האירוע המשמעותי ביותר למותג "דרום אפריקה"
השקעה של 5.5 מיליארד דולר אמורה לסייע למדינה האפריקאית לצאת לדרך חדשה במאבק נגד הפשיעה. בינתיים יותר מ-5,750 מקרים של פשע חמור מדווחים בדרום אפריקה בכל יום, כולל 50 מקרי רצח. בדרום אפריקה מקווים ש"לא יהיה אירוע פשע משמעותי"
דרום אפריקה במרוץ לסיים את ההכנות למונדיאל. השקעה של 43 מיליארד ראנד (5.5 מיליארד דולר) אמורה לעזור לשנות את המוניטין שלה כיום כמדינת פשע, ולהרגיע את המתח הגזעי.
נתיב רכבת מהיר לשדה התעופה של יוהנסבורג נחנך היום (ג'), ובמקביל נמשכת העבודה על מתקני חניה מחוץ לאצטדיון הכדורגל שבו יתקיים משחק הפתיחה ב-11 ביוני. חלקים מהכבישים המקשרים בין חלק מהערים המארחות משחקים נותרו כאתרי בנייה, בגלל שהפרויקטים מפגרים אחרי לוח הזמנים.
לאחר הכנות שנמשכו שש שנים, הרשויות טוענות כי מערכת תחבורה ציבורית חדשה של אוטובוסים תעזור להבטיח שבעיות התחבורה לא יפגעו באירוע הספורט הגדול בעולם. טורניר מוצלח יסייע לממשלה לעמוד ביעדים של משיכת 15 מיליארד דולר בהשקעות זרות ישירות בשלוש השנים הבאות, והעלאת כמות התיירים ל-13.5 מיליון עד 2015, מ-9.9 מיליון בשנה שעברה.
"זה האירוע המשמעותי ביותר במונחים של הגדרת המותג דרום אפריקה", אמר בשבוע שעבר דונובן ניאלה-מאי, מנהל מועצת השיווק, ש-5,000 החברים בה שולטים בתקציב השיווק שעומד על 150 מיליארד דולר. "רוב הסיפורים המגיעים מדרום אפריקה מתייחסים לאלימות או עוני. לפנינו הזדמנות להציג אותה כמדינה מודרנית ומתפקדת".
44 אלף שוטרים על 32 נבחרות
הממשלה הוציאה 34 מיליארד ראנד על ההכנות, בעוד ש-10 רשויות מחוזיות ו-9 ערים מארחות תרמו יותר מ-9 מיליארד ראנד.
כ-44 אלף שוטרים הוצבו לשמירה על הקבוצות והאוהדים במהלך התחרות. יותר מ-5,750 מקרים של פשע חמור מדווחים בדרום אפריקה בכל יום, כולל 50 מקרי רצח - אחד השיעורים הגבוהים בעולם.
כל המתקנים ההכרחיים לקיום הטורניר, כולל אצטדיונים ושדות תעופה, הושלמו לפני הזמן, הדגיש אריאז' אבדאין, מנכ"ל חברת האחזקות פאן אפריקה קפיטל, שמעניקה ייעוץ למשקיעים פוטנציאליים.
"זוהי עדות ליכולתה של המדינה לארגן פרויקטים גדולים" הוא אומר. "הפתענו לטובה את הפסימיסטים" שטענו שהיינו צריכים לגבש תכנית חלופית לאירוח המונדיאל במדינה אחרת.
דרום אפריקה כבר אירחה בהצלחה את גביעי העולם ברוגבי ובקריקט. כמו כן היא נבחרה לפני בריטניה לארח בשנה שעברה את ליגת ה-IPL, והשלימה את ההכנות בתוך שלושה שבועות.
לא הכל לפי התכנון
אולם לא הכל הלך לפי התכנון בארגון המונדיאל. קו הרכבת בין שדה התעופה של יוהנסבורג ובתי המלון באזור העסקים של סאנדטון יחנך שלושה ימים בלבד לפני פתיחת הטורניר. תאריכי היעד לשדרוג מספר כבישים ואצטדיונים פוספסו, והפרויקטים יושלמו רק לאחר סיום המונדיאל.
תחילת גמר גביע Nedbank שבו נחנך אצטדיון הכדורגל בפרברי סוואטו, נדחתה בחצי שנה ב-22 במאי בשל הפקקים מסביב לאצטדיון. זרם האוהדים שנהרו לאצטדיון אורלנדו הסמוך שבו נערך חצי גמר בליגת הרוגבי גרמו לעיכובים.
משחק בין דרום אפריקה וקולומביה שנערך ב-27 במאי ונכחו בו 75 אלף אוהדים, סבל אף הוא מבעיות של פקקים ותנועה. במהומה שפרצה לפני משחק בין ניגריה וקוריאה הצפונית ביוהנסבורג אושפזו 15 אנשים, ביניהם שוטר אחד.
האצטדיון שבו נערך המשחק הוא לא אחד מאצטדיוני המונדיאל. מפיפ"א נמסר כי הם "סומכים לגמרי" על הארגון של הטורניר.
רוב הבעיות ייפתרו, מבטיח דני ג'ורדן שעומד בראש הוועידה המארגנת המקומית. "אנחנו מוכנים ביותר", הוא אמר בריאיון טלפוני. "הנושא העיקרי איתו אנו מתמודדים הוא הלוגיסטיקה הבסיסית, ענייני תחבורה".
המונדיאל יצר התלהבות לאומית בקנה מידה שלא נראה מאז הבחירות הבין גזעיות הראשונות שנערכו ב-1994. רחובות, חנויות ומכוניות תלו דגלים, עשרות אלפי אנשים לובשים את מדי הנבחרת וחנויות מוכרות מזכרות כדורגל.
"לספורט תמיד היה תפקיד משמעותי במשימה ההיסטורית שלנו לבניית דרום אפריקה משגשגת ולא גזענית ולעבר עולם טוב יותר", אמר הנשיא ג'יקוב זומה לעיתונאים. "התפרצות הגאווה הלאומית היא הטבה שלא תסולא בפז".
נשיא פיפ"א, סף בלאטר, אומר כי אירוח הטורניר בדרום אפריקה הפך את היבשת לחברה שווה בקהילה הבינלאומית.
"הבאת המונדיאל לדרום אפריקה, מראה שאנו סומכים על האפריקאים ואומרים להם: אתם חזקים, אתם יכולים לעשות זאת", אמר בלאטר לעיתונאים. "היבשת הזו, שנדחקה לשוליים, שעדיין בשוליים, עכשיו עם המונדיאל לא יכולה להידחק יותר לשוליים".
המשחק הראשון של דרום אפריקה ייערך נגד מקסיקו ב-11 ביוני. האורחים "מרוצים מאד מהמלון, ממתקני האימון ומהכל", אמר ג'וסטינו קומפיאן נשיא התאחדות הכדורגל המקסיקנית. "היתה לנו קבלת פנים נפלאה".
להערכת הרשויות ההתלהבות תימשך גם לאחר המונדיאל והאירוע לא ייפגע בשל מקרי פשע.
"חשוב במיוחד שלא תתרחש שום תקרית משמעותית", אומר יוסביאוס מקייז, אנליסט במרכז לחקר הדמוקרטיה ביוהנסבורג. "עוד לא הוחלט אם התארגנו מספיק כדי להרוויח מההזדמנות הרבה אחרי המונדיאל. מנקודת מבט כלכלית, המושבעים מתלבטים".