מה עושים עם הפיפ"א הזאת?
פיפ"א מתארת את עצמה כ"אפוטרופוסית של הכדורגל", אבל ההחלטות שקיבלה בקשר לאירוח המונדיאל ב־2018 ו־2022 אינן קשורות כלל לטיפוח מודלים נכונים של כדורגל. האם בכלל אפשר להיאבק בגוף כמו פיפ"א?
פיפ"א מתארת את עצמה כ"אפוטרופוסית של הכדורגל". ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, מדבר על משחק הכדורגל כ"משחק שהוא יותר ממשחק, משחק שמלמד אותנו על החיים". אבל הבחירה הזו בקטאר ורוסיה מראה שפיפ"א עסוקה בהגברת הכנסות ולא בשמירה על המשחק היפה.
ובפיפ"א, שם החליטו מיד אחרי המונדיאל בדרום אפריקה על המשך מדיניות העברת המונדיאלים לשווקים חדשים, לא מתביישים לציין כי הענקת המונדיאלים לקטאר ורוסיה הגיונית מאחר שהיא שותלת את זרעי הכדורגל בשווקים בתוליים יחסית מבחינתה.
"רוסיה היא שוק פוטנציאלי אדיר - לא רק מבחינת הכדורגל, אלא גם מבחינת הספונסרים של פיפ"א", הסביר אלכסיי סורוקין, מנכ"ל ועדת ההצעה של רוסיה. בקטאר, שם ציינו כי ההצעה שלהם היא הצעת האירוח של המזרח התיכון כולו ולא רק של המדינה הפיצפונת (1.4 מיליון תושבים, מקום 133 בדירוג פיפ"א), אמרו דברים דומים. ובזכות "ביתוק הבתולין" המוצלח של אפריקה כשוק למונדיאלים, סביר להניח שקטאר ורוסיה קיבלו את המונדיאלים ב־2018 ו־2022.
האם רוסיה וקטאר קיבלו פרס על כך שיש להן תרבות כדורגל מתוקנת? לא.
האם הן הגישו הצעות לתיקון הכדורגל ורפורמות להשבחת הענף במדינה? ברור שלא. האם היתה להן הצעה טכנית מספקת? לא. ההצעות היו הגרועות ביותר מבחינה טכנית. בסופו של דבר, התחושה היא שכספי הנפט של האוליגרכים והשיח'ים קנו את המונדיאלים הללו בצורות שאינן כשרות.
רוסיה עוד לגיטימית
האם המדינות הללו בכלל מדינות כדורגל? אי אפשר לומר זאת. למרות 142 מיליון תושבים ברוסיה, משחק ממוצע בליגה הבכירה לא מושך יותר מ־12,500 צופים. ואם פיפ"א בעניין של גידול הכנסות - או בזריעת זרעים שיביאו לגידול בהכנסות - אז לא ממש אכפת לה שמשלמי המסים הרוסים ישלמו הון על בניית אצטדיונים ותשתיות שחייבים לבנות כדי לארח אירוע בסדר גודל כזה.
רוסיה עוד מארחת לגיטימית. איכשהו. ההצעה שלה היתה גרועה מבחינה טכנית, אבל במדינת הענק יש מספיק כסף ורצון להפוך את המדינה ותשתיות הכדורגל שלה למספקות. אם דרום אפריקה הצליחה, גם ברוסיה יכולים. שוב, ישנן בעיות רבות - בעיות שפה, בעיות גודל ובעיית גזענות גדולה, אבל עד 2018 אפשר לפתור חלק. אולי.
אבל אם רוסיה עוד לגיטימית, ההחלטה של אירוח המשחקים בקטאר כבר ממש מסריחהמפוליטיקה ושחיתות.
