג אמיתי לא מתלונן כל כך הרבה, הוא צריך להדגיש את הצדדים החיוביים ולהקרין אופטימיות".

 

גם השוואה מול המאמן שאותו החליף לא בהכרח מחמיאה לפורטוגלי, כי לפחות בליגה, ריאל של מוריניו טובה פחות מזו של קודמו, הצ'יליאני מנואל פלגריני, שקיבל שם "רק" 5 מיליון יורו בעונה. בשלב הזה של העונה (מחזור 31), לריאל של פלגריני היתה נקודה אחת יותר והיא כבשה 11 שערים יותר מריאל של העונה. את העונה של פלגריני סיימו המרנגס ממדריד עם שיא של נקודות בליגה - 96 נקודות. בכל עונה אחרת זה היה מספיק כמובן למקום הראשון, אבל היתה רק בעיה קטנה, קראו לה בארסה ו־99 הנקודות שלה העניקו לה את האליפות.

 

למעשה, היתרון היחיד של הקבוצה של מוריניו על פני זו של קודמו היא, שלא במפתיע, ההגנה, שספגה עד עכשיו שישה שערים פחות מבעונה שעברה.

 

כמה גדול פפ?

 

פפ גוארדיולה פפ גוארדיולה צילום: אי פי איי

מצד שני, פפ גוארדיולה, ניהל בשבת האחרונה את המשחק ה־170 שלו כמאמן ברצלונה ועלה בכך למקום החמישי בכל הזמנים בהיסטוריה של המועדון. במקום הראשון נמצא יוהאן קרויף, עם 430 משחקים, אבל מבחינת תוצאות והישגים, גוארדיולה עולה על כולם. בפחות משלוש שנים הוא הוביל את בארסה לשמונה תארים, וניצחונות על ריאל בשבועות הקרובים יכולים לסדר לו עוד שלושה גביעים - שווה לשיאו של יוהן קרויף.

 

פפ ניצח 125 מ־170 משחקים (74%). לשם השוואה, קרויף ניצח ב־58%. פרנק רייקרד שידע עונות אדירות הגיע ל־59%. מה שלא פחות מדהים זה כמות המשחקים ללא הפסד. הוא הפסיד 15 פעם, כלומר בפחות ממשחק לעשרה, וזה הולך ומשתפר: בעונה הראשונה (2008-9) הוא הפסיד 14 פעם, בשנה שעברה שמונה, והשנה ארבע פעמים בלבד - אחת בכל מפעל.

 

בקיצור, הוא מצדיק שכר של 10.5 מיליון יורו בעונה.

 

בארסה בשלב הזה עם 84 נקודות לעומת 80 נקודות בעונה שעברה. היא הבקיעה שמונה שערים יותר וספגה שלושה פחות מבשנה שעברה. בכל מקרה, קרויף לא דורש ארבעה ניצחונות בהכרח. פשוט גביעים: "לא צריך לנצח בארבעת המפגשים כדי להוכיח שבארסה גדולה מריאל. המטרה היא לנצח בשניים - גמר הגביע והמשחק השני והמכריע בצ'מפיונס".

 

כמה שיאים נשארו לפרעוש?

 

ליאו מסי כבר מזמן הרבה יותר משחקן כדורגל מושלם. הוא מותג־על, וככזה הוא מביא לביטוי מקסימלי את השלב שבו נמצאת התרבות הפופולרית המערבית: על כלכלת השוק הגלובלית, על אמצעי השיווק שלה, על עולמות האינטרנט והסלולר. מין שילוב של מייקל ג'ורדן, H&M וג'סטין ביבר באיש אחד. בקצב של רקדן טנגו מטורף הוא שובר כל שיא אפשרי - ממספר שערים ועד כמות חברים בפייסבוק. יותר גדול מדייגו? תחליטו אתם. בינתיים קבלו את רשימת השיאים המלאה:

 

בכל המפעלים שבהם בארסה משחקת, מסי מוביל את טבלאות השערים - 29 בליגה, שבעה בגביע, שמונה בצ'מפיונס ליג. אם מוסיפים לזה את 23 הבישולים שלו, הרי שהפרעוש היה מעורב השנה באופן ישיר ב־70 מ־135 השערים של בארסה - כלומר יותר מ־50% - וזה לעומת 35% לפני שתי עונות ו־41% בעונה שעברה. השנה גם יש לו כבר 11 צמדים (לעומת 10 בשנה שעברה); ואם נוסיף גם שלישיות ורביעיות, הרי שהיו לו העונה כבר 15 משחקים עם יותר משער אחר - לעומת 14 בכל השנה שעברה. המלך של בארסה? חכו, עוד לא סיימנו.

 

שיא הכיבושים בעונה במדי הבלאוגראנה שייךלרונלדו (הברזילאי), שכבש 47 כאלה לפני 14 שנה. מסי כבר עבר את המספר הזה, ועוד נותרו לו עד סוף העונה 10–11משחקים, תלוי אם בארסה תגיע לגמר הצ'מפיונס. ברשימת המבקיעים של בארסה בכל הזמנים מסי כבר רביעי עם 175 שערים ב־259 משחקים. השיא שייך לססאר רודריגז, שנזקק ל־13 שנה, אי־אז בשנות הארבעים והחמישים, כדי להבקיע 235 פעמים. בקצב הנוכחי, מסי, שנה שביעית בבוגרים, יגיע לשם בתוך פחות משנתיים.

אה, כן, והוא עוד לא בן 24.

 

ליאו מסי חוגג. 48 שערים ויש עוד 10/11 משחקים עד תום העונה ליאו מסי חוגג. 48 שערים ויש עוד 10/11 משחקים עד תום העונה צילום: איי אף פי

 

אבל... האם הקללה תוסר?

 

16 בנובמבר 2003 היה יום היסטורי בתולדות הכדורגל: ברצלונה שיחקה אז משחק ידידות נגד פורטו באצטדיון הדראגאו שזה עתה נחנך. בדקה ה־67 של המשחק פנה מאמן בארסה אז, פרנק רייקרד, לעבר הספסל, והקים ממנו ילד בן 16, ליאונל אנדרס מסי. היתה זו הפעם הראשונה שהפרעוש שיחק במדי הקבוצה הבוגרת של ברצלונה. ממול, על הספסל של הקבוצה היריבה, ישב מאמן צעיר ומבטיח, אחד, ז'וזה מוריניו. בדקות ששיחק, הספיק מסי להראות משהו מהכישרון שלו, אבל לא הבקיע.

 

בארסה הפסידה. מאז חלפו שמונה שנים. מסי ומוריניו הגיעו לטופ העולמי, זכו באליפויות, ונפגשו מאז עוד שבע פעמים. מסי גם היה שותף לכמה ניצחונות על הקבוצות של מוריניו. רק דבר אחד לא השתנה: מסי מעולם לא הבקיע נגד המיוחד. לא בפורטו, לא בצ'לסי, לא נגד אינטר, אפילו בקלאסיקו הראשון השנה, בחמישייה המפורסמת, מסי בישל פעמיים, אבל לא מצא את הרשת בעצמו. מצד שני, מסי אוהב להבקיע נגד ריאל בסנטיאגו ברנבאו. יש לו כבר שלושה שערים כאלה ושער נוסף יהפוך אותו לבלאוגראנה שכבש שם הכי הרבה נגד הלבנים.

 

האם בשבת הוא יסיר את הקללה?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x