קטאר מסוכנת לצופים, לשחקנים, למשפחות השחקנים, לכולם. כך לפי דו"ח של פיפ"א, שבעצם נמנעה מלהקשיב לאזהרות הדו"ח הטכני, שבו נטען בצדק רב כי טמפרטורות של 45–50 מעלות אינן אידיאליות לקיום אירוע בסדר גודל כזה. כן, אפשר לקרר אצטדיונים אבל לא מדינה שלמה ואפילו פרנץ בקנבאואר, חבר הוועד הפועל, אמר שבפיפ"א ישקלו להעביר את המונדיאל לחודש ינואר. אגב, ההצעה לאירוח האולימפיאדה בקטאר ב־2016 אמרה כי המשחקים יועברו לאוקטובר בגלל החום הבלתי נסבל ביולי.
פיפ"א, תחת חשדות כבדים של שחיתות, עשתה את הבחירה שלה והעניקה את האירוח למדינה קטנה ללא מסורת כדורגל אך עמוסה בנפט.
מה עם אנגליה?
מה הלאה? אנגליה, שהגישה את ההצעה הטכנית הטובה ביותר והפופולרית ביותר בקרב אוהדי הכדורגל, לא תוכל לארח את המונדיאל לפחות עד 2030. זה אומר שיעברו לפחות 64 שנה מאז שאירחה את המונדיאל בפעם האחרונה. שנות חיים. באנגליה כבר מדברים עכשיו על רפורמות מרחיקות לכת בהתאחדות לכדורגל המקומית - כך שתעבוד טוב יותר לקידום הכדורגל ביחד עם הליגות והרשויות. דיוויד דין, שהוביל את ועדת ההצעה, מועמד לקבלת תפקיד היו"ר העצמאי. מינוי ראוי שיקבל את תמיכת התקשורת.
במקביל, ההתאחדות לכדורגל האנגלית כבר החלה לטפח את האופוזיציה לבלאטר. בכלל, בפיפ"א מתחילים לשמוע קולות המתנגדים לדרך שבה מקבל הארגון הזה החלטות. מישל פלאטיני המליץ להעניק את זכות הבחירה במונדיאל לכל הקונגרס של פיפ"א ולא רק לגוף המצומצם של הוועד הפועל. "אפשר לדמיין שניתן להפעיל הרבה לחץ על מספר אנשים מצומצם", אמר נשיא אופ"א לעיתון השוויצרי "טאגס אנצייגר". "אולי אם כל הקונגרס ישפיע, המשקל על האינדיבידואל לא יהיה כבד כמו שהוא היום".
התחושה היא שאחרי הפארסה בסוף השבוע יהיו קולות חזקים, מכל העולם, להעביר את הליך קבלת ההחלטות המשמעותיות בפיפ"א רפורמה רצינית. יידרשו מהלכים שיביאו לשקיפות גדולה יותר בקבלת ההחלטות.
ספק אם יש גוף שיכול לכפות כאלו שינויים, אבל פיפ"א, למען תדמיתה, תהיה חייבת להעביר את עצמה איזשהותהליך ניקיון כפיים. ולא, השעייתם של שני עסקני פרשת "הסאנדיי טיימס" לא מספיקה.
קולות האופוזיציה לספ בלאטר גדלים, אבל הוא שולט בארגון בזכות מינויים פוליטיים שביצע לאורך השנים. רק מהלך מסיבי של אנשים איכותיים בתוך הארגון יביא לשינוי. ספק אם זה יקרה.
אפשר לכופף את פיפ"א
אף אחד לא מונע מההתאחדויות החזקות בעולם להרים טורניר משל עצמן, למכור אליו זכויות שידור, ספונסרשיפ וכרטיסים ולהשאיר את פיפ"א עם ההתאחדויות הקטנות, שמייצגות מדינות קטנות שלא באמת מעניינות מישהו. כמו שהמועדונים באירופה כופפו את זרועות אופ"א כדי להקים את ליגת האלופות, יכולות ההתאחדויות החזקות להעביר את פיפ"א רפורמה. "כשרק 22 אנשים בוחרים מי תארח את המונדיאל - זה יותר מדי כוח ביד שלהם. יותר מדי השפעה", סיכם אנדי אנסון, יו"ר ההצעה האנגלית. "אם לא יהיה שינוי בפיפ"א, אין שום סיבה להציע לארח מונדיאל